Ješ ich každý deň a aj tak o nich tak málo vieš. Potraviny ako fazuľu, zemiaky či broskyne ti určite predstavovať nemusíme, pravdepodobne sú súčasťou tvojho denného jedálnička. No dnes sa o nich (a nielen o nich) dozvieš zaujímavé vecí, ktoré si predtým ani len netušil. Pripravili sme si pre teba totiž týchto 25 faktov o jedle a z niektorých bodov (číslo 23, o tebe je reč) ťa priam vykotí zo stoličky.
1. Muškátový oriešok je vo väčšom množstve halucinogénny

2. Gumené medvedíky sú pekné a lesklé vďaka použitiu karnaubského vosku, ktorý sa okrem iného vyskytuje aj vo vosku na autá

3. Dierky v krekroch zabraňujú tvorbe bublín pri pečení

4. Čo sa jedla týka, syr sa na svete kradne najčastejšie a niekedy dokonca končí na čiernom trhu

5. Jeden zo štyroch lieskových orieškov určite skončí v Nutelle

6. Arachibutyrofóbia je strach z toho, že sa ti arašidové maslo prilepí na podnebie

7. V starovekom Egypte sa reďkovky, cesnak a cibule používali ako platidlo

8. Fazuľa mesiacovitá, známa aj ako „butter bean“, obsahuje v surovom stave smrteľnú dávku kyanidu

9. Nie je popcorn ako popcorn. V Južnej Afrike si pod týmto označením predstavia pražené mravce

10. Zrelosť brusnice možno zistiť tým, že ju hodíme na zem – zrelá sa od nej odrazí ako skákalka

11. Zemiaky tvorí z osemdesiatich percent len voda

12. India vypestuje, skonzumuje a vyvezie najväčší počet čili papričiek zo všetkých krajín sveta

13. Tonik svieti v tme. Vďačí za to svojmu obsahu chynínu

14. Dojčenské mlieko je jediná potravina na svete, ktorá obsahuje všetky potrebné živiny na prežitie. Aj dospelý človek by mohol žiť len z neho

15. Stačí mesiac stravovania v rýchlych občerstveniach a pečeň začne produkovať podobné enzýmy ako pri žltačke

16. Broskyňa a nektárinka je to isté ovocie. Líšia sa len v jednom géne, ktorý určuje, či bude šupka chlpatá alebo hladká.

17. Citrón pláva na vodnej hladine, limetka sa potopí

18. Niektoré dresingy a mliečka do kávy obsahujú oxid titaničitý, ktorý možno nájsť napríklad aj v opaľovacích krémoch. Na svedomí má žiarivú bielu farbu

19. Kukuričný klas má väčšinou párny počet radov, pravdepodobne ich je dokopy 16

20. Pred domestikáciou znášali sliepky zhruba len tucet vajíčok ročne

21. Mrkvy boli pôvodne fialové alebo biele. Oranžová farba, akú poznáme dnes, je výsledkom mutácie

22. Vďaka svojmu chemickému zloženiu vedia zemiaky pohlcovať a odrážať wifi signál

23. Niektoré sladkosti vďačia za svoju vanilkovú príchuť kastoreu – sekrétu z pachových žliaz bobra

24. Kozie mäso je najpopulárnejšie mäso na svete

25. V Londýne je viac indických reštaurácií ako v Bombaji či Dillí
