Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 29.3.2024
sk
Miroslav
cz
Taťána, Táňa
, Tatiana
Zdroj: ©Shutterstock

15 užitočných rád od šéfkuchárov, ktoré posunú tvoje kulinárske umenie na vyšší level

Ako správne (ne)soliť a kedy pridávať do jedla cesnak?

Priznaj si to – veľmi rád by si bol Gordon Ramsay, veľmi rád by si slečny ohuroval svojou delikátnou foie gras, ale vesmír má očividne iné plány a kulinárskeho umenia ti do vienka nenadelil. Pravdou totiž je, že ti prihorí aj čaj. Skutočnosť, že si otvoril tento článok, by teda mala slúžiť ako výstraha pre všetky šálky (a iné kuchynské náčinie) v tvojom okolí.

Za pár minút ťa totiž nepochybne prepadne chuť skočiť za sporák a pripraviť si niečo chutné. Prinášame ti niekoľko šikovných tipov od šéfkuchárov z celého sveta, o ktoré sa podelili na Reddite, a veríme, že aspoň jeden z nich budeš chcieť vyskúšať. Tak dobrú chuť.

1. Pripravené ingrediencie

Pred samotným varením treba mať všetko pripravené. Určite sa vám už stalo, že ste v polovici varenia zistili, že treba postrúhať syr, a tak ste museli všetko odložiť a začať strúhať syr. Ostatné ingrediencie sa stihli zatiaľ poriadne rozvariť a výsledné jedlo nakoniec vôbec nechutilo tak, ako malo. Dobrá príprava je polovica úspechu. – Johndough99999 / Reddit

2. Cibuľa a cesnak

Nikdy nepridávajte cesnak na panvicu zároveň s cibuľou. Cibuľa potrebuje na prípravu minimálne 8 minút, cesnak zhruba 30 sekúnd. Keď ich pridáte v tej istej chvíli, cesnak sa pripečie a zhorkne. – TaloonTheMerchant / Reddit

Shutterstock

3. Varenie na príliš vysokej teplote

Niektorí ľudia v snahe uvariť určité jedlo rýchlejšie zvýšia teplotu a myslia si, že výsledok bude aj tak rovnaký. Keď sa v recepte píše, že treba jedlo variť hodinu na 180 stupňoch, variť ho polhodinu na 220 stupňoch nie je rýchlejšia alternatíva. Sú pokrmy, ktoré jednoducho potrebujú čas. – TheseWereThePlaces / Reddit

4. Ocot nad zlato

Niekedy sa zdá, že jedlo nemá žiadnu chuť, a naša prvá myšlienka automaticky smeruje k tomu, že ho treba dosoliť. Omyl. Niekedy jedlo nepotrebuje soľ, ale niečo kyslé, ako napríklad ocot či citrón. – Jioni92 / Reddit

Shutterstock

5. Perfektné pečené zemiaky

Tajomstvom dokonale upečených zemiakov (takých nakrájaných na kocky) je vopred zemiaky povariť. Stačí päť alebo desať minút v slanej vode, potom hodiť na plech a strčiť do rúry. Na povrchu budú pekne chrumkavé, vnútro bude jemné. – DeliciousMalediction / Reddit

Ako zistíš, že doma nežiješ s psychopatom? Najčastejšie má tieto vlastnosti

Odporúčame prečítať:

Ako zistíš, že nezdieľaš domácnosť s psychopatom? Najčastejšie má tieto vlastnosti

6. Ostré nože

Ak hádžeš nože do zásuvky s ostatnými nožmi len tak, bez obalu, a premýšľaš, prečo sú všetky tupé, tak tu máš svoju odpoveď. Ich čepele sa jednoducho o seba otupujú. Treba ich dať do obalu alebo do stojana na to určeného, inak nikdy nevydržia ostré.

A, prekvapivo, nôž, ktorý nie je dostatočne ostrý, je omnoho nebezpečnejší ako ten ostrý, lebo sa s ním silou-mocou snažíš niečo odkrojiť, nejde to a bum… galiba je na svete. – MorbeMaddness / Reddit

Shutterstock

7. Používanie teplomera

Každý kuchár-začiatočník by mal používať teplomer. Vďaka nemu budeš vedieť, že pripravuješ mäso na teplote, ktorú potrebuje, a že sa dokonalo prepečie. Budeš sebavedomejší a precíznejší. – BullGooseLooney904 / Reddit

8. Olej a cestoviny

Keď pri varení cestovín pridáš do vody olej a potom na ne hodíš omáčku, skĺzne rovno dole. Úplne stačí, keď pridáš trochu soli – pokiaľ ich varíš v dostatočne veľkom hrnci a dostatočnom množstve vody, tak sa nezlepia. Čím viac škrobu vo vode, tým lepšie sa vo finále obalia v omáčke. – 8004MikeJones / Reddit

Shutterstock

9. Ideálna praženica

Praženica sa považuje za jedno z najjednoduchších jedál na prípravu, a aj tak ju väčšina z nás nerobí správne. Pravdou je, že ak je praženica na panvici urobená na sto percent, v čase, keď ju hodíš na tanier, už bude prevarená. Panvicu treba odstaviť skôr a nechať ju samú dôjsť. – Noyes654 / Reddit

10. Rozbíjanie vajec

Rozbíjaj vajce o rovný povrch, nie o hranu linky či panvice. Po prvé, ľahšie sa otvorí, po druhé, je menšia šanca, že praskneš žĺtok, čo je v prípade, že chceš robiť napríklad sneh, celkom kľúčové. Okrem toho, keď rozbíjaš vajce o hranu, časť škrupiny sa ohne smerom dovnútra a obsah vajca môže kontaminovať vonkajšími baktériami. – treewithpants / Reddit

Shutterstock

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.