Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 22.12.2024
sk
Adela
cz
Šimon
, Simon, Simeon

Mnohí z nás si už bez nej nevedia predstaviť deň ani život. Prvé vierohodné dôkazy o pití kávy pochádzajú z polovice 15. storočia zo sufijských chrámov v Jemene. Až tu sa káva konzumovala spôsobom, aký poznáme dodnes – pražením semien a ich následným varením. V Európe sa začala stávať populárnou v 17. storočí (prvú európsku kaviareň otvorili v Benátkach v roku 1645), ale pitie kávy sa v Európe stalo masovou záležitosťou až v 19. storočí.

Aj napriek tomu, že je s nami už tisícročia, nám unikajú mnohé fakty či mýty, ktoré sa s týmto hnedastým mokom spájajú. Oslovili sme preto Pavla Patáka, kávového majstra a odborníka na kávové stroje, aby nám potvrdil či vyvrátil niektoré známe tvrdenia, ktoré o káve kolujú.

Pavol Paták

odborník na kávu a kávové stroje

Meno Paták je v kávovej oblasti pojem a je to človek, ktorý kávovú scénu na Slovensku tvoril. S kávou pracuje celý život. Predával ju, školil o nej, hodnotil ju v rôznych súťažiach a venuje sa kávovarom. Začiatkom tohto roka sa stal súčasťou konceptu Kávoholik, ktorý poskytuje servis kávovarov a vlastnú značku kávy Slovensko v srdci.

„Káva je nápoj 21. storočia, nabudí, ale neotupuje zmysly. Má opačný účinok. Celý život vlastne pracujem s legálnymi drogami,“ zavtipkoval si pre EMEFKA Pavol Paták. Ak by ste sa ho opýtali, ktorá káva je najlepšia, dostali by ste odpoveď, že najlepšia káva je tá, ktorá vám chutí.

Kávoholik

Je káva návyková?

Určite áno, ide o psychickú závislosť. Kofeín ako taký nemá chuť ani vôňu, zareagujú naň len receptory v našom organizme. Zatiaľ čo si už mnohí nevedia predstaviť deň bez tohto ranného budíčka, tí, ktorí to už niekedy s dennou dávkou prehnali, na vlastnej koži už pravdepodobne zažili aj vedľajšie účinky, akými sú ľahká eufória, návaly tepla, chvenie a zrýchlené búšenie srdca.

„Káve po spotrebe sa nemôže nič stať“

Káva vydrží na polici v uzavretom obale polroka maximálne rok, avšak už po troch mesiacoch začína meniť svoje vlastnosti a jej chuť pozvoľna odznieva, stáva sa plochou, nevýraznou v porovnaní s tým, aká bola po upražení. Zvyčajne po polroku sa však chuť kávy „zlomí“ a stratí svoj charakter.

Shutterstock

„Ristretto je najsilnejšia káva“

Je možné, že tomuto mýtu si dodnes veril aj ty. No musíme ťa vyviesť z omylu, pretože ristretto nie je najsilnejšia, len chuťovo najvýraznejšia káva. V podstate ide o olej, ktorý pri začiatku extrakcie opláchne horúca voda z pomletej kávy. Príprava ristretta trvá približne pätnásť sekúnd a kofeín sa ešte nestihne vyextrahovať.

Je pravda, že káva dehydruje?

Áno, je to pravda, mám to odskúšané na sebe. Káva je diuretická, čo znamená, že močový mechúr sa rýchlejšie naplní. Pri nadmernom pití kávy treba, samozrejme, konzumovať aj dostatočné množstvo vody na vyplavenie kofeínu. Inak sa môže stať, že budete pobehovať s „otvorenou mysľou“, ľahkou eufóriou a príjemne hrejivým pocitom v chrbte, čo sú napríklad u mňa typické príznaky predávkovania kofeínom.

Shutterstock

„Čím je káva menšia, tým je silnejšia“

To záleží od spôsobu prípravy. Ak kávu zalievate alebo používate French press, je to presne to isté, ako keď pripravujete čierny čaj – sila spočíva v dĺžke lúhovania. Takúto kávu by sme preto mali skonzumovať v momente, keď chuť dosiahne vrchol v čo najkratšom čase, aby sme neprepásli moment, počas ktorého má ideálnu chuť, nakoľko extrakcia prebieha neustále. Ako sme však spomínali vyššie, pri kávach z kávovarov je to iné.

