Ak patríš k ľuďom, ktorým zhorí aj praženica, to nevadí. Nie všetci sme boli stvorení na to, aby sme sa živili sami. No ak ťa kuchyňa predsa len trochu láka, tieto užitočné life hacky od skúsených profesionálov v odbore ti určite padnú vhod.
1. Dokonalý steak
Steak nikdy nepripravujte hneď po tom, čo ho vytiahnete z chladničky. Práve naopak, nechajte ho odležať na hodinku-dve, kým bude mať izbovú teplotu. Mäso sa potom nádherne prepečie a nevysuší. Ak na steakoch obľubujete hnedastú kôrku, určite ho pred prípravou nezabudnite osušiť papierovou utierkou.
2. Šťavnaté kura
Usmažiť dobré rezne nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá, hoci naše babičky majú tento skill dávno zmáknutý. Pre nás bežných smrteľníkov existuje však čosi nazývané soľanka, ktorá nám pri ich príprave výrazne pomôže.
Soľanka je nálev z vody, soli a cukru v pomere 3 šálky vody, 1/4 šálky soli a rovnako cukru. Mäso doň vložíme tak, aby bolo celé zakryté, a necháme odležať v chladničke. Neodporúča sa takto marinovať viac ako 8 hodín či menej ako polhodinu. Následne mäso obalíte, vypražíte a malo by byť chutné a šťavnaté.
3. Koreniny
Aby sa chute korenín prejavili naplno a naplnili tak očakávania vašich chuťových pohárikov, treba im občas trochu dopomôcť. Opražte koreniny, čierne korenie či rímsku rascu, na panvici na miernom oleji, až dokiaľ vôňa nezaplní celú kuchyňu. Následne ich pomeľte v mažiari. Touto metódou prinesú do vašich jedál omnoho viac chuti a vône ako predom pomleté z obchodného reťazca.
4. Nadýchané cesto
Ak chcete ukuchtiť vynikajúce nadýchané a vláčne cesto, riaďte sa nasledujúcim, veľmi jednoduchým pravidlom. Vytiahnite vajíčka a maslo z chladničky noc predtým, aby sa dostali na izbovú teplotu, a výsledok vás zaručene nesklame. (Možno len ak je leto a v noci je štyridsať stupňov, vtedy by ste mohli byť nepríjemne prekvapení.)
5. Chrumkavá krusta na rybe
Ak si chcete ugrilovať rybu a túžite po chrumkavej kruste na povrchu, určite ju pred samotným procesom potrite majonézou. Naneste jemnú vrstvu, posypte soľou a delikátna kôrka na seba nenechá dlho čakať. Na rybu však použite čo najmenej korenín, soľ samotná jej pristane najviac. Keď je hotová, pokvapkajte ju citrónovou šťavou a gastronomické nebo je na svete.
6. Steak bez oleja
Ak ste niekedy premýšľali, ako si pripraviť chutný steak aj bez pridaného oleja, máme pre vás odpoveď. Alain Ducasse, jeden z najznámejších svetových šéfkuchárov, totiž prezradil svoje tajomstvo na najchutnejší steak bez pridaného tuku. Steak najprv opečte z bočnej strany, kde sa nachádza tuková vrstva, aby sa trochu roztopila, a potom pokračujte v zvyčajnom postupe. Dostanete skvelý steak pripravený len na vlastnom tuku.
7. Zemiaková kaša
Ako pripraviť dokonalú zemiakovú kašu bez toho, aby nakoniec konzistenciou pripomínala lepidlo? Jednoducho. Predtým, ako uvarené zemiaky začnete pučiť, treba ich vysušiť. Hoďte ich na teplú panvicu a počkajte, kým sa voda odparí. Dávajte však pozor, aby sa nezačali opekať. Keď budú zemiaky úplne suché, rozpučte ich a výsledok vám zaručí nebíčko v papuľke.
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane