Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Pondelok 23.12.2024
sk
Nadežda
, Naďa
cz
Vlasta

Sú krajiny, v ktorých sa určité jedlá servírujú bežne, no v iných sú prísne zakázané. Dôvodom môžu byť zdraviu škodlivé aditíva, ktoré nevyhovujú štandardom danej krajiny, ich potenciálna kontaminácia či taká drobnosť, ako napríklad hračka (áno kinderko, bavíme sa o tebe).

Ktoré potraviny teda niektoré štáty tak usilovne bojkotujú?

1. Ackee

Ackee je v našich končinách pomerne neznáme tropické ovocie, ktoré sa najväčšej obľube teší hádam na Jamajke. Práve tam je národným ovocím. Ak je ovocie zrelé a správne uvarené, možno hovoriť o delikátnej sladučkej pochúťke. Problém nastáva pri konzumácii nezrelého ovocia, ktoré v tejto fáze obsahuje hypoglycín A a B.

Obe tieto látky sú pre ľudí toxické. Môžu spôsobiť tráviace ťažkosti vrátane vracania, ktoré v najhorších zaznamenaných prípadoch končili nielen kómou, ale dokonca aj smrťou. Vďaka týmto tragickým možným následkom bolo toto ovocie v akejkoľvek forme zakázané na území celých Spojených štátov.

Po roku 2000 urobila americká Správa potravín a liečiv výnimku a povolila distribúciu mrazených plodov niekoľkým dodávateľom.

Wikimedia Commons (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ackee_001.jpg)

2. Losos

Lososa väčšina z nás považuje za zdravú súčasť jedálnička a schopný zdroj omega-3 mastných kyselín. V niektorých prípadoch je to skutočne pravda, lenže, nie je losos ako losos, respektíve, nie je losos divoký ako losos z farmy. Zatiaľčo konzumácia tých prvých má naozaj množstvo preukázateľných zdravotných benefitov, u tých druhých je to v rovine diskutabilnej.

Počas chovu na farme losos absorbuje množstvo toxínov, antibiotík a iných chemikálií, ktoré môžu u pravidelných konzumentov spôsobiť zrakové ťažkosti či v najhorších prípadoch aj rakovinu. V Austrálii a na Novom Zélande sa proti tomu rozhodli podniknúť radikálne kroky a predaj takýchto lososov zakázali. Ak ťa zaujíma, ako ich rozoznať, môžeš si o tom prečítať v našom článku o falošných potravinách.

Pixabay (https://pixabay.com/sk/photos/sushi-m%C3%A4so-losos-ryby-zdravie-4268164/)

3. Sójová omáčka

Prvé geneticky modifikované sójové bôby priniesla na americký trh spoločnosť Monsano v roku 1996. Od tej doby už uplynul nejaký ten piatok a dostali sme sa do štádia, keď 86% zo všetkých vypestovaných bôbov prešlo genetickou modifikáciou. Hoci nepriaznivé účinky takýchto potravín na ľudské zdravie nie sú vedecky podložené, niektoré krajiny sa s ich pestovaním nestotožňujú.

K týmto krajinám patria niektoré európske krajiny, napríklad Poľsko či Rusko, alebo Madagaskar. To ovplyvňuje aj produkciu sójovej omáčky, ktorá navyše obsahuje etylkarbamát – nebezpečný karcinogén.

Buenosia Carol / Pexels (https://www.pexels.com/photo/round-blue-saucer-filled-with-soy-sauce-1385185/)

4. Mäso

Lacná produkcia mäsa sa vo veľkochovoch často nezaobíde bez raktopamínu. Tento hormón je doplnkom stravy pre hovädzí dobytok, hydinu aj ošípané, vďaka ktorému rastú a priberajú podstatne rýchlejšie, ako by tomu bolo prirodzene. Vedecké štúdie tvrdia, že je tento hormón zdraviu škodlivý a môže byť príčinou kardiovaskulárnych ochorení. Preto je mäso s jeho obsahom zakázané v 160 svetových krajinách vrátane takmer celej Európy a Číny.