Na aký čas si môžem namlieť kávu dopredu?

Káva by sa mala mlieť vždy až tesne pred prípravou, pretože po pomletí rýchlejšie oxiduje a vonné látky z nej vyprchajú podstatne rýchlejšie. Čo sa týka skladovania, je potrebné sa vyhýbať vlhkým miestam a slnečnému žiareniu.

Shutterstock

Čo to vlastne ten kofeín je?

Kofeín je v skutočnosti jed na hubenie hmyzu. Kávovník produkuje kofeín, ktorý pôsobí ako prírodný pesticíd a ochraňuje rastlinu pred škodlivým hmyzom. V čím nižšej nadmorskej výške kávovník rastie, tým je viac obklopený hmyzom. To, samozrejme, ovplyvňuje aj obsah kofeínu. Kávovník rastúci v nižších nadmorských výškach má prirodzene vyšší obsah kofeínu. Káva z neho je preto ideálna v situáciách, keď človek potrebuje nabudiť. Kofeín okrem dávky energie výrazne pomáha pri sústredení a celkovom zlepšení nálady.

„Najlepší kávovar je pákový“

Každý kávovar sa vyrába pre určitý typ ľudí a spôsob, akým si ľudia zvyknú kávu pripravovať. Preto sa všeobecne nedá povedať, čo je najlepšie. Tí, ktorí nemajú radi neporiadok, si nekúpia pákový kávovar, pretože sa z neho trúsi pomletá káva a všemožne kvapká.

Ak vám však z vášho kávovaru nechutí káva, ktorá vám chutí na inom mieste, problém môže byť v spôsobe prípravy alebo v kávovare, ktorý nedokáže kávu správne vyextrahovať. Ak chcete z kávy dostať iný chuťový profil, je potrebné upraviť receptúru prípravy, napríklad zvýšiť teplotu alebo pridať viac kávy.

Shutterstock

Dá sa z kávy schudnúť?

Áno, nakoľko kofeín zrýchľuje tep, urýchľuje tým metabolizmus. Pitie kávy tak môže byť nápomocné aj pri chudnutí. Treba však myslieť na to, že len pitie kávy ti vysnívanú postavu nezaručí. Som žijúcim dôkazom. Káva ti môže pomôcť zrýchliť proces chudnutia, no na prvom mieste by mala byť zdravá strava a pravidelné cvičenie.

„Káva by sa mala zalievať vriacou vodou“

Pri každej káve je to inak, preto sa nedá zovšeobecniť, ktorá teplota je ideálna. Táto problematika však spadá do práce baristu, ktorý vytvára receptúry a vďaka svojim skúsenostiam vie odhadnúť, ako by káva z určitého zberu mala chutiť. Tieto praktické vedomosti sú preňho základ, aby mohol pripravovať kávu tak, aby z nej dostal to najlepšie.

Shutterstock

Ak sa zaujímaš o svet kávy, mal by si vedieť, že na Slovensku existuje platforma Kávoholik, ktorej technickým riaditeľom je práve Pavol Paták. Kávoholik spája kávových majstrov s milovníkmi kávy a poskytuje tiež komplexné služby. Sú dodávateľmi kávy do firiem, hotelov a reštaurácií, poskytujú servis kávovarov a vytvorili vlastnú značku kávy Slovensko v srdci. Ide o lokálne praženú kávu, ktorá odpovedá na lokálne potreby spotrebiteľov tým, že pre nich vylaďuje chuťový profil.

Ak patríš k ľuďom, ktorí si kávu vychutnávajú najviac v kaviarni, v Bratislave môžeš natrafiť na dve pobočky kaviarní Slovensko v srdci, v ktorých si môžeš tiež zakúpiť čerstvo upraženú kávu tejto značky.

Kávoholik

Tento obsah vznikol v spolupráci s KÁVOHOLIK s. r. o.


Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.