Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 22.12.2024
sk
Adela
cz
Šimon
, Simon, Simeon

Priznaj si to – veľmi rád by si bol Gordon Ramsay, veľmi rád by si slečny ohuroval na svoju delikátnu foie gras, ale vesmír má očividne iné plány a kulinárskeho umenia ti do vienka nenadelil. Pravdou totiž je, že ti prihorí aj čaj. Skutočnosť, že si otvoril tento článok, by teda mala slúžiť ako výstraha pre všetky šálky (a iné kuchynské náčinie) v tvojom okolí.

Za pár minút ťa totiž nepochybne prepadne chuť skočiť za sporák a pripraviť si niečo chutné. Prinášame ti niekoľko šikovných tipov od šéfkuchárov z celého sveta, o ktoré sa podelili na Reddite a veríme, že aspoň jeden z nich budeš chcieť vyskúšať. Tak dobrú chuť.

1. Pripravené ingrediencie

Pred samotným varením treba mať všetko pripravené. Určite sa vám už stalo, že ste v polovici varenia zistili, že treba postrúhať syr, a tak ste museli všetko odložiť a začať strúhať syr. Ostatné ingrediencie sa stihli zatiaľ poriadne rozvariť a výsledné jedlo nakoniec vôbec nechutilo tak, ako malo. Dobrá príprava je polovica úspechu. – Johndough99999 / Reddit

2. Cibuľa a cesnak

Nikdy nepridávajte cesnak na panvicu zároveň s cibuľou. Cibuľa potrebuje na prípravu minimálne 8 minút, cesnak zhruba 30 sekúnd. Keď ich pridáte v tej istej chvíli, cesnak sa pripečie a zhorkne. – TaloonTheMerchant / Reddit

Mike Kenneally / Unsplash (https://unsplash.com/photos/muv4YPu4Og4)

3. Varenie na príliš vysokej teplote

Niektorí ľudia v snahe uvariť určité jedlo rýchlejšie zvýšia teplotu a myslia si, že výsledok bude aj tak rovnaký. Keď sa v recepte píše, že treba jedlo variť hodinu na 180 stupňoch, variť ho polhodinu na 220 stupňoch nie je rýchlejšia alternatíva. Sú pokrmy, ktoré jednoducho potrebujú čas. – TheseWereThePlaces / Reddit

4. Ocot nad zlato

Niekedy sa zdá, že jedlo nemá žiadnu chuť a naša prvá myšlienka automaticky smeruje k tomu, že ho treba dosoliť. Omyl. Niekedy jedlo nepotrebuje soľ, ale niečo kyslé, ako napríklad ocot či citrón. – Jioni92 / Reddit

Heather Gill / Unsplash (https://unsplash.com/photos/6Bo-eIl7390)

5. Perfektné pečené zemiaky

Tajomstvom dokonale upečených zemiakov (takých nakrájaných na kocky) je predom zemiaky povariť. Stačí päť alebo desať minút v slanej vode, potom hodiť na plech a strčiť do rúry. Na povrchu budú pekne chrumkavé, vnútro bude jemné. – DeliciousMalediction / Reddit

6. Ostré nože

Ak hádžeš nože do zásuvky s ostatnými nožmi len tak, bez obalu a premýšľaš, prečo sú všetky tupé, tak tu máš svoju odpoveď. Ich čepele sa jednoducho o seba otupujú. Treba ich dať do obalu alebo do stojanu na to určeného, inak nikdy nevydržia ostré.

A prekvapivo, nôž, ktorý nie je dostatočne ostrý, je omnoho nebezpečnejší ako ten ostrý, lebo sa s ním silou mocou snažíš niečo odkrojiť, nejde to a bum… galiba je na svete. – MorbeMaddness / Reddit

Pixnio (https://pixnio.com/objects/knives-cooking-kitchen)

7. Používanie teplomeru

Každý kuchár-začiatočník by mal používať teplomer. Vďaka nemu budeš vedieť, že pripravuješ mäso na teplote, ktorú potrebuje a že sa dokonalo prepečie. Budeš sebavedomejší a precíznejší. – BullGooseLooney904 / Reddit

