Vajíčka sú pre väčšinu ľudí každodennou súčasťou ich jedálnička. Bohužiaľ, spája sa s nimi niekoľko mýtov, na ktorých síce nie je štipka pravdy, no aj tak im mnohí stále veria a preto sme sa s vami o ne rozhodli podeliť.
1. Ľudia so zvýšeným cholesterolom by nemali jesť vajcia
Máš vysoký cholesterol? Potom sa treba vajíčkam vyhýbať širokým oblúkom. Toto je stigma, ktorá sa tohto živočíšneho produktu drží už celé desaťročia, pričom sa o jej pravdivosti dá skutočne len polemizovať. Nie je totiž cholesterol ako cholesterol.
Existuje dobrý a zlý a jedenie vajec automaticky nemusí znamenať, že sa ten zlý zvýši. Spravidla sa zvyšuje ten dobrý, a teda ten, ktorý neupcháva cievy a nespôsobuje kardiovaskulárne ochorenia. Vo všeobecnosti sa neodporúča konzumovať viac ako 6 vajec mesačne, no vedecké štúdie, ktoré by toto tvrdenie nejako podporili, akosi chýbajú.
2. Jedenie vajec a chudnutie nie sú kamaráti
Celkovo platí, že chudnutie väčšinou nie je o potravinách ako takých, ale o spôsobe, akým ich kombinujeme. Vajcia obsahujú veľké množstvo tuku, nemali by sa teda kombinovať so sacharidmi. Lenže k dobrej praženičke sa nám väčšinou pýta nejaké to pečivo, a to je presne moment, keď vzniká problém.
Niekoľko populárnych stravovacích štýlov, napríklad paleo, primal či keto, nachádza základ práve vo vajíčkach či mäse. Aby sa vyvarovali neželanému efektu priberania, ako prílohu volia zeleninu.
Obilniny zmiznú z jedálnička úplne, rovnako aj cukor, a ten, prirodzene sa nachádzajúci v ovocí, sa obmedzí na minimum. Telu teda ostáva len tuk a namiesto toho, aby si ho ukladal v pneumatike na brušku, ho používa ako energiu a chudne.
3. Surové vajcia sú zdravšie ako tie uvarené
Hádam niet jediného filmu o športovcoch, v ktorom by si niekto nedoprial „chutný“ shake zo surových vajec. Okrem toho, že sa len pri zmienke konzumácie surového vajca väčšine zdvíha žalúdok, to k tomu ešte ani nestojí za to.
Tepelná úprava síce vajíčko pripraví o niektoré živiny, no ich množstvo je zanedbateľné. Čo zanedbateľné rozhodne nie je, je salmonelóza. Choroba spôsobená baktériou, ktorá sa hojne vyskytuje v surových vajciach a v tele dokáže porobiť vážnu šarapatu.
4. Slepačie vajcia sú len biele, prípadne hnedé
Pravdou je fakt, že škála farebnosti slepačích vajec je naozaj široká. Hnedá a biela ani zďaleka nie sú jedinými farbami, ktoré sa na vaječnej škrupine môžu objaviť.
Všetko záleží od plemena sliepky. Sliepky plemena Rhode Island kladú klasické hnedé vajíčka, aké bežne kupujeme v obchode. No napríklad Ameraucana znáša vajcia modré, niekedy dokonca zelené. Presný odtieň sa zväčša odvíja od prijatej potravy.
5. Hnedé vajcia sú lepšie ako tie biele
V potravinárstve existuje nepísané pravidlo, že hnedé či čierne veci sú vždy tie lepšie. Tmavý chlieb je lepší ako biely, trstinový a hnedý cukor je zase lepší ako ten klasický… o vajciach to neplatí. Štúdie preukazujú, že farebnosť vajca nemá žiadnu priamu spojitosť so živinami, ktoré obsahuje.
Omnoho viac zaváži životospráva sliepky, ktorá dané vajce zniesla. Ak trávila sliepka množstvo času na slnku, jej vajcia obsahujú podstatne viac vitamínu D ako vajce sliepky, ktorá všetky svoje slávne momenty prežila v klietke. Ak sliepku prikrmovali omega-3 mastnými kyselinami, odrazí sa to aj na jej vajíčku, ktoré bude na tieto kyseliny rovnako bohaté.
