Ješ ich každý deň a aj tak o nich tak málo vieš. Potraviny ako fazuľu, zemiaky či broskyne ti určite predstavovať nemusíme, pravdepodobne sú súčasťou tvojho denného jedálnička. No dnes sa o nich (a nielen o nich) dozvieš zaujímavé vecí, ktoré si predtým ani len netušil. Pripravili sme si pre teba totiž týchto 25 faktov o jedle a z niektorých bodov (číslo 23, o tebe je reč) ťa priam vykotí zo stoličky.
1. Muškátový oriešok je vo väčšom množstve halucinogénny
2. Gumené medvedíky sú pekné a lesklé vďaka použitiu karnaubského vosku, ktorý sa okrem iného vyskytuje aj vo vosku na autá
3. Dierky v krekroch zabraňujú tvorbe bublín pri pečení
4. Čo sa jedla týka, syr sa na svete kradne najčastejšie a niekedy dokonca končí na čiernom trhu
5. Jeden zo štyroch lieskových orieškov určite skončí v Nutelle
6. Arachibutyrofóbia je strach z toho, že sa ti arašidové maslo prilepí na podnebie
7. V starovekom Egypte sa reďkovky, cesnak a cibule používali ako platidlo
8. Fazuľa mesiacovitá, známa aj ako „butter bean“, obsahuje v surovom stave smrteľnú dávku kyanidu
9. Nie je popcorn ako popcorn. V Južnej Afrike si pod týmto označením predstavia pražené mravce
10. Zrelosť brusnice možno zistiť tým, že ju hodíme na zem – zrelá sa od nej odrazí ako skákalka
11. Zemiaky tvorí z osemdesiatich percent len voda
12. India vypestuje, skonzumuje a vyvezie najväčší počet čili papričiek zo všetkých krajín sveta
13. Tonik svieti v tme. Vďačí za to svojmu obsahu chynínu
14. Dojčenské mlieko je jediná potravina na svete, ktorá obsahuje všetky potrebné živiny na prežitie. Aj dospelý človek by mohol žiť len z neho
15. Stačí mesiac stravovania v rýchlych občerstveniach a pečeň začne produkovať podobné enzýmy ako pri žltačke
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane