Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 27.12.2024
sk
Filoména
cz
Žaneta

10 užitočných trikov, vďaka ktorým ti potraviny vydržia dlhšiu dobu

Vieš, ako správne skladovať paradajky či mlieko?


6. Cibule skladuj v silonkách

Asi to nie je ich primárne využitie, no silonky sú skvelým pomocníkom pri skladovaní cibule. Stačí ich po jednom naukladať do pančuchy a urobiť medzi jednotlivými hlavičkami uzlík. Vďaka priedušnému materiálu môže cibuľa dýchať, a keďže sa navzájom nedotýkajú, nestane sa, že jedna splesnivie od druhej. V takomto stave vydržia celé mesiace.

7. Z mrkvy odstráň všetko zelené

Okrem kilového balenia v plastovom vrecku v obchodoch dostať aj podstatne atraktívnejšiu mrkvu. Tú s vňaťou. Hodiť ju však do chladničky len tak, ako je, by ju doslova zabilo. Vňať vysáva z koreňovej zeleniny všetky živiny, a tá rýchlo mäkne a vedne. Ak plánuješ variť až na druhý deň, určite ju vopred odstráň a skladuj v chladničke separátne.

Shutterstock

8. Zázvor daj rovno do mraziaka

Zamrazený zázvor má hneď niekoľko výhod. Po prvé, pochopiteľne, vydrží dlhšie, a po druhé, ľahšie sa strúha. Zároveň je taký jemný, že ho ani netreba šúpať. Postup je rovnaký ako pri mrazení väčšiny potravín, netreba žiadne špeciálne procedúry. Len ho umyť, zabaliť do vzduchotesného vrecka či nádoby a vložiť do mrazu.

9. Červené koreniny šupni do chladu

Skladovanie korenín sa na prvý pohľad nezdá ako taká veda, ale je. A väčšina z nás to robí zle. Naukladať ich do stojana totiž nestačí, a už vôbec nie, ak stojan umiestniš rovno vedľa sporáka. Koreniny sú citlivé na teplo a po opätovnom vystavovaní strácajú na chuti. Najhoršie sú na tom červené koreniny, ako paprika, tie by mali byť vyslovene v chladničke.

Shutterstock

10. Bobuľové ovocie namoč do octu

Zmes vody a octu vie robiť hotové zázraky. Môžeš ňou od dlážky ocikanej od psa až po tvár vyčistiť prakticky čokoľvek a ako bonus do nej namoč jahody. Octový kúpeľ vyhubí všetky baktérie, vďaka ktorým by začali hniť (čo pri jahodách spravidla prichádza skôr, akoby si chcel), a chuť ostane nedotknutá.

Určite si prečítaj:

6 užitočných vecí, ktorými môžeš začať svoj nový rok

Bonus: Umývaj si pravidelne chladničku

Čistá chladnička je základ. Nielen z hľadiska hygieny a vlastného zdravia, ale aj čo sa trvácnosti potravín týka. Vyhodiť plesnivé jedlo nestačí, lebo nikdy nevieš, kde a aké stopy po sebe zanechalo. Preto je nutné chladničku dôkladne umývať, a hlavne robiť to pravidelne.

Shutterstock

Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.