Zdroj: ©Shutterstock

25 pozoruhodných faktov o jedle a bežných potravinách, ktoré ťa prekvapia

Vieš, čo si vlastne dávaš do úst? Asi nie.

Ješ ich každý deň a aj tak o nich tak málo vieš. Potraviny ako fazuľu, zemiaky či broskyne ti určite predstavovať nemusíme, pravdepodobne sú súčasťou tvojho denného jedálnička. No dnes sa o nich (a nielen o nich) dozvieš zaujímavé vecí, ktoré si predtým ani len netušil. Pripravili sme si pre teba totiž týchto 25 faktov o jedle a z niektorých bodov (číslo 23, o tebe je reč) ťa priam vykotí zo stoličky.

1. Muškátový oriešok je vo väčšom množstve halucinogénny

Shutterstock

2. Gumené medvedíky sú pekné a lesklé vďaka použitiu karnaubského vosku, ktorý sa okrem iného vyskytuje aj vo vosku na autá

Shutterstock

3. Dierky v krekroch zabraňujú tvorbe bublín pri pečení

Shutterstock

4. Čo sa jedla týka, syr sa na svete kradne najčastejšie a niekedy dokonca končí na čiernom trhu

Shutterstock

5. Jeden zo štyroch lieskových orieškov určite skončí v Nutelle

Shutterstock
Slovenka vo Švajčiarsku: Nerobím to, čo som vyštudovala, ale v zahraničí človek musí zatnúť zuby

Mohlo by ťa zaujímať:

Slovenka vo Švajčiarsku: Nerobím to, čo som vyštudovala, ale v zahraničí musí človek zatnúť zuby

6. Arachibutyrofóbia je strach z toho, že sa ti arašidové maslo prilepí na podnebie

Shutterstock

7. V starovekom Egypte sa reďkovky, cesnak a cibule používali ako platidlo

Shutterstock

8. Fazuľa mesiacovitá, známa aj ako „butter bean“, obsahuje v surovom stave smrteľnú dávku kyanidu

Shutterstock

9. Nie je popcorn ako popcorn. V Južnej Afrike si pod týmto označením predstavia pražené mravce

Shutterstock

10. Zrelosť brusnice možno zistiť tým, že ju hodíme na zem – zrelá sa od nej odrazí ako skákalka

Shutterstock

11. Zemiaky tvorí z osemdesiatich percent len voda

Shutterstock

12. India vypestuje, skonzumuje a vyvezie najväčší počet čili papričiek zo všetkých krajín sveta

Shutterstock

13. Tonik svieti v tme. Vďačí za to svojmu obsahu chynínu

Shutterstock

14. Dojčenské mlieko je jediná potravina na svete, ktorá obsahuje všetky potrebné živiny na prežitie. Aj dospelý človek by mohol žiť len z neho

Shutterstock

15. Stačí mesiac stravovania v rýchlych občerstveniach a pečeň začne produkovať podobné enzýmy ako pri žltačke

Shutterstock

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné