Keď si dávaš burger v mekáči, tiramisu po nedeľnom obede alebo len tak namáčaš hranolčeky do kečupu, určite nemáš pocit, že za týmito jedlami sa skrývajú vojny, trapasy, podvody či dokonca nevestince. No presne taká je realita.
Mnohé z potravín, ktoré dnes berieme ako samozrejmosť, vznikli úplnou náhodou, omylom alebo z čisto praktických dôvodov. A niektoré dokonca v situáciách, pri ktorých sa pousmeješ, ale zároveň ti napadne, že keby sa to nestalo, možno by si dnes na stole vôbec nemal to, čo považuješ za klasiku.
Kečup
Kečup si dnes dávaš na hranolčeky úplne automaticky, ale vedel si, že pôvodne s paradajkami nemal vôbec nič spoločné? V 17. storočí sa totiž v Číne varila fermentovaná rybia omáčka s názvom ke-tsiap, ktorá sa dostala až do Európy cez námorníkov. Až Američania sa rozhodli, že ju „zmodernizujú“ a v 19. storočí ju prerobili na rajčinový variant, ktorý sa stal neodmysliteľnou súčasťou fastfoodovej kultúry. Trošku iný vibe, než keď si predstavíš fľašu Heinz na stole, že?

Croissant
Je to taká francúzska ikona, že by ti ani nenapadlo spochybňovať jeho pôvod. Realita je ale iná. Prvé croissanty sa neupiekli v Paríži, ale vo Viedni. Pekári ich vytvorili po porážke Turkov v roku 1683, keď ich napadlo osláviť víťazstvo pečivom v tvare polmesiaca, symbolu Osmanskej ríše. Francúzi si ho potom adoptovali, dali mu svoje meno a odvtedy si každý myslí, že ide o čisto francúzsky vynález.

Pizza Margherita
Je dnes najznámejšia talianska pizza, ale má aj veľmi konkrétny príbeh. V roku 1889 ju v Neapole upiekol kuchár Raffaele Esposito na počesť kráľovnej Margaréty. Aby to malo grády, zvolil ingrediencie v troch farbách – červená rajčina, biela mozzarella a zelená bazalka. Vznikla tak nielen chutná pizza, ale aj symbol talianskej vlajky.

Tiramisu
Tiramisu má na rozdiel od pizze pomerne krátku históriu a ešte kratšiu cestu k legendárnemu statusu. Objavilo sa v 70. rokoch a podľa legendy vzniklo v jednom talianskom nevestinci. Dezert z mascarpone, kávy a piškót mal klientov „pozdvihnúť“, či už pred zábavou, alebo po nej. Keď sa to potom dostalo do klasických reštaurácií, už to malo úplne iný imidž.

Burger
Burger je ďalším symbolom Ameriky, ktorý v skutočnosti ani nie je americký. Jeho názov pochádza z Hamburgu, kde si ľudia zvykli pripravovať takzvaný Hamburg steak – mleté mäso ochutené cibuľou. Do USA ho priniesli nemeckí imigranti a až tam niekomu napadlo vložiť placku medzi dve žemle. Z lokálnej špeciality sa tak stal fenomén, ktorý dnes pozná aj posledná dedina na Slovensku.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane