Hotdog
Do Ameriky ho priniesli nemeckí prisťahovalci s párkami nazývanými „dachshund sausages“, pretože tvarom pripomínali jazvečíkov. Keď ich začali predávať v rožku, malo to jeden jediný praktický dôvod, a tým je, že ľudia si tak nepopálili ruky. Dnes si hotdog spájaš so štadiónom a rýchlym občerstvením, no pôvod je až prekvapivo obyčajný.

Cookies
Čokoládové cookies, ktoré si kupujeme k mlieku alebo káve, vznikli úplnou náhodou. Ruth Wakefield, majiteľka hostinca Toll House, v 30. rokoch minulého storočia pridala do cesta kúsky čokolády s tým, že sa pri pečení roztopia a vytvoria kakaové cesto. Namiesto toho zostali v kuse a výsledkom boli sušienky s čokoládovými kúskami. Recept bol taký populárny, že ho začala tlačiť firma Nestlé priamo na obaly čokolád.

Toblerone
Toblerone patrí k najikonickejším čokoládam sveta a jeho pôvod je tak trochu zahalený legendou. Vznikol v roku 1908 vo Švajčiarsku, keď Theodor Tobler spojil meno svojej rodiny s talianskym slovom „torrone“ (nugát). Trojuholníkový tvar má vraj pripomínať Matterhorn, no existuje aj štipľavejšia verzia príbehu. Vraj ho inšpirovala pyramída tanečníc v jednom kabarete. Tak či onak, zrodila sa čokoláda, ktorá sa nedá zlomiť inak ako do trojuholníkov.

Mozartova guľka
Mozartova guľka je ďalšia sladkosť, ktorú si ľudia kupujú z výletov z Rakúska. Vznikla v Salzburgu v roku 1890, keď ju cukrár Paul Fürst vytvoril ako pralinku z marcipánu, pistácií, nugátu a tmavej čokolády. Aby to bolo marketingovo silné, pomenoval ju po Mozartovi.

Horčica
Horčica je na prvý pohľad nenápadné ochucovadlo, ale jej pôvod siaha do starovekého Ríma. Semená horčice rozdrvené s vínnym muštom vytvorili pastu, ktorú Rimania používali nielen ako prísadu k jedlu, ale aj ako liek na bolesti svalov a tráviace problémy. Názov „mustum ardens“ (horúci mušt) sa postupne skrátil na „mustard“, teda horčica.
