Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Pondelok 20.5.2024
sk
Bernard
cz
Zbyšek

Ak si sa nenarodil do milionárskej rodiny a nemáš rodičov, ktorí ťa budú doživotne zásobovať peniazmi, tak skôr či neskôr, či ťa to baví, alebo nie, skončíš za kuchynskou linkou. Dôvodov na to je hneď niekoľko.

Azda najpochopiteľnejším dôvodom je, že nemáš rozpočet na každodenné návštevy reštaurácií. Možno varia dobre, možno aj relatívne zdravo a možno si to vieš oveľa viac užiť, ale jednoducho na to nemáš. Ale čo ak zlú kuchyňu skrátka nestrpíš a kvôli nesprávne ochutenému a zle uvarenému jedlu prichádzaš o peniaze aj o kilá?

Shutterstock

S týmto by ti mal pomôcť tento článok. Dočítaš sa v ňom o desiatich trikoch, ako urobiť zo svojej domácej kuchynskej linky raj na zemi a ulahodiť tak chuťovým pohárikom seba aj svojej rodiny, spolubývajúcich či priateľov. Tak poďme na to a dobrú chuť!

1. Jedlo chutí nevýrazne

Problém môže tkvieť v tom, že napriek tomu, že používaš správne množstvo a druh korenia, nemáš ho dostatočne rozdrvené. Ak používaš koreniny, ako oregano, bazalku či rozmarín, pred posypaním pokrmu ich nezabudni poriadne rozmliaždiť medzi prstami alebo na tanieriku.

Shutterstock

2. Zelenina nie je čerstvá

A toto platí dvakrát tak pre šalát. Ak si rozbalíš ľadový šalát z fólie a nepoužiješ ho celý, a chceš, aby aj nabudúce chutil ako nový, odlož ho do chladničky v navlhčenej utierke. Zachová si svoju chrumkavosť a sviežu zeleninovú chuť.

3. Suroviny sú tvrdé

Pravdepodobne za to nemôžu samotné suroviny – na vine bude držanie noža. Krájať sa ti bude oveľa jednoduchšie, ak si nôž chytíš čo najviac vpredu a palec a ukazovák budeš mať až skoro na čepeli. Pri krájaní tak dosiahneš väčší moment sily a pôjde ti to ľahšie.

Shutterstock

4. Polievka je bez chuti

Ak rád robíš vývary, či už kuracie, hovädzie alebo akékoľvek iné, dúfame, že do nich nedávaš zeleninu hneď na začiatku. Správny postup zahŕňa vloženie samotného mäsa do studenej vody a pridanie zeleniny až vtedy, keď je mäso polotvrdé. A vývar vždy var bez pokrievky.

5. Cestoviny sú nerovnomerne uvarené

Tento kulinársky nedostatok môže mať korene v nesprávnom pomere vody a cestovín. Najlepším receptom na varenie cestovín je dodržanie pomeru hmotnosti vody a cestovín 10 ku 1 – teda liter vody na každých 100 gramov cestovín.

Shutterstock

6. Mäso sa rozpadáva

Tento problém môže byť spôsobený viacerými faktormi. Za spomenutie stojí nesprávne vyklepané mäso (obvykle príliš silno a príliš natenko), nesprávne pokrájané mäso (rezané nie kolmo na jeho pruhovanú štruktúru ale pozdĺž nej) alebo príliš dlho varené mäso (hlavne mäso z polievky).

7. Cesnak má nevýraznú arómu

Buď si kúpil lacný cesnak, alebo si ho nesprávne nakrájal. Ak nemáš pučidlo na cesnak (alebo aj keď ho máš a chceš byť sofistikovanejší), nekrájaj čerstvo ošúpaný cesnak len tak. Najprv si ho rozpuč o doštičku bočnou stranou noža a potom ho nakrájaj na čo najmenšie kúsky. Bude jemnejší a bude mať výraznejšiu chuť.

Shutterstock

8. Ryža sa lepí a je tvrdá

Ryžové útrapy môžu, podobne ako tie spomenuté vyššie, spočívať v niekoľkých dôvodoch. Jedným z nich je nedodržanie základného pravidla – ryža sa má variť pod pokrievkou a nemá sa otvárať – a to ani niekoľko minút po tom, ako vypneš plameň. Nechaj ju v hrnci zhruba šestnásť minút a venuj ďalších desať tomu, aby tam mohla odpočívať.

9. Citrón je horký

Ak si na svoj výtvor, napríklad na rybu, nakvapkal citrónovú šťavu a jedlo zhorklo, na vine je druh a vek citróna. Ak však používaš citrónovú kôru, dávaj si pozor na to, aby si pri výrobe pokrmu nastrúhal iba žltú vrstvu šupy. Ak sa ti tam dostane aj biela, hlbšia vrstva, jedlo ti tiež zhorkne, no tentokrát nemusí byť vinníkom chudák citrón.