6. Vajce od sliepky z klietkového chovu je horšie
Toto je veľmi kontroverzná téma a z etického hľadiska je odpoveď jasná – klietkový chov nepripadá do úvahy. Ak sa však na vec pozrieme cez kvalitu vajíčok, také jednoznačné to nie je.
Vajcia sliepok z výbehov síce obsahujú viac vitamínov D, E a A, no sliepky žijúce vo voľných výbehoch sú zase náchylnejšie na choroby a zranenia. S určitosťou sa teda nedá povedať, ktoré vajíčko je to najlepšie.
7. Čím žiarivejší žĺtok, tým čerstvejšie vajce
Farba žĺtka nemá s kvalitou samotného vajca nič spoločné. Množstvo ľudí žije v domnienke, že fádny žĺtok naznačuje, že si dané vajce už nejaký ten čas pobudlo v supermarkete a nemá ďaleko od toho, aby začalo nepríjemne zapáchať. Toto tvrdenie však s pravdou nemá nič spoločné.
To, akú má žĺtok farbu, sa odvíja od stravy sliepky, ktorá ho zniesla. Pokiaľ bolo jedlo bohaté na karoténoidy, je pravdepodobné, že bude žĺtok výrazne oranžový. Ak obsahovalo množstvo kukurice, bude zase sýto žltý. Rôzne časti potravy rôzne vplývajú aj na farbu žĺtka, no určite nie na jeho čerstvosť.
8. Vajcia sú v tehotenstve zakázané
Je konzumácia vajec počas tehotenstva nebezpečná? Určite nie. Rokmi zaužívané tvrdenie, že ak si žena v druhom stave dopraje volské oko, tak sa jej dieťa bude potýkať s alergiami, je len mýtus. Vajcia sú skvelým zdrojom proteínov, vitamínov a minerálov od výmyslu sveta a paradoxne, lekári ich tehotným ženám odporúčajú, nie zakazujú.
9. Vajcia možno pasterizovať aj doma
Pasterizácia vajec má síce čo-to dočinenia s teplom, no rozhodne ho nestačí len hodiť do vriacej vody. Na takúto procedúru je nutné disponovať špeciálnymi prístrojmi, ktoré väčšina z nás doma rozhodne nemá.
10. V chladničke treba vajcia umiestniť do držiaku na vajcia
Znie to celkom logicky, však? Vajcia, držiak na vajcia… hádam výrobcovia neočakávajú, že tam dobrovoľne uskladníme brokolicu a budeme sa tváriť, že sa vlastne nič nedeje. V skutočnosti je to pravdepodobne presne to, čo si výrobcovia myslia, keďže držiak na vajcia vôbec nie je na skladovanie vajec vhodný.
Vo väčšine chladničiek ho totiž možno nájsť vo dverách. A nielenže sú dvere najteplejším miestom v chladničke, ešte sa aj neustále otvárajú. Následkom toho sa ich teplota neustále mení a vajcia sú jednou z najcitlivejších potravín, čo sa teplotných zmien týka. Lepšie teda bude, ak ich položíte do strednej police tela chladničky.
11. Čo sa živín týka, je úplne jedno, ako vajce pripravíš
Vajce varené natvrdo, namäkko, praženica, volské oko a či omeleta… na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že je úplne jedno, ktorú z nasledujúcich tepelných úprav človek zvolí. Jednoducho je v hre teplo, takže nejaké živiny určite odídu do teplých krajín a bodka.
Nie je tomu však celkom tak. Vo všeobecnosti platí, že čím dlhšie sa vajce pripravuje, tým viac živín stratí. Z tohto pohľadu je teda napríklad také zapekané vajce úplný zabijak.
12. Prepeličie vajcia sú lepšie ako klasické slepačie
Prepeličie vajcia sú v porovnaní so slepačími celkom drobné, aj napriek tomu stoja skoro štyrikrát toľko. Jeden by si teda myslel, že musia byť oveľa zdravšie a výživnejšie, keď už dochádza k takému cenovému rozdielu.
Pravdou však je, že prepeličie vajcia obsahujú zo všetkého len o drobný kúštik viac ako klasické slepačie. Nato, aby telo poznalo rozdiel, by ich musel človek konzumovať na dennej báze. Za zmienku stojí aj fakt, že dokonca aj vajíčka prepelice môžu spôsobovať salmonelózu, preto ich neradno konzumovať surové.
Zdroj: brightside.me
Titulná fotka: cooktoria.com