Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 19.4.2024
sk
Jela
cz
Rostislav, Rastislav

Máme nejakých esperantistov na EMEFKA? Tak znie náš dnešný podtitulok v esperante. Čo presne však to esperanto je? Pravdepodobne si už počul, že je to medzinárodný, umelo vytvorený jazyk, ktorý slúži na jednoduché dorozumievanie medzi rôznymi národmi. Viac o ňom asi ale nevieš.

Esperanto nepatrí nikomu a zároveň všetkým. Nikto si nemôže esperanto privlastniť, všetci majú rovnaké právo ho používať, rozširovať a rozvíjať. Keďže nepatrí žiadnemu štátu či etniku, je neutrálny a férový voči všetkým, a navyše veľmi jednoduchý. Už po 2 či 3 mesiacoch štúdia dokážeš komunikovať s inými esperantistami.

Má v podstate len 16 gramatických pravidiel. V esperante sa nestretneš s tzv. problémom takto sa to nehovorí. Tým, že nepatrí nikomu a je to veľmi ohybný jazyk, dokážeš jednu myšlienku vyjadriť mnohými spôsobmi a všetky budú správne. Zaujali sme ťa, však?

Shutterstock

1. Za zrodom esperanta stojí poľský oftalmológ Ludwik Lejzer Zamenhof, ktorý žil v 19. storočí v meste Białystok. Mesto bolo už v Zamenhofových časoch mnohonárodnostné. Spolu tu žili Poliaci, Rusi, Židia a Nemci. Už v detstve si všimol, že mnoho konfliktov medzi ľuďmi vznikalo len kvôli jazyku. Rozhodol sa preto vytvoriť jednoduchý jazyk na medzinárodnú komunikáciu. Finálna verzia esperanta uzrela svetlo sveta v roku 1887. 

2. V esperante neexistujú žiadne gramatické výnimky, žiadne časovanie slovies a takmer ani skloňovanie. Prízvuk je vždy na predposlednej slabike a platí pravidlo píš, ako počuješ.

3. Má bohatú a rôznorodú kultúrnu tvorbu. V esperante každoročne vzniká veľké množstvo kníh, novín, časopisov, filmov, básní, divadelných predstavení a hudby, či už v preklade, alebo aj v origináli.

https://www.shutterstock.com/cs/image-photo/belgium-circa-1982-cancelled-postage-stamp-1861378414

4. Medzi slávne osobnosti, ktoré ovládali esperanto, patria pápeži Ján Pavol II. a Benedikt XVI., herec William Shatner, juhoslovanský politik Josip Broz Tito, raný filmový tvorca Louis Jean Lumière, vietnamský revolucionár a štátnik Ho Či Min, prvý maďarský kozmonaut Bertalan Farkas, francúzsky spisovateľ Jules Verne, ruský spisovateľ Lev Nikolajevič Tolstoj, autor Pána prsteňov John Ronald Reuel Tolkien či Stano Marček, bývalý manažér slovenskej hudobnej skupiny Team.

5. V 12. epizóde 25. série seriálu Simpsonovci riaditeľ základnej školy Skinner o sebe prezradil, že ovláda jazyk esperanto.

6. Esperanto nie je prvým a ani posledným pokusom o vytvorenie medzinárodného pomocného jazyka. Odhaduje sa, že doteraz vzniklo až 500 umelých jazykov. Dokonca aj Ján Amos Komenský sa pohrával s myšlienkou vytvoriť jazyk na zjednodušenie medzinárodnej komunikácie.

• Predchodcom esperanta je napríklad volapük. Veľa priaznivcov však dnes už nemá, pretože je príliš náročné sa ho naučiť.

• Interlingua je medzinárodný jazyk založený na latinčine so zjednodušenými gramatickými pravidlami.

• Toki pona je jazyk inšpirovaný taoistickou filozofiou minimalizmu a snaží sa pomáhať svojim používateľom sústrediť sa na základné veci. Celý jazyk je tvorený len 125 slovami.

https://www.shutterstock.com/cs/image-illustration/esperanto-language-textbook-cd-discs-on-1048518844

7. Spevák Michael Jackson použil esperanto v úvode svojho propagačného videa k albumu History v roku 1995.

8. Mnoho psycholingvistov odporúča štúdium esperanta ako propedeutickú pomôcku pri štúdiu iných jazykov. Tým, že je esperanto také jednoduché, majú ľudia potom tendenciu učiť sa ďalšie jazyky efektívnejšie. Človek, ktorý sa systematicky naučil jeden jazyk, bude opakovať tie isté vzorce štúdia aj pri iných, zložitejších jazykoch.

9. Slovná zásoba je tvorená slovami zo všetkých jazykov sveta. A v esperante nájdeme aj slová, ktoré majú svoj pôvod v slovenčine či v iných slovanských jazykoch. Patria sem napríklad slová, ako nie – ne, čerpať – ĉerpi, robot – roboto, knedľa – knedliko, šnúraŝnuro, okrem – krom, správny – prava, cieľ – celo atď. 

10. Esperanto má v súčasnosti zrejme len jednu nevýhodu. Esperantistov je zatiaľ pomerne málo. Ich počet sa odhaduje na niekoľko stoviek tisícov až 2 milióny. Sú však roztrúsení po celom svete. Existuje približne aj 1000 osôb, pochádzajúcich väčšinou zo zmiešaných manželstiev, ktoré majú esperanto ako materinský jazyk.

https://www.shutterstock.com/cs/image-photo/chalkboard-different-languages-words-english-russian-627978347

Ak sa ti tento článok páčil, ďalšie zaujímavosti z iných cudzích jazykov nájdeš tu.


Patty

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.