Podľa štatistík Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo sa ročne na celom svete vyhodí viac ako 1,3 miliardy ton jedla. Dá sa predpokladať, že značná časť z toho preto, že sa pokazí. A prečo sa kazí? Lebo ľudia nakupujú viac jedla, ako majú šancu zjesť do konca života, a ako bonus nevedia, ako ho správne skladovať.
Preto sme si pre teba pripravili tieto šikovné triky. Naučia ťa, ako správne skladovať potraviny, ktoré konzumuješ na dennej báze, a ako zabezpečiť, že tak stihneš urobiť, kým sa pokazia. Lebo hoci si myslíš, že ťa už v jedle nemá čo prekvapiť, my sme presvedčení, že sa mýliš.
1. Nedávaj mlieko do dverí v chladničke
Kartón mlieka pasuje do dverí na chladničke ako „r*ť na šerbeľ“, aj napriek tomu je to to posledné miesto, kde by si ho mal skladovať. Teplota vo dverách sa totiž často mení. Keď ich otvoríš, stúpne, keď zavrieš, klesne zase naspäť. Tieto časté teplotné zmeny zapríčinia, že sa mlieko pokazí rýchlejšie. Ak sa tomu chceš vyhnúť, skladuj ho spolu s ostatnými mliečnymi výrobkami vzadu, kde je najchladnejšie.
2. Zeleninu a ovocie umývaj až vtedy, keď ich ideš jesť
Je to praktické. Ovocie a zeleninu umyješ hneď, ako prídeš z obchodu, hodíš ich do chladničky, a keď máš na niečo chuť, len to vytiahneš. Otázkou však je, či to za tých pár minút práce navyše naozaj stojí. Umyté ovocie ostane vlhké a vlhké prostredie je na tvorbu plesne a baktérií priam ideálne.
3. Pokvapkaj avokádo citrónovou šťavou
Avokádo je vskutku záhadná potravina. Rok ním môžeš doma klince pribíjať a potom v chvíľke nepozornosti zhnije. Ak sa ti nejakým zázrakom pošťastí kúpiť kus ideálny na okamžitú konzumáciu, je možné, že ho aj tak nezješ celé a druhá polovica ostane napospas osudu. Dobre vieš, čo ťa čaká – do druhého dňa bude celá hnedá.
Oxidácia sa na chuti možno nepodpíše, ale tá farba… jedlo, kvôli ktorému si na čiernom trhu obetoval obličku, by nemalo vyzerať ako vytiahnuté z koša. Našťastie na to existuje šikovné riešenie – nechať vnútri kôstku a pokvapkať citrónom. Kyselina citrónová funguje ako prírodný konzervant a avokádo bude vďaka nemu žiarivo zelené aj na druhý deň.
4. Mliečne produkty ulož do chladničky viečkom dole
Mliečne výrobky nemajú dlhú životnosť a po otvorení sa veľmi rýchlo pokazia. Existuje šikovný spôsob, ako to zmeniť – postaviť ich do chladničky hore nohami. Stopercentná garancia úspešnosti. Buď sa totiž v tégliku vytvorí vákuový efekt, vďaka ktorému sa spomalí množenie baktérií, alebo sa ti kompletne vykydne. Vtedy už nebudeš musieť riešiť, či vydrží tri dni, alebo týždeň.
5. Nedávaj paradajky do chladničky (ani uhorku)
Mimo životne dôležitých faktoriálov, rovníc a konštánt by nás radšej mohli v škole učiť to, ktoré potraviny patria do chladničky. Očividne v tom totiž máme trochu chaos. Jahody, chlieb či otvorené konzervy sú veci, ktoré by mali ostať vonku, rovnako ako niektoré druhy zeleniny.
Ukážkovým príkladom sú paradajky, ktoré dáva do chladničky hádam každý a robí tým viac škody ako úžitku. Paradajka je jedna z tých potravín, ktorých chuť sa aj po odtrhnutí stále vyvíja. Platí to však len v prípade, že má na to ideálne podmienky, z ktorých základnou je izbová teplota. Ak máš teda pocit, že všetky paradajky z obchodu chutia ako voda, možno nebude problém len v nich.
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane