10 obľúbených jedál, ktoré vznikli úplnou náhodou. Ich pôvod je taký bizarný, že ťa možno prejde chuť

Toto by si si nikdy nemyslel.


Keď si dávaš burger v mekáči, tiramisu po nedeľnom obede alebo len tak namáčaš hranolčeky do kečupu, určite nemáš pocit, že za týmito jedlami sa skrývajú vojny, trapasy, podvody či dokonca nevestince. No presne taká je realita.

Mnohé z potravín, ktoré dnes berieme ako samozrejmosť, vznikli úplnou náhodou, omylom alebo z čisto praktických dôvodov. A niektoré dokonca v situáciách, pri ktorých sa pousmeješ, ale zároveň ti napadne, že keby sa to nestalo, možno by si dnes na stole vôbec nemal to, čo považuješ za klasiku.

Kečup

Kečup si dnes dávaš na hranolčeky úplne automaticky, ale vedel si, že pôvodne s paradajkami nemal vôbec nič spoločné? V 17. storočí sa totiž v Číne varila fermentovaná rybia omáčka s názvom ke-tsiap, ktorá sa dostala až do Európy cez námorníkov. Až Američania sa rozhodli, že ju „zmodernizujú“ a v 19. storočí ju prerobili na rajčinový variant, ktorý sa stal neodmysliteľnou súčasťou fastfoodovej kultúry. Trošku iný vibe, než keď si predstavíš fľašu Heinz na stole, že?

10 obľúbených jedál, ktoré vznikli úplnou náhodou. Ich pôvod je taký bizarný, že ťa možno prejde chuť
Shutterstock.com

Croissant

Je to taká francúzska ikona, že by ti ani nenapadlo spochybňovať jeho pôvod. Realita je ale iná. Prvé croissanty sa neupiekli v Paríži, ale vo Viedni. Pekári ich vytvorili po porážke Turkov v roku 1683, keď ich napadlo osláviť víťazstvo pečivom v tvare polmesiaca, symbolu Osmanskej ríše. Francúzi si ho potom adoptovali, dali mu svoje meno a odvtedy si každý myslí, že ide o čisto francúzsky vynález.

10 obľúbených jedál, ktoré vznikli úplnou náhodou. Ich pôvod je taký bizarný, že ťa možno prejde chuť
Shutterstock

Pizza Margherita

Je dnes najznámejšia talianska pizza, ale má aj veľmi konkrétny príbeh. V roku 1889 ju v Neapole upiekol kuchár Raffaele Esposito na počesť kráľovnej Margaréty. Aby to malo grády, zvolil ingrediencie v troch farbách – červená rajčina, biela mozzarella a zelená bazalka. Vznikla tak nielen chutná pizza, ale aj symbol talianskej vlajky.

10 obľúbených jedál, ktoré vznikli úplnou náhodou. Ich pôvod je taký bizarný, že ťa možno prejde chuť
Shutterstock

Tiramisu

Tiramisu má na rozdiel od pizze pomerne krátku históriu a ešte kratšiu cestu k legendárnemu statusu. Objavilo sa v 70. rokoch a podľa legendy vzniklo v jednom talianskom nevestinci. Dezert z mascarpone, kávy a piškót mal klientov „pozdvihnúť“, či už pred zábavou, alebo po nej. Keď sa to potom dostalo do klasických reštaurácií, už to malo úplne iný imidž.

10 obľúbených jedál, ktoré vznikli úplnou náhodou. Ich pôvod je taký bizarný, že ťa možno prejde chuť
Shutterstock

Burger

Burger je ďalším symbolom Ameriky, ktorý v skutočnosti ani nie je americký. Jeho názov pochádza z Hamburgu, kde si ľudia zvykli pripravovať takzvaný Hamburg steak – mleté mäso ochutené cibuľou. Do USA ho priniesli nemeckí imigranti a až tam niekomu napadlo vložiť placku medzi dve žemle. Z lokálnej špeciality sa tak stal fenomén, ktorý dnes pozná aj posledná dedina na Slovensku.

10 obľúbených jedál, ktoré vznikli úplnou náhodou. Ich pôvod je taký bizarný, že ťa možno prejde chuť
Shutterstock

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:
Nikola Kulová
Šoubiznis je môj druhý domov. Okrem toho sa venujem PR článkom a rozhovorom s inšpiratívnymi ľuďmi.
Najčítanejšie
Podobné