Pondelok 26.9.2022
sk
Edita
cz
Andrea
, Ondřejka
Zdroj: ©Shutterstock

25 zaujímavých faktov o jedle a bežných potravinách, ktoré ťa šokujú

Vieš, čo si vlastne dávaš do úst? Asi nie.

Ješ ich každý deň a aj tak o nich tak málo vieš. Potraviny ako fazuľu, zemiaky či broskyne ti určite predstavovať nemusíme, pravdepodobne sú súčasťou tvojho denného jedálnička. No dnes sa o nich (a nielen o nich) dozvieš zaujímavé vecí, ktoré si predtým ani len netušil. Pripravili sme si pre teba totiž týchto 25 faktov o jedle a z niektorých bodov (číslo 23, o tebe je reč) ťa priam vykotí zo stoličky.

1. Muškátový oriešok je vo väčšom množstve halucinogénny

Shutterstock

2. Gumené medvedíky sú pekné a lesklé vďaka použitiu karnaubského vosku, ktorý sa okrem iného vyskytuje aj vo vosku na autá

Shutterstock

3. Dierky v krekroch zabraňujú tvorbe bublín pri pečení

Shutterstock

4. Čo sa jedla týka, syr sa na svete kradne najčastejšie a niekedy dokonca končí na čiernom trhu

Shutterstock

5. Jeden zo štyroch lieskových orieškov určite skončí v Nutelle

Shutterstock

Mohlo by ťa zaujímať:

10 každodenných činností, ktoré robíš pravdepodobne zle a ani si o tom nevedel

6. Arachibutyrofóbia je strach z toho, že sa ti arašidové maslo prilepí na podnebie

Shutterstock

7. V starovekom Egypte sa reďkovky, cesnak a cibule používali ako platidlo

Shutterstock

8. Fazuľa mesiacovitá, známa aj ako „butter bean“, obsahuje v surovom stave smrteľnú dávku kyanidu

Shutterstock

9. Nie je popcorn ako popcorn. V Južnej Afrike si pod týmto označením predstavia pražené mravce

Shutterstock

10. Zrelosť brusnice možno zistiť tým, že ju hodíme na zem – zrelá sa od nej odrazí ako skákalka

Shutterstock

11. Zemiaky tvorí z osemdesiatich percent len voda

Shutterstock

12. India vypestuje, skonzumuje a vyvezie najväčší počet čili papričiek zo všetkých krajín sveta

Shutterstock

13. Tonik svieti v tme. Vďačí za to svojmu obsahu chynínu

Shutterstock

14. Dojčenské mlieko je jediná potravina na svete, ktorá obsahuje všetky potrebné živiny na prežitie. Aj dospelý človek by mohol žiť len z neho

Shutterstock

15. Stačí mesiac stravovania v rýchlych občerstveniach a pečeň začne produkovať podobné enzýmy ako pri žltačke

Shutterstock

Mohlo by ťa zaujímať:

Prekvapivé fakty o starovekom Egypte, pri ktorých si povieš „dobre vedieť“

16. Broskyňa a nektárinka je to isté ovocie. Líšia sa len v jednom géne, ktorý určuje, či bude šupka chlpatá alebo hladká.

Shutterstock

17. Citrón pláva na vodnej hladine, limetka sa potopí

Shutterstock

18. Niektoré dresingy a mliečka do kávy obsahujú oxid titaničitý, ktorý možno nájsť napríklad aj v opaľovacích krémoch. Na svedomí má žiarivú bielu farbu

Shutterstock

19. Kukuričný klas má väčšinou párny počet radov, pravdepodobne ich je dokopy 16

Shutterstock

20. Pred domestikáciou znášali sliepky zhruba len tucet vajíčok ročne

Shutterstock

Odporúčame prečítať:

Fotografie, ktoré zachytávajú, ako sa veci pod vplyvom času menia

21. Mrkvy boli pôvodne fialové alebo biele. Oranžová farba, akú poznáme dnes, je výsledkom mutácie

Shutterstock

22. Vďaka svojmu chemickému zloženiu vedia zemiaky pohlcovať a odrážať wifi signál

Shutterstock

23. Niektoré sladkosti vďačia za svoju vanilkovú príchuť kastoreu – sekrétu z pachových žliaz bobra

Shutterstock

24. Kozie mäso je najpopulárnejšie mäso na svete

Shutterstock

25. V Londýne je viac indických reštaurácií ako v Bombaji či Dillí

Shutterstock

Tagy:

Ako hodnotíš tento článok?

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
Hľadať
TOP
Anketa dňa
Trending
Práve sa deje
Mám záujem o spoluprácu

    *dané pole je potrebné
    vyplniť

    Tip na článok

      Formáty: .jpg, .png
      Veľkosť max
      15mb
      V prípade väčšej prílohy pripojte do tela správy link na wetransfer
      *dané pole je potrebné
      vyplniť

      Nahlásiť chybu na stránke

        Formáty: .jpg, .png
        Veľkosť max
        5mb
        *dané pole je potrebné
        vyplniť