Wikimedia Commons (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fresh_meat.jpg)

5. Casu marzu

Casu marzu je pochúťkou len pre skutočných fajnšmekerov, ktorí sú za vidinou skutočného gastronomického zážitku schopní potlačiť aj dávivý reflex. Je to totiž syr. Plný lariev. Táto unikátna záležitosť je pýchou Sardínie a na jej tvorbe a chuti sa podieľa mucha zvaná syrorodka drobná, respektíve jej počiatočné štádium.

Vláda Spojených štátov však nemá pre túto pochutinu z ovčieho syra veľké pochopenie. Môže byť totiž nebezpečná. Po prvé treba trafiť presný čas, keď je syr akurátne zrelý a telá mŕtvych lariev sa v ňom nezačali rozkladať. To by spôsobilo kontamináciu. Po druhé treba syr poriadne požuť. V prípade, že sa tak nestane, môžu sa larvy uchytiť v čreve a spôsobiť ťažkosti v podobe krvavej hnačky.

Wikimedia Commons (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Casu_Marzu_cheese.jpg)

6. Kinder vajíčka

Americkú kauzu s kinder vajíčkami zachytil už hádam každý, no v prípade, že predsa len nie, ju v rýchlosti zosumarizujeme. V Spojených štátoch existuje zákon, ktorý zakazuje umiestňovať do potravín nejedlé predmety, ako je v prípade týchto čokoládových vajec skrytá hračka.

Tento zákon nadobudol platnosť v roku 1938 a mal chrániť pažravé deti, ktoré sa v nevedomosti, že sladkosť obsahuje niečo viac, hračkou udusia. Letisková kontrola ročne zabaví tisíce čokoládových vajec tohto druhu, ktoré sa nespokojní Američania snažia prepašovať do svojej domoviny. Neúspešne. Na túto tému padlo už niekoľko petícií, no vláda si stojí za svojím a prísny zákon platí dodnes.

Derek Key / Flickr (https://www.flickr.com/photos/derekskey/9530097369)

7. Margarín

Pravidelná konzumácia nezdravých trans tukov obsiahnutých v margarínoch má po zdravotnej stránke množstvo negatív. Metabolické problémy, vysoký krvný tlak, srdcovocievne ochorenia… zoznam je naozaj dlhý. Niet divu, že sa ich niektoré krajiny snažia zbaviť legislatívnou cestou.

Medzi tieto krajiny patrí napríklad Dánsko, Švajčiarsko či Kanada. Množstvo iných krajín sa snaží zákonmi aspoň regulovať množstvo týchto tukov obsiahnutých v potravinách. Okrem margarínu možno tieto nebezpečné tuky nájsť aj v maslových pukancoch, rastlinných mliekach do kávy či v zemiakových alebo kukuričných lupienkoch.

PxHere (https://pxhere.com/en/photo/761430)

8. Zemiakové lupienky

Olestra. Náhrada tuku, ktorá neobsahuje žiadne kalórie, žiadne skutočné tuky a žiaden cholesterol. Na prvý pohľad to znie ako skvelá vec – vďaka nej si možno predsa vychutnať naše obľúbené mastné pochúťky a nepribrať ani gram. Po dôkladnej vedeckej analýze sa však zistilo, že olestra taká skvelá zase nie je.

U konzumentov spôsobuje tráviace ťažkosti vrátane hnačky, nadúvania a kŕčov v oblasti žalúdka. To bolo dôvodom, prečo je používanie tejto nízkokalorickej náhrady zakázané napríklad v Spojenom kráľovstve či v Kanade. V krajinách, kde zakázaná nie je, na ňu možno najčastejšie naraziť v čipsoch (áno, niekde tam medzi tým vzduchom) najmä tých označených ako nízkotučné či light.

Good Free Photos (https://www.goodfreephotos.com/food/different-types-of-potato-chips.jpg.php)

Zdroje: brightside.me, cheatsheet.com, gmo.geneticliteracyproject.org


Tagy:

Michaela Molnárová
Som také ukecané malé pivo, ktoré miluje zvieratká a za trojuholník vegánskej pizze by ťa pokojne aj prešlo traktorom. Neriskuj. Na EMEFKA tvorím už nejaký ten piatok, preto v mojom portfóliu nájdeš naozaj všeličo. Mojou špecialitkou sú vzťahové záležitosti, mužsko-ženské peripetie a ľudské príbehy, ale pred nejakým tým internetovým virálom tiež nebudem utekať
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.