10 obľúbených jedál, ktoré vznikli úplnou náhodou. Ich pôvod je taký bizarný, že ťa možno prejde chuť

Toto by si si nikdy nemyslel.


Hotdog

Do Ameriky ho priniesli nemeckí prisťahovalci s párkami nazývanými „dachshund sausages“, pretože tvarom pripomínali jazvečíkov. Keď ich začali predávať v rožku, malo to jeden jediný praktický dôvod, a tým je, že ľudia si tak nepopálili ruky. Dnes si hotdog spájaš so štadiónom a rýchlym občerstvením, no pôvod je až prekvapivo obyčajný.

10 obľúbených jedál, ktoré vznikli úplnou náhodou. Ich pôvod je taký bizarný, že ťa možno prejde chuť
Shutterstock

Cookies

Čokoládové cookies, ktoré si kupujeme k mlieku alebo káve, vznikli úplnou náhodou. Ruth Wakefield, majiteľka hostinca Toll House, v 30. rokoch minulého storočia pridala do cesta kúsky čokolády s tým, že sa pri pečení roztopia a vytvoria kakaové cesto. Namiesto toho zostali v kuse a výsledkom boli sušienky s čokoládovými kúskami. Recept bol taký populárny, že ho začala tlačiť firma Nestlé priamo na obaly čokolád.

10 obľúbených jedál, ktoré vznikli úplnou náhodou. Ich pôvod je taký bizarný, že ťa možno prejde chuť

Toblerone

Toblerone patrí k najikonickejším čokoládam sveta a jeho pôvod je tak trochu zahalený legendou. Vznikol v roku 1908 vo Švajčiarsku, keď Theodor Tobler spojil meno svojej rodiny s talianskym slovom „torrone“ (nugát). Trojuholníkový tvar má vraj pripomínať Matterhorn, no existuje aj štipľavejšia verzia príbehu. Vraj ho inšpirovala pyramída tanečníc v jednom kabarete. Tak či onak, zrodila sa čokoláda, ktorá sa nedá zlomiť inak ako do trojuholníkov.

10 obľúbených jedál, ktoré vznikli úplnou náhodou. Ich pôvod je taký bizarný, že ťa možno prejde chuť
Shutterstock

Mozartova guľka

Mozartova guľka je ďalšia sladkosť, ktorú si ľudia kupujú z výletov z Rakúska. Vznikla v Salzburgu v roku 1890, keď ju cukrár Paul Fürst vytvoril ako pralinku z marcipánu, pistácií, nugátu a tmavej čokolády. Aby to bolo marketingovo silné, pomenoval ju po Mozartovi.

10 obľúbených jedál, ktoré vznikli úplnou náhodou. Ich pôvod je taký bizarný, že ťa možno prejde chuť
Shutterstock

Horčica

Horčica je na prvý pohľad nenápadné ochucovadlo, ale jej pôvod siaha do starovekého Ríma. Semená horčice rozdrvené s vínnym muštom vytvorili pastu, ktorú Rimania používali nielen ako prísadu k jedlu, ale aj ako liek na bolesti svalov a tráviace problémy. Názov „mustum ardens“ (horúci mušt) sa postupne skrátil na „mustard“, teda horčica.

10 obľúbených jedál, ktoré vznikli úplnou náhodou. Ich pôvod je taký bizarný, že ťa možno prejde chuť
Shutterstock

Tagy:
Nikola Kulová
Šoubiznis je môj druhý domov. Okrem toho sa venujem PR článkom a rozhovorom s inšpiratívnymi ľuďmi.
Najčítanejšie
Podobné