Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 28.3.2024
sk
Soňa
cz
Soňa
, Sonja, Sonia

O najinteligentnejších celebritách súčasného Hollywoodu si sa mohol čo-to dočítať už v našom prvom článku. Teraz ti prinášame ďalšiu desiatku známych mien, ktoré okrem hereckého talentu oplývajú aj vysokou inteligenciou.

Iste sa aj v tomto zozname stretneš s hercami či herečkami, ktoré ťa svojou inteligenciou prekvapia.

1. David Duchovny

Ešte predtým, než sa David Duchovny upísal legendárnemu sci-fi seriálu Akty X, študoval na prestížnej univerzite v Princetone. Venoval sa anglickej literatúre, titul magistra obhájil na známej Yaleovej univerzite.

Bol pripravený získať aj doktorát, lenže vtedy sa rozhodol skúsiť to s herectvom. Štúdium teda zanechal. V rozhovore prezradil, že názov jeho pripravovanej dizertačnej práce bol Mágia a technológia v súčasnej poézii a próze. Okrem herectva sa venuje aj písaniu kníh a hudbe.

Shutterstock

2. Jodie Foster

Oscarová herečka Jodie Foster sa naučila čítať ešte predtým, než oslávila svoje tretie narodeniny. V škole patrila k najlepším študentkám a jej IQ údajne dosahuje výšku až 132 bodov.

Už keď mala 13 rokov, hovorila plynulo francúzsky, okrem toho zvláda aj dorozumievanie sa v španielčine, nemčine a taliančine. V roku 1997 získala na univerzite Yale doktorát, študovala najmä literatúru.

Shutterstock

3. Arnold Schwarzenegger

Hviezda akčných filmov a bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger je poriadne inteligentný chlapík. Jeho IQ sa totiž pohybuje v rozmedzí 132-135 bodov.

Titul získal na vysokej škole University of Wisconsin–Superior a okrem herectva a politiky sa zaujíma aj o literatúru, umenie či podnikanie.

Shutterstock

4. Kate Beckinsale

Kráska Kate Beckinsale vynikala vysokou inteligenciou už ako dieťa. Už vo svojich šiestich rokoch vykazovala čitateľskú gramotnosť 11-ročného dieťaťa. Na univerzite v Oxforde študovala ruskú a francúzsku literatúru. Ovláda tri cudzie jazyky: francúzsky, ruský a nemecký.

Shutterstock

5. Steve Martin

Steve Martin patrí k vôbec najinteligentnejším celebritám. Herec a komik má totiž IQ 142 a predtým, než sa rozhodol naplno venovať herectvu, študoval na univerzite filozofiu. Istý čas sa dokonca chcel stať profesorom.

Martin je členom MENSY, organizácie, ktorá združuje ľudí s vysoko nadpriemerným IQ. Herec sa venuje aj písaniu kníh či hudbe (za ktorú si odniesol aj niekoľko ocenení).

Shutterstock

6. Dolph Lundgren

Mnohí by to iste netipovali, ale Dolph Lundgren, hviezda mnohých akčných filmov, má IQ až 160. Na univerzite v Sydney získal magisterský titul v chemickom inžinierstve.

V roku 1983 mu bolo udelené prestížne Flubrightovo štipendium na súkromnej univerzite Massachusetts Institute of Technology.

Shutterstock

7. Mayim Bialik

Mayim Bialik zrejme diváci poznajú hlavne z kultového komediálneho seriálu Teória veľkého tresku. Faktom je, že svoju neurologičku ani nemusela príliš hrať, pretože má za sebou podobnú životnú dráhu.

Vyštudovala neurovedu, hebrejčinu a židovské štúdiá. Prijali ju na Harvard aj na Yale, napokon navštevovala University of California. Jej IQ je 155.

Shutterstock

8. Kristen Stewart

Kristen Stewart už mnohokrát dokázala, že patrí k skvelým herečkám. Navyše je aj poriadne inteligentná, o čom svedčí aj fakt, že sa podieľala na vedeckom článku o problematike výskumu umelej inteligencie.

Okrem toho vie hrať na gitare, trúbke a venuje sa aj foteniu. Jej veľkou vášňou je aj literatúra, obľubuje napríklad spisovateľov, ako Albert Camus, John Steinbeck, Kurt Vonnegut či Charles Bukowski.

Shutterstock

9. Viggo Mortensen

Viggo Mortensen, ktorý sa preslávil úlohou Aragorna z fantasy ságy Pán prsteňov, je poriadne rozhľadeným a inteligentným mužom. Získal bakalársky titul v hispanistike a politike.

Okrem angličtiny ovláda sedem ďalších jazykov, plynule rozpráva dánsky, francúzsky a španielsky. Okrem toho sa dohovorí aj taliansky, nórsky, katalánsky a švédsky. Herectvo nie je jediná oblasť, ktorej sa venuje. Mortensen vydal tiež niekoľko kníh poézie, hudobných albumov a venuje sa aj abstraktnej maľbe.

Shutterstock

10. James Woods

Herec James Woods je skutočným gigantom, čo sa týka IQ. Jeho inteligenčný kvocient sa totiž pohybuje v závratných 180-185 bodoch. To už hovoríme o genialite.

Študoval na Massachusetts Institute of Technology a spočiatku ho to ťahalo skôr k vede, plánoval sa stať očným chirurgom. Napokon však dal prednosť herectvu.

Shutterstock

Ak ťa tento článok zaujal, jeho 1. časť nájdeš tu


Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.