Shutterstock

10. Jedlo je nerovnomerne upečené

A na záver veľmi všeobecná rada, ktorá sa uplatňuje na mäso, zemiaky, koláče, pizzu… skrátka čokoľvek, čo sa pečie v rúre. Ak nemáš najnovšiu rúru, približne v polovici pečenia vyber plech a vlož ho naspäť opačne, aby si predišiel tomu, že budeš mať jednu stranu jeho lahodného obsahu prepečenejšiu ako tú druhú.

Ak si tieto triky ocenil, no máš nejaký ďalší na doplnenie, podeľ sa oň s ostatnými čitateľmi v komentári. A dobrú chuť a veľa trpezlivosti pri varení!

Shutterstock

Richard Bonde
Ako každé iné dieťa, so slzami v očiach. V sprievode hlasných výkrikov som v chladný februárový večer krátko po pol desiatej zhliadol umelé svetlá petržalskej nemocnice. Môj otec a jeho prísediaci svokor sa zhodli, že v plači je muzikalita – mali úplnú pravdu. Už o dva roky neskôr som kuchynskú linku v pravidelných intervaloch okrádal o varechy a rozbíjal s nimi vedrá z predsieňovej skrine, predstierajúc bytie súčasťou rockového koncertu so stovkami divákov okolo pódia.Tesne pred piatymi narodeninami som sa s radosťou ocitol na svojej prvej vyučovacej hodine – nebola to ani matematika, ani vlastiveda. Bola to hodina bicích nástrojov, mojich najobľúbenejších 20 minút v týždni. Ako obyvateľ trojizbového bytu však pre mňa akákoľvek domáca príprava neprichádzala do úvahy – pre uspokojenie susedov, rodičov a v absolútne poslednom rade aj mňa som začal chodiť na klavír. A sedem mesiacov na to aj do základnej školy na Benkovej ulici v Nitre – mojom takmer rodnom meste.Roky plynuli a s nimi pribúdalo vedomostí a skúseností, hlavne tých hudobných. Už koncom roku 2011, keď bol môj vek stále na prstoch ukázateľnou hodnotou, ma môj otec, učiteľ hudby, zatiahol do prvej kapely (s asi najmenej kreatívnym názvom tohto milénia – The Kapela), ktorá sa na školskej scéne neujala. Neváhal založiť druhú, v ktorej som opäť obsadil pozíciu klávesáka. Táto o niečo rockovejšia zostava nesúca trošičku kreatívnejší názov Wild People bola úspešnejšia a zanikla až v roku 2016.V živote mladého hudobníka nechýbali ani tie o niečo konvenčnejšie veci – výučba anglického jazyka, z ktorého som v predchádzajúcom roku získal jazykový diplom úrovne C1, informačné technológie, môj takmer denný skracovač voľného času a nepochybne aj zdravá dávka jazdy na bicykli.Roku 2013 som skončil na treťom mieste na prijímacích skúškach na osemročné štúdium v Gymnáziu na Golianovej ulici, opäť v bývalom centre Veľkej Moravy – v poslednej chvíli som však od tohto rozhodnutia ustúpil, no o tri roky neskôr som na rovnakú strednú školu presedlal tak či tak, ale na štúdium pätročné so zameraním na anglický jazyk.V súčasnosti sa snažím svoj život držať čo najbližšie k heslu „príjemné s užitočným”. Jedným z mojich koníčkov je a už oddávna bola verejná doprava – dnes pracujem ako webmaster a redaktor portálu imhd.sk, ktorý sa zameriava na informovanie cestujúcej verejnosti vo viac ako 20-tich mestách na Slovensku, a od jesene som tiež redaktorom najzábavnejšieho webového portálu na Slovensku – EMEFKA.Neodišiel som ani od svojej najväčšej lásky – hudby – ktorou sa, hlavne v tejto situácii, snažím živiť svoj sporiaci účet najlepšie, ako to len ide. Mojím hlavným hudobným projektom je skupina Follow hrajúca prevažne coververzie známych skladieb domácej aj zahraničnej tvorby.Popri práci som profesionálnym zlodejom otcovho auta, sem-tam mu ho vrátim, vždy však nablýskané a dotankované. A nezabúdajúc na to azda najmenej dôležité – maturitný ročník gymnázia. Od septembra sa chystám na Vysoké učení technické v Brne, kde chcem vyštudovať odbor Audioinžinierstvo, zvuková produkcia a nahrávanie na Fakulte elektrotechniky a komunikačných technológií.So svojou súčasnou životnou situáciou som nadmieru spokojný – pevne verím, že sa v tejto hudobno-informatickej vlne udržím čo najdlhšie. Neviem, čo ma čaká, ale stále chcem svet vnímať ako dieťa. Ako každé dieťa, s radosťou v očiach.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.