Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 4.5.2024
sk
Florián
cz
Květoslav
Zdroj: ©Paramount Pictures / MovieStillsDB

10 filmov, v ktorých boli záporáci jasne lepší než hlavní hrdinovia

Záporáci, ktorí si pre seba ukradli celý film.

Hlavní hrdinovia sú tí, ktorí by mali mať naše sympatie a ktorým by sme mali držať palce. Lenže niekedy ich spoľahlivo zatienia záporáci. Často sa ich totiž tvorcom podarí napísať a obsadiť výrazne lepšie, komplexnejšie a celkovo zaujímavejšie.

Nie je potom vylúčené, že práve tí najväčší zlosynovia a psychopati si dokážu ukradnúť celý film. Podobne to bolo aj v prípade postáv a filmov zmienených nižšie. Títo záporáci sa skrátka stali sami osebe kultovými.

1. Hannibal Lecter (Mlčanie jahniat)

Hannibal Lecter v podaní Anthonyho Hopkinsa sa na plátne prvýkrát objavil v trileri Mlčanie jahniat od Jonathana Demmea a okamžite bolo jasné, že na scénu vstúpil záporák, ktorého si budeme navždy pamätať.

Kanibalský sériový vrah a brilantný psychiater mal nepopierateľnú charizmu, ako aj tiež tendenciu zahrávať sa s ľuďmi, manipulovať nimi a, ako inak, pochutnávať si na nich.

Vo filme pomáhal agentke FBI Clarice Starling (Jodie Foster) v pátraní po sériovom vrahovi Buffalo Billovi (Ted Levine). Rola vyniesla Hopkinsovi sošku Oscara a on sám sa k nej vrátil aj vo filmoch Hannibal a Červený drak.

Orion Pictures / MovieStillsDB

2. Anton Chigurh (Táto krajina nie je pre starých)

Mrazivý psychopat s nemenej desivým účesom Anton Chigurh sa objavil vo výbornom trileri Táto krajina nie je pre starých od bratov Coenovcov. Zahral si ho Javier Bardem. Chigurh nám bol predstavený ako tajomný a chladnokrvný zabijak, ktorý nemá najmenšie problémy ľudí postrieľať a nehnúť pri tom ani brvou.

Navyše veľmi rád o ich živote či smrti necháva rozhodnúť osud (rozhoduje sa podľa hodu mincou). Nie je prekvapivé, že spoľahlivo zatienil aj hlavného hrdinu Llewelyna Mossa (Josh Brolin). Chigurh sa skrátka stal jedným z najdesivejších zloduchov filmového plátna a Bardemovi vyniesol aj sošku Oscara.

Paramount Vantage / MovieStillsDB

3. Joker (Temný rytier)

Postava Jokera už dlho patrí do zlatej siene komiksových záporákov. Zahralo si ho viacero hercov, a hoci aj Jack Nicholson a Joaquin Phoenix boli výborní, my sme sa rozhodli zmieniť Heatha Ledgera. Ten si šialeného klauna strihol v trileri Temný rytier od Christophera Nolana. Na rolu sa svedomito pripravoval, čo si však vybralo daň na jeho psychike.

Ledger sa premiéry nedožil a zomrel na neúmyselné predávkovanie liekmi. Jeho Joker je skutočným bezohľadným šialencom a psychopatom, ktorý v sebe nemá ani stopu empatie. Batman v podaní Christiana Balea pri ňom tak trochu bledol a Joker mu bol poriadne vyrovnaným súperom.

Ledger si svojím výkonom dokázal omotať okolo prsta divákov aj kritikov a napokon si zaň posmrtne odniesol sošku Oscara.

Warner Bros. / MovieStillsDB
Kultové filmy, ktoré u nás nikto nepozná

Mohlo by ťa zaujímať:

10 filmov, ktoré sú v Amerike nesmrteľným kultom, ale u nás ich skoro nikto nepozná

4. Hans Landa (Nehanební bastardi)

Zmienku si iste zaslúži aj charizmatický esesák Hans Landa v podaní Christopha Waltza. S tým sme sa zoznámili vo vojnovom filme Nehanební bastardi od kultového Quentina Tarantina. Landa dokázal svoje obete psychicky rozobrať na súčiastky a ani sa pri tom nepotreboval uchýliť k násiliu (väčšinou).

Stačilo, že sedel v prítomnosti hlavných hrdinov, a my sme boli nervózni spolu s nimi. Waltz ho zahral naozaj parádne a právom sa stal najvýraznejšou postavou filmu. Za svoj výkon si odniesol Oscara.

Universal Pictures / MovieStillsDB

5. John Doe (Sedem)

Temná kriminálka Sedem od Davida Finchera sa točí okolo sériového vraha, ktorý si svoje obete vyberá podľa biblických siedmich smrteľných hriechov. Ako sa napokon ukáže, vrahom je (spoiler) psychopatický John Doe, ktorého si zahral Kevin Spacey. Ten sa na plátne ohrial síce len pár minút, ale dojem zanechal naozaj hlboký.

Jeho ľadový pokoj a premyslený plán, vďaka ktorému pripraví hlavným hrdinom v podaní Brada Pitta a Morgana Freemana naozaj desivé prekvapenie, to všetko na divákov aj kritikov silno zapôsobilo. John Doe tak vstúpil do filmovej histórie ako jeden z najlepšie napísaných a zahratých záporákov.

New Line Cinema / MovieStillsDB

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Dušan Šutarík
Na EMEFKA píšem hlavne o filmoch a seriáloch.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.