25 šokujúcich faktov o jedle, z ktorých ťa vykotí zo stoličky

Vieš, čo si vlastne dávaš do úst? Asi nie.

Zdroj: Shutterstock

Ješ ich každý deň a aj tak o nich tak málo vieš. Potraviny ako fazuľu, zemiaky či broskyne ti určite predstavovať nemusíme, pravdepodobne sú súčasťou tvojho denného jedálnička. No dnes sa o nich (a nielen o nich) dozvieš zaujímavé vecí, ktoré si predtým ani len netušil. Pripravili sme si pre teba totiž týchto 25 faktov o jedle a z niektorých bodov (číslo 23, o tebe je reč) ťa priam vykotí zo stoličky.

1. Muškátový oriešok je vo väčšom množstve halucinogénny

Shutterstock

2. Gumené medvedíky sú pekné a lesklé vďaka použitiu karnaubského vosku, ktorý sa okrem iného vyskytuje aj vo vosku na autá

Shutterstock

3. Dierky v krekroch zabraňujú tvorbe bublín pri pečení

Shutterstock

4. Čo sa jedla týka, syr sa na svete kradne najčastejšie a niekedy dokonca končí na čiernom trhu

Shutterstock

5. Jeden zo štyroch lieskových orieškov určite skončí v Nutelle

Shutterstock

6. Arachibutyrofóbia je strach z toho, že sa ti arašidové maslo prilepí na podnebie

Shutterstock

7. V starovekom Egypte sa reďkovky, cesnak a cibule používali ako platidlo

Shutterstock

8. Fazuľa mesiacovitá, známa aj ako „butter bean“, obsahuje v surovom stave smrteľnú dávku kyanidu

Shutterstock

9. Nie je popcorn ako popcorn. V Južnej Afrike si pod týmto označením predstavia pražené mravce

Shutterstock

10. Zrelosť brusnice možno zistiť tým, že ju hodíme na zem – zrelá sa od nej odrazí ako skákalka

Shutterstock

11. Zemiaky tvorí z osemdesiatich percent len voda

Shutterstock

12. India vypestuje, skonzumuje a vyvezie najväčší počet čili papričiek zo všetkých krajín sveta

Shutterstock

13. Tonik svieti v tme. Vďačí za to svojmu obsahu chynínu

Shutterstock

14. Dojčenské mlieko je jediná potravina na svete, ktorá obsahuje všetky potrebné živiny na prežitie. Aj dospelý človek by mohol žiť len z neho

Shutterstock

15. Stačí mesiac stravovania v rýchlych občerstveniach a pečeň začne produkovať podobné enzýmy ako pri žltačke

Shutterstock

16. Broskyňa a nektárinka je to isté ovocie. Líšia sa len v jednom géne, ktorý určuje, či bude šupka chlpatá alebo hladká.

Shutterstock

17. Citrón pláva na vodnej hladine, limetka sa potopí

Shutterstock

18. Niektoré dresingy a mliečka do kávy obsahujú oxid titaničitý, ktorý možno nájsť napríklad aj v opaľovacích krémoch. Na svedomí má žiarivú bielu farbu

Shutterstock

19. Kukuričný klas má väčšinou párny počet radov, pravdepodobne ich je dokopy 16

Shutterstock

20. Pred domestikáciou znášali sliepky zhruba len tucet vajíčok ročne

Shutterstock

21. Mrkvy boli pôvodne fialové alebo biele. Oranžová farba, akú poznáme dnes, je výsledkom mutácie

Shutterstock

22. Vďaka svojmu chemickému zloženiu vedia zemiaky pohlcovať a odrážať wifi signál

Shutterstock

23. Niektoré sladkosti vďačia za svoju vanilkovú príchuť kastoreu – sekrétu z pachových žliaz bobra

Shutterstock

24. Kozie mäso je najpopulárnejšie mäso na svete

Shutterstock

25. V Londýne je viac indických reštaurácií ako v Bombaji či Dillí

Shutterstock

Reagujte!
Grr Grr
3
Grr
Fuuj Fuuj
41
Fuuj
Fňuk Fňuk
3
Fňuk
Jeej Jeej
10
Jeej
Uups Uups
11
Uups
Haha Haha
15
Haha
Woow Woow
249
Woow

Komentuj post a napíš, čo si o tom myslíš!

⬇️

Pridaj komentár

Pre odoslanie komentáru sa musíte prihlásiť. Ak ešte nemáte účet zaregistrujte sa.

Mrkni aj tento článok:
Čašníci sa podelili o najtrápnejšie rande, ktorých boli pri svojej práci svedkami


Prihlásiť sa

Nemáte účet?
Zaregistrovať sa

reset password

Späť na
Prihlásiť sa

Zaregistrovať sa

Prosím registrujte sa na emefka.sk

Späť na
Prihlásenie
Choose A Format
Personality quiz
Trivia quiz
Dotazník
Príbeh
Zoznam
Meme
Video
Audio
Image

SLEDUJ EMEFKA

NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

SLEDUJ NA INSTAGRAME