Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 15.11.2024
sk
Leopold
cz
Leopold
Zdroj: ©Shutterstock

14 kuchynských trikov od profesionálnych šéfkuchárov, ktoré sa ti určite zídu

Alebo užitočné life hacky pre nebíčko v papuľke.

Ak patríš k ľuďom, ktorým zhorí aj praženica, to nevadí. Nie všetci sme boli stvorení na to, aby sme sa živili sami. No ak ťa kuchyňa predsa len trochu láka, tieto užitočné life hacky od skúsených profesionálov v odbore ti určite padnú vhod.

1. Dokonalý steak

Steak nikdy nepripravujte hneď po tom, čo ho vytiahnete z chladničky. Práve naopak, nechajte ho odležať na hodinku-dve, kým bude mať izbovú teplotu. Mäso sa potom nádherne prepečie a nevysuší. Ak na steakoch obľubujete hnedastú kôrku, určite ho pred prípravou nezabudnite osušiť papierovou utierkou.

varenie, triky šéfkuchárov, jedlo, steak
Pexels

2. Šťavnaté kura

Usmažiť dobré rezne nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá, hoci naše babičky majú tento skill dávno zmáknutý. Pre nás bežných smrteľníkov existuje však čosi nazývané soľanka, ktorá nám pri ich príprave výrazne pomôže.

Soľanka je nálev z vody, soli a cukru v pomere 3 šálky vody, 1/4 šálky soli a rovnako cukru. Mäso doň vložíme tak, aby bolo celé zakryté, a necháme odležať v chladničke. Neodporúča sa takto marinovať viac ako 8 hodín či menej ako polhodinu. Následne mäso obalíte, vypražíte a malo by byť chutné a šťavnaté.

varenie, triky šéfkuchárov, jedlo, rezeň
Pexels

3. Koreniny

Aby sa chute korenín prejavili naplno a naplnili tak očakávania vašich chuťových pohárikov, treba im občas trochu dopomôcť. Opražte koreniny, čierne korenie či rímsku rascu, na panvici na miernom oleji, až dokiaľ vôňa nezaplní celú kuchyňu. Následne ich pomeľte v mažiari. Touto metódou prinesú do vašich jedál omnoho viac chuti a vône ako predom pomleté z obchodného reťazca.

varenie, triky šéfkuchárov, jedlo, koreniny, dochucovadlá
Pexels
Valentín, tip na darček

Mohlo by ťa zaujímať:

Tipy na valentínske darčeky, ktorými potešíš svoju polovičku

4. Nadýchané cesto

Ak chcete ukuchtiť vynikajúce nadýchané a vláčne cesto, riaďte sa nasledujúcim, veľmi jednoduchým pravidlom. Vytiahnite vajíčka a maslo z chladničky noc predtým, aby sa dostali na izbovú teplotu, a výsledok vás zaručene nesklame. (Možno len ak je leto a v noci je štyridsať stupňov, vtedy by ste mohli byť nepríjemne prekvapení.)

varenie, triky šéfkuchárov, jedlo, cesto
Pexels

5. Chrumkavá krusta na rybe

Ak si chcete ugrilovať rybu a túžite po chrumkavej kruste na povrchu, určite ju pred samotným procesom potrite majonézou. Naneste jemnú vrstvu, posypte soľou a delikátna kôrka na seba nenechá dlho čakať. Na rybu však použite čo najmenej korenín, soľ samotná jej pristane najviac. Keď je hotová, pokvapkajte ju citrónovou šťavou a gastronomické nebo je na svete.

varenie, triky šéfkuchárov, jedlo, ryba
Pexels

6. Steak bez oleja

Ak ste niekedy premýšľali, ako si pripraviť chutný steak aj bez pridaného oleja, máme pre vás odpoveď. Alain Ducasse, jeden z najznámejších svetových šéfkuchárov, totiž prezradil svoje tajomstvo na najchutnejší steak bez pridaného tuku. Steak najprv opečte z bočnej strany, kde sa nachádza tuková vrstva, aby sa trochu roztopila, a potom pokračujte v zvyčajnom postupe. Dostanete skvelý steak pripravený len na vlastnom tuku.

varenie, triky šéfkuchárov, jedlo, steak
Pexels

7. Zemiaková kaša

Ako pripraviť dokonalú zemiakovú kašu bez toho, aby nakoniec konzistenciou pripomínala lepidlo? Jednoducho. Predtým, ako uvarené zemiaky začnete pučiť, treba ich vysušiť. Hoďte ich na teplú panvicu a počkajte, kým sa voda odparí. Dávajte však pozor, aby sa nezačali opekať. Keď budú zemiaky úplne suché, rozpučte ich a výsledok vám zaručí nebíčko v papuľke.

varenie, triky šéfkuchárov, jedlo, zemiaky, zemiaková kaša
Pexels

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.