8. Olej a cestoviny

Keď pri varení cestovín pridáš do vody olej, a potom na ne hodíš omáčku, skĺzne rovno dole. Úplne stačí, keď pridáš trochu soli – pokiaľ ich varíš v dostatočne veľkom hrnci a dostatočnom množstve vody, tak sa nezlepia. Čím viac škrobu vo vode, tým lepšie sa vo finále obalia v omáčke. – 8004MikeJones / Reddit

Jakub Kapusnak / Unsplash (https://unsplash.com/photos/tEVisOXz26Y)

9. Ideálna praženica

Praženica sa považuje za jedno z najjednoduchších jedál na prípravu, a aj tak ju väčšina z nás nerobí správne. Pravdou je, že ak je praženica na panvici urobená na sto percent, v čase, keď ju hodíš na tanier, už bude prevarená. Panvicu treba odstaviť skôr a nechať ju samú dojsť. – Noyes654 / Reddit

10. Rozbíjanie vajec

Rozbíjaj vajce o rovný povrch, nie o hranu linky či panvice. Po prvé sa ľahšie otvorí, po druhé je menšia šanca, že praskneš žĺtok, čo je v prípade, že chceš robiť napríklad sneh, celkom kľúčové. Okrem toho, keď rozbíjaš vajce o hranu, časť škrupiny sa ohne smerom dovnútra a môže obsah vajca kontaminovať vonkajšími baktériami. – treewithpants / Reddit

Jakub Kapusnak / Unsplash (https://unsplash.com/photos/Hj53USePB1E)

11. Šalotka

Nauč sa používať šalotky. Známy americký kuchár Anthony Bourdain raz napísal, že to najlepšie, čo môže domáci kuchár urobiť, aby priblížil svoje výtvory k tým z obľúbených reštaurácií, je používať šalotky. Majú veľký dopad na výslednú chuť. – MassiveConcern / Reddit

12. Šťavnaté fašírky

Keď pripravuješ fašírky na panvici či na grile a potlačíš ich naberačkou, neprepečú sa rýchlejšie. Namiesto toho z nich vytlačíš všetku šťavu a vo výsledku budú suché. – Jdmistra81 / Reddit

Nik MacMillan / Unsplash (https://unsplash.com/photos/F2M41_8zmmA)

13. Ideálna ryža

Ak musíš po varení cediť z hrnca vodu, tak to nerobíš správne. Var ryžu v pomere dva hrnčeky vody na jeden hrnček ryže na nízkej teplote v hrnci na ryžu a s pokrievkou. Ku koncu prehrab vidličkou a nechaj dojsť. Ryža bude vláčna, ani tvrdá, ani na kašu – proste ideálna. – Derpado514 / Reddit

14. Pečenie slaniny v rúre

Pri pečení slaniny rúru nepredhrievaj. Rúra musí byť studená. V polovici pečenia otoč slaninu na druhú stranu a dostaneš delikátnu, chrumkavú slaninku. – ReadontheCrapper / Reddit

Didriks / Flickr (https://www.flickr.com/photos/dinnerseries/5974874958)

15. Solenie

Soľ by sa mala do jedla pridávať pred alebo počas varenia, podľa toho, ako si to dané ingrediencie vyžadujú. Nikdy však nie na záver, keď už je jedlo naložené na tanieri. Vtedy nemá čas so všetkým splynúť a nebude to dobré. – I_am_Bob / Reddit

Bonus: Používanie „kliešťov“

Pred použitím kliešťov na obracanie mäsa nimi preventívne dvadsaťkrát zacvakaj, načerpaj skúsenosti zo života kraba a uisti sa, že dobre fungujú. Na jedlo to bude mať nulový dopad, ale je to sranda. – large00f / Reddit

Max Pixel (https://www.maxpixel.net/Grill-Barbecue-Barbecue-Tongs-Bratwurst-Sausage-3493759)

Zdroj: Joker042 / Reddit


Tagy:

Michaela Molnárová
Som také ukecané malé pivo, ktoré miluje zvieratká a za trojuholník vegánskej pizze by ťa pokojne aj prešlo traktorom. Neriskuj. Na EMEFKA tvorím už nejaký ten piatok, preto v mojom portfóliu nájdeš naozaj všeličo. Mojou špecialitkou sú vzťahové záležitosti, mužsko-ženské peripetie a ľudské príbehy, ale pred nejakým tým internetovým virálom tiež nebudem utekať
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.