10 jedál, na ktoré sa (ne)dá povedať nie

Buďme radi úkazom ako čevabčiči alebo brokolicová pizza.


Poznáš ten pocit, keď vchádzaš do školskej jedálne, a už len vďaka prenikavej vôni sa ti (vo väčšine prípadov) obráti žalúdok? Ešte stále to nie je tak zlé. Aspoň sa u nás nevypráža všetko, čo pred nami neutečie, alebo sa nejdeš v piatok večer opiť z konského mlieka či hadieho vína, či podobných kuriozít.

 

1. Škótske Haggis

Pomleté ovčie srdce, pečeň a pľúca sa zmiešajú s cibuľou, ovsenými vločkami a lojom a upečú v ovčom žalúdku. Povedzme si na rovinu, nie je to niečo, čo by sme chceli jesť každý deň, ak vôbec.
Poznámka autorky: Náhodou, ak je to dobre spravené a podávané so zemiakmi a zázvorovým pivom, ani by ste sa nepozastavili nad procesom spracovania. Naozaj.


Zdroj: britannica.com

2. Surtstromming

Legendárna švédska konzerva zdolala nejedného človeka, ktorý vzhľadom na zloženie mal čo robiť, aby sa ryba dostala aspoň do prvej zákruty hltana. Sleď z Baltského mora je naložený v takom množstve soli, aby sa zabránilo rozkladu a zakozervovaný, takže šíri taký zápach, že odvážlivci ju jedia zvyčajne vonku a robia všetko preto, aby sa im do nosa nedostal prenikavý zápach. Dali by ste si?


Zdroj: funini.com                                                                                         

3. Tisícročné vajce

Nie, v skutočnosti to nie je tak staré, ako názov hovorí, no je však naozaj, ale naozaj pokazené. Po tom, ako je vajíčko uschované v hline, popole a nehasenom vápne po dobu niekoľkých mesiacov, žĺtko stmavne na tmavozelenú až čiernu farbu a bielko zhnedne, je priehľadné a konzistenciou pripomína želatínu. Páchne to vraj podobne ako síra či amoniak a chutí ako vajíčko natvrdo. A ak ste hádali, že táto pochúťka je z Číny, tak ste hádali správne.


Zdroj: flickr.com/surtr

4. Vyprážané maslo

Ak ste si niekedy hovorili, že Amerika vás už prekvapiť nemôže, asi vás privedieme do omylu. Nielenže sú známi ich prehnanou láskou k polotovarom a fast foodu, ktorý je mimoriadne obľúbený po celom svete. Dá sa povedať, že ťažko nájsť niečo, čo sa pre nich nedá vypražiť. Burger? Nie je problém! Maslo? Tiež nie. Očividne.


Zdroj: flickr.com/mgerskup

5. Japonské Fugu

Nie je veľa jedál, kedy by ste ako následok konzumácie očakávali smrť, ale pre milovníkov Fugu je smrť niečo, na čo musia určite pomyslieť. Fugu je japonský štvorzubec, ktorý obsahuje dosť jedu na zabitie tridsiatich ľudí. Kuchári pripravujúci toto výnimočné jedlo musia absolvovať roky štúdia a tréningu, pretože akákoľvek chyba v procese prípravy môže mať fatálne následky. Ak by ste radi vyskúšali tento smrtonosný pokrm, odporúčaný čas návštevy Japonska je od októbra do marca, kedy je Fugu v sezóne.


Zdroj: thinkstockphotos.ae

6. Hadie víno

Ak sa niekedy stane, že Vám nalejú zvláštne chutiace víno v bare, buďte radi, že Vám nenaliali hadie víno. Špecifické pre juhovýchodnú Áziu, hadie víno sa vyrába buď nakladaním hada do vína a konzerváciou, alebo zmiešaním telových tekutín s alkoholom.


Zdroj: gurutotheoutdoors.com

7. Casu Marzu

Taliansko prinieslo svetu veľa dobrôt, od rôzne druhy káv po pizzu či špagety… Priniesli však aj syr-respektíve, akúsi inú verziu syra Pecorino. Tento syr začína podliehať plesniveniu, rozkladu a potom sa stáva domovom larvy, ktorá ničí syrové tuky a stáva sa mäkkým, ba až tekutým. Počas konzumácie si údajne môžete vybrať, či tam chcete alebo nechcete mať prítomné larvy, ktoré majú podobu červíčkov nie dlhších ako osem milimetrov. Tento syr je však zakázaný a vyhlásený za jeden z najnebezpečnejších pokrmov.


Zdroj: geniuscook.com

8. San-nakji

V Kórei je to jeden z najobľúbenejších pokrmov. Je to chobotnica, rozrezaná zaživa na kúsky, ochutená sezamom či sezamovým olejom a ihneď podávaná. Je to však ďalšie jedlo zapadajúce do kategórie nebezpečných: keďže sa chobotnica ešte hýbe, ľahko sa dá niekde zamotať.


Zdroj: willflyforfood.net

9. Airag

Dali by ste si konské mlieko, už mierne pokazené? V Mongolsku to je celkom bežné. Konské mlieko nechávajú totiž mierne postáť, kým nie je mierne alkoholickým a kyslým nápojom.


Zdroj: travellingartist.wordpress.com

10. Tong zi dan

Malá kuriozitka na záver: v Číne, teda v provincii Zhejiang je normálne, že vajíčka uvaria natvrdo v moči chlapcov, ideálne pod 10 rokov, kým ešte nie sú v puberte. Toto ozaj zvláštne jedlo sa stalo jarnou tradíciou a patrí do miestneho kultútneho dedičstva.


Zdroj: medicaldaily.com

Ak ste mali tú česť ochutnať ktorékoľvek jedlo (aj keď dúfam, že č.10 nejedol nikto), podeľte sa so skúsenosťou v komentároch.

Zdroj: hostelworld.com, readersdigest.ca

Páčil sa ti tento článok? Mal by si aj ty chuť písať o mnohých zaujímavých témach? Budeme radi ak doplníš náš kolektív. Dozvedieť sa viac!
Reagujte!
Grr Grr
2
Grr
Fuuj Fuuj
94
Fuuj
Fňuk Fňuk
0
Fňuk
Jeej Jeej
7
Jeej
Uups Uups
2
Uups
Haha Haha
1
Haha
Woow Woow
11
Woow

Komentuj post a napíš, čo si o tom myslíš!

⬇️

Pridaj komentár

Pre odoslanie komentáru sa musíte prihlásiť. Ak ešte nemáte účet zaregistrujte sa.

10 jedál, na ktoré sa (ne)dá povedať nie

Prihlásiť sa

Prihláste sa prosím pomocou svojho prihlasovacieho mena a hesla. Prihlasovacie údaje na stránky emefka.sk a memehub.sk sú rovnaké.
Ak ešte nemáte účet zaregistrujte sa.

reset password

Späť na
Prihlásiť sa
Choose A Format
Personality quiz
Trivia quiz
Dotazník
Príbeh
Zoznam
Meme
Video
Audio
Image