Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 5.6.2025
sk
Laura
cz
Dobroslav, Dobroslava

8 potravín, ktoré rozhodne nepatria do mikrovlnky. Zničí sa tak ich kvalita aj chuť

Zohrievanie v mikrovlnke je síce rýchle, no nie vždy bezpečné.


Mikrovlnky sú skvelým pomocníkom v kuchyni, keď potrebujeme rýchlo ohriať jedlo alebo rozmraziť ingrediencie. Avšak nie všetky potraviny sú vhodné na tento spôsob prípravy. Niektoré potraviny môžu pri ohreve v mikrovlnke stratiť svoju chuť, textúru alebo dokonca sa stať potenciálne nebezpečnými. Poďme sa pozrieť na tie potraviny, ktoré rozhodne nepatria do mikrovlnky.

1. Mäso so šťavou

Aj keď je mikrovlnka skvelá na ohrev hotových jedál, nemusí byť ideálna na opätovné ohriatie mäsa so šťavou. Mikrovlnky môžu spôsobovať, že šťava sa rýchlo vyparí, čo vedie k vysušeniu mäsa. Výsledkom je tuhé a nechutné jedlo. Lepšie je zvoliť iný spôsob ohrevu, ako je varenie na pare alebo pomalé zahrievanie na sporáku.

2. Vajcia v škrupine

Ak ste niekedy skúšali ohriať vajce v škrupine, pravdepodobne ste si všimli, že môže explodovať. Mikrovlnky ohrejú vajce veľmi rýchlo, ale škrupina zabráni správnemu úniku pary, čo môže spôsobiť výbuch a neporiadok v mikrovlnnej rúre.

8 potravín, ktoré rozhodne nepatria do mikrovlnky. Môže zničiť ich kvalitu a sebe spôsobiť zdravotné problémy
Shutterstock

3. Zelenina s vysokým obsahom vody

Zelenina, ako špenát, uhorky, paradajky alebo brokolica, môže v mikrovlnke stratiť svoju textúru a stať sa veľmi vodnatou. Mikrovlnky ohrejú tieto potraviny veľmi rýchlo, čo spôsobí, že sa z nich uvoľní veľké množstvo vody, a výsledkom je kaša s nepríjemnou konzistenciou. Ak chcete zachovať chrumkavú textúru, je lepšie ich pripravovať na pare alebo v rúre.

4. Syry s vysokým obsahom tuku

Kým niektoré syry, ako mozzarella, sa v mikrovlnke rozpustia veľmi dobre, iné syry s vysokým obsahom tuku, ako napríklad camembert alebo brie, môžu pri ohreve v mikrovlnke vytvoriť nepríjemnú hmotu alebo sa úplne roztopiť na tekutú masť. Mikrovlnky môžu spôsobiť, že sa tuk z týchto syrov uvoľní rýchlo a v nesprávnom pomere, čím vznikne mastná zmes.

Pokračovanie článku a ďalšie potraviny, ktoré rozhodne nepatria do mikrovlnky, nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Veronika Kužmová
Som z východu a som na to hrdá. Vyštudovala som editorstvo a vydavateľskú prax a raz by som chcela zeditovať knihu, ktorá vyhrá Nobelovu cenu. Zaujímam sa o zdravý životný štýl a rada cvičím, aby som potom mohla robiť svoju druhú najobľúbenejšiu činnosť - jesť.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Práve sa deje

Zakúpené články

Zatiaľ nemáš zakúpený žiadny článok

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.