Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 27.4.2024
sk
Jaroslav
cz
Jaroslav
Zdroj: ©Shutterstock

Známe aj menej známe fakty o Rusku, ktoré je dobré si pamätať

V Kazani existuje chrám venovaný šestnástim rôznym náboženstvám.

Rusko ako najväčšia krajina vždy niečím prekvapí. Štát, ktorý sa rozprestiera v 11 časových pásmach a hovorí sa v ňom desiatkami rôznych jazykov, môže človek študovať celý život.

1. Pri organizácii medzinárodných podujatí je ruský personál špeciálne inštruovaný, že na zahraničných návštevníkov sa treba usmievať. Mnohí Rusi nemajú vo zvyku usmievať sa „len tak“ na cudzích ľudí, a preto môžu pôsobiť veľmi chladne. Hovoria, že „iba hlupák sa usmieva bez dôvodu“.

2. Doširak je „ruská vifonka“, ktorá je rovnako ako u nás vnímaná ako „núdzové jedlo“, niečo, čo jedia študenti, ľudia bez peňazí a tí, čo nedokážu uvariť ani tie najjednoduchšie jedlá. Ide o významnú súčasť ruskej popkultúry a častý motív ruských memes.

Zaujímavé fakty o Rusku
Shutterstock

3. V krajine veľkej ako Rusko sú prítomné desiatky rôznych náboženstiev. Najrozšírenejším z nich je pravoslávne kresťanstvo, ktoré je spolu so sunitským islamom, budhizmom a šamanizmom považované za jednu z „tradičných“ vier Ruska. Napriek tomu, že oficiálne je Ruská federácia sekulárnym štátom, sa pravoslávie teší viacerým privilégiám.

Odporúčame prečítať:

Slováci žijú na Madeire: Po voľbách sa nám ozývajú ľudia a pýtajú sa, aký je život v zahraničí. Syn tu má úplnú voľnosť

4. V meste Kazaň v roku 1992 vyrástol Chrám všetkých náboženstiev, budova, ktorá reprezentuje 16 rôznych náboženských vier. Táto stavba neslúži priamo na náboženské účely, ale predstavuje len symbol jednoty a porozumenia medzi ľuďmi. Rôzne viery sú znázornené prostredníctvom svojich typických architektonických prvkov.

Zaujímavé fakty o Rusku
Shutterstock

5. Rusi tak dlho budovali beztriednu spoločnosť, až sa nakoniec dostali do situácie, keď v krajine existujú enormné sociálne rozdiely. Mnoho ľudí na vidieku, hlavne v ázijskej časti krajiny, žije v extrémnej chudobe, veľké mestá sú zasa domovom nechutne bohatých milionárov. Odhaduje sa, že v Moskve žije až 80 miliardárov, čo môže byť najvyšší počet na svete.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.