Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 1.10.2024
sk
Arnold
cz
Igor

Niekdajšieho 101-ročného dozorcu z tábora Sachsenhausen odsúdili na päť rokov väzenia

Muža uznali vinným zo spoluúčasti na vraždách tisícok ľudí.


Súd v nemeckom Neuruppine dal 101-ročnému mužovi päťročný trest väzenia za spoluúčasť na zabíjaní ľudí v nacistickom koncentračnom tábore Sachsenhausen počas druhej svetovej vojny. Uznal ho pritom vinným zo spoluúčasti na vraždách v 3 518 prípadoch.

Muž, ktorého neidentifikovali, poprel, že by pracoval ako dozorca SS v tábore a napomáhal vražde tisícok väzňov. V inkriminovanom čase vraj pracoval ako poľnohospodársky pracovník pri Pasewalku v severovýchodnom Nemecku. Ako informuje agentúra dpa, súd však považoval za preukázané, že v rokoch 1942 až 1945 pracoval v tábore na predmestí Berlína ako člen polovojenského krídla nacistickej strany. Prokurátori vychádzali z dokumentov týkajúcich sa príslušníka SS s menom, dátumom a miestom narodenia daného muža, ako aj z ďalších dokumentov.

Z organizačných dôvodov sa súdny proces, ktorý sa začal v októbri, konal v telocvični v Brandenburgu an der Havel, v mieste bydliska 101-ročného muža. Muž bol spôsobilý postaviť sa pred súd len v obmedzenej miere a každý deň sa mohol zúčastniť na procese len zhruba dve a pol hodiny. Proces niekoľkokrát prerušili zo zdravotných dôvodov a pre pobyty v nemocnici.

V tábore Sachsenhausen bolo od jeho vzniku v roku 1936 do roku 1945 väznených viac ako 200-tisíc ľudí. Desiatky tisíc väzňov zomreli v dôsledku hladu, chorôb, nútenej práce, medicínskych experimentov či systematického zabíjania zo strany SS. Presné čísla o zabitých sa líšia, horné odhady sú okolo 100-tisíc, hoci vedci naznačujú, že presnejšie sú pravdepodobne čísla 40- až 50-tisíc. Sachsenhausen v apríli 1945 oslobodili Sovieti, ktorí ho tiež používali na brutálne účely.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.