Ak si sa nenarodil do milionárskej rodiny a nemáš rodičov, ktorí ťa budú doživotne zásobovať peniazmi, tak skôr či neskôr, či ťa to baví, alebo nie, skončíš za kuchynskou linkou. Dôvodov na to je hneď niekoľko.
Azda najpochopiteľnejším dôvodom je, že nemáš rozpočet na každodenné návštevy reštaurácií. Možno varia dobre, možno aj relatívne zdravo a možno si to vieš oveľa viac užiť, ale jednoducho na to nemáš. Ale čo ak zlú kuchyňu skrátka nestrpíš a kvôli nesprávne ochutenému a zle uvarenému jedlu prichádzaš o peniaze aj o kilá?
S týmto by ti mal pomôcť tento článok. Dočítaš sa v ňom o desiatich trikoch, ako urobiť zo svojej domácej kuchynskej linky raj na zemi a ulahodiť tak chuťovým pohárikom seba aj svojej rodiny, spolubývajúcich či priateľov. Tak poďme na to a dobrú chuť!
1. Jedlo chutí nevýrazne
Problém môže tkvieť v tom, že napriek tomu, že používaš správne množstvo a druh korenia, nemáš ho dostatočne rozdrvené. Ak používaš koreniny, ako oregano, bazalku či rozmarín, pred posypaním pokrmu ich nezabudni poriadne rozmliaždiť medzi prstami alebo na tanieriku.
2. Zelenina nie je čerstvá
A toto platí dvakrát tak pre šalát. Ak si rozbalíš ľadový šalát z fólie a nepoužiješ ho celý, a chceš, aby aj nabudúce chutil ako nový, odlož ho do chladničky v navlhčenej utierke. Zachová si svoju chrumkavosť a sviežu zeleninovú chuť.
3. Suroviny sú tvrdé
Pravdepodobne za to nemôžu samotné suroviny – na vine bude držanie noža. Krájať sa ti bude oveľa jednoduchšie, ak si nôž chytíš čo najviac vpredu a palec a ukazovák budeš mať až skoro na čepeli. Pri krájaní tak dosiahneš väčší moment sily a pôjde ti to ľahšie.
4. Polievka je bez chuti
Ak rád robíš vývary, či už kuracie, hovädzie alebo akékoľvek iné, dúfame, že do nich nedávaš zeleninu hneď na začiatku. Správny postup zahŕňa vloženie samotného mäsa do studenej vody a pridanie zeleniny až vtedy, keď je mäso polotvrdé. A vývar vždy var bez pokrievky.
5. Cestoviny sú nerovnomerne uvarené
Tento kulinársky nedostatok môže mať korene v nesprávnom pomere vody a cestovín. Najlepším receptom na varenie cestovín je dodržanie pomeru hmotnosti vody a cestovín 10 ku 1 – teda liter vody na každých 100 gramov cestovín.
6. Mäso sa rozpadáva
Tento problém môže byť spôsobený viacerými faktormi. Za spomenutie stojí nesprávne vyklepané mäso (obvykle príliš silno a príliš natenko), nesprávne pokrájané mäso (rezané nie kolmo na jeho pruhovanú štruktúru ale pozdĺž nej) alebo príliš dlho varené mäso (hlavne mäso z polievky).
7. Cesnak má nevýraznú arómu
Buď si kúpil lacný cesnak, alebo si ho nesprávne nakrájal. Ak nemáš pučidlo na cesnak (alebo aj keď ho máš a chceš byť sofistikovanejší), nekrájaj čerstvo ošúpaný cesnak len tak. Najprv si ho rozpuč o doštičku bočnou stranou noža a potom ho nakrájaj na čo najmenšie kúsky. Bude jemnejší a bude mať výraznejšiu chuť.
8. Ryža sa lepí a je tvrdá
Ryžové útrapy môžu, podobne ako tie spomenuté vyššie, spočívať v niekoľkých dôvodoch. Jedným z nich je nedodržanie základného pravidla – ryža sa má variť pod pokrievkou a nemá sa otvárať – a to ani niekoľko minút po tom, ako vypneš plameň. Nechaj ju v hrnci zhruba šestnásť minút a venuj ďalších desať tomu, aby tam mohla odpočívať.
9. Citrón je horký
Ak si na svoj výtvor, napríklad na rybu, nakvapkal citrónovú šťavu a jedlo zhorklo, na vine je druh a vek citróna. Ak však používaš citrónovú kôru, dávaj si pozor na to, aby si pri výrobe pokrmu nastrúhal iba žltú vrstvu šupy. Ak sa ti tam dostane aj biela, hlbšia vrstva, jedlo ti tiež zhorkne, no tentokrát nemusí byť vinníkom chudák citrón.
10. Jedlo je nerovnomerne upečené
A na záver veľmi všeobecná rada, ktorá sa uplatňuje na mäso, zemiaky, koláče, pizzu… skrátka čokoľvek, čo sa pečie v rúre. Ak nemáš najnovšiu rúru, približne v polovici pečenia vyber plech a vlož ho naspäť opačne, aby si predišiel tomu, že budeš mať jednu stranu jeho lahodného obsahu prepečenejšiu ako tú druhú.
Ak si tieto triky ocenil, no máš nejaký ďalší na doplnenie, podeľ sa oň s ostatnými čitateľmi v komentári. A dobrú chuť a veľa trpezlivosti pri varení!