Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 30.4.2024
sk
Anastázia
cz
Blahoslav

V Tatranskom národnom parku pribúda nelegálnych zberačov lesných plodov

Drobnú ochutnávku plodov členovia stráže prírody neriešia, zber vo veľkom áno.


Nelegálnych zberačov na území Tatranského národného parku (TANAP) pribúda. Jeden z nich dokonca z chráneného územia bežne odnáša desiatky litrov brusníc či čučoriedok. Informovala o tom dnes Jana Tomalová zo Správy TANAPu. Namiesto toho, aby plody nasýtili pôvodných obyvateľov tatranského lesa, skončia podľa jej slov vo výkupe alebo v predaji popri ceste. Správa národného parku preto žiada o pomoc pri identifikácii porušovateľov zákona.

Len pred pár dňami prichytili členovia stráže ochrany prírody zberačov v národnej prírodnej rezervácii Furkotská dolina, na pomoc im pre ich počet dorazila aj policajná hliadka. Vinníci pri sebe nemali žiadnu hotovosť na zaplatenie pokuty, preto prišli o náradie. Nazbierané brusnice, ktoré museli vysypať, boli strážcovia podľa Tomalovej povinní rozšliapať. „Zberač ochudobní za pár hodín národný park o desiatky litrov plodov, jediná skupinka dokáže lokalitu „očesať“ napríklad aj o tristo litrov čučoriedok či malín, na ktorých sú existenčne závislé mnohé živočíchy,“ vysvetlila Tomalová.

Shutterstock

Podľa riaditeľa Správy TANAPu Pavla Majka je strážna činnosť ohľadom zberu v poslednej dobe oveľa zložitejšia ako kedysi. Správa TANAPu preto žiada o pomoc a prosí turistov, aby nahlásili potenciálnych nelegálnych zberačov na pohotovostnej linke +421 911 485 280. Ochranári následne preveria, či ide naozaj o porušovanie zákona.

Čučoriedky, maliny, brusnice či huby tvoria významnú zložku jedálnička mnohých živočíchov, preto je ich zber podľa zákona o ochrane prírody a krajiny zakázaný na územiach, kde platí tretí až piaty stupeň ochrany.

„Ak by sme chceli literu zákona skutočne naplniť, v TANAP-e by ste si nemali pri turistickom chodníku odtrhnúť ani jedinú čučoriedku, drobnú ochutnávku však členovia stráže prírody riešiť nebudú. Úplne inak sa strážcovia pozerajú na nelegálnych zberačov lesných plodov, ktorí svojou vynaliezavosťou dokážu pracovať mimoriadne rýchlo, ticho a nenápadne,“ dodala Tomalová. Zberači podľa nej navyše v snahe získať čo najviac plodov v čo najkratšom čase používajú hrebene a ďalšie pomôcky, ktorými v rýchlosti poškodzujú i samotné rastliny. Okrem toho sa dopúšťajú aj ďalšieho priestupku, keď sa pohybujú mimo turisticky značených chodníkov, čo neraz súvisí i s rizikom lesných požiarov.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.