Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 19.5.2024
sk
Gertrúda
cz
Ivo
, Ivoš

Si za povinnú vojenskú službu? Väčšina Slovákov by za krajinu bojovať nešla. Niekde musia slúžiť aj ženy

Je to stále diskutovaná téma a nočná mora pre mladých.


Túto problematiku rozdúchali v auguste články o tom, že by sa u nás mala obnoviť povinná vojenčina. Informácie sa nakoniec ukázali ako klamlivé a samotný minister obrany Jaroslav Naď napomínal niektoré médiá, aby nešírili dezinformácie. Obzvlášť v situácii, keď sa hneď za našimi východnými hranicami odohráva vojenský konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom.

Nedávno sme zverejnili článok, ktorý obsahoval zaujímavé grafické porovnania Slovenska s inými európskymi alebo celosvetovými krajinami. Jedným z nich bola ochota ľudí ísť bojovať za svoju domovinu. Za nás by to bolo len 30 % našincov, čo je stále viac ako Čechov a Rakúšanov, ale menej ako Maďarov alebo Poliakov.

Koľko Slovákov by išlo bojovať za našu krajinu do vojny? 5 zaujímavých porovnaní s inými krajinami

Mohlo by ťa zaujímať:

Koľko Slovákov by išlo bojovať za našu vlasť do vojny? 5 zaujímavých porovnaní so susednými krajinami

Povinná vojenská služba

V niektorých krajinách ju okrem mužov musia absolvovať aj ženy. Aj keď to pre teba môže znieť desivo, dievčatá by museli odložiť mobil, kabelku a namiesto toho by dostali do rúk zbraň. Ide o krajiny ako Izrael, Maroko, Nórsko, Severná Kórea, Čína, Švédsko a ďalšie.

Vieš, v ktorej krajine by si musel slúžiť najdlhšie? Asi sa nebudeš čudovať, keď ti povieme, že v Severnej Kórei. Nastúpil by si po dovŕšení 17 rokov – muži na 10 rokov a ženy „len“ na 6 rokov. Našťastie, stále je veľa krajín, kde nie je vojenská služba povinná. Hovoríme o 108 štátoch, medzi ktoré patria napríklad Nemci, Francúzi, Taliani a Španieli, ale aj Japonsko, Egypt či Bangladéš. Samozrejme, okrem nich aj Slovenská a Česká republika.

V súčasnosti poznáme tiež štáty, ktoré nemajú vlastnú armádu alebo majú len veľmi malé a obmedzené množstvo ozbrojených síl. Je ich 19 a patrí sem napríklad Island, Lichtenštajnsko, Panama, Andorra alebo Vatikán. V ňom sa o pápeža stará švajčiarska gardaCorpo della Guardia Svizzera Pontificia.

Na Slovensku naposledy pred 17 rokmi

Všeobecná branná povinnosť a s ňou aj povinná vojenská služba sa na Slovensku uplatňovala 137 rokov. Potom prišiel prechod na profesionálnu armádu a nočná mora niektorých mladých chlapcov sa tým definitívne skončila. Verejnosti to oznámil vtedajší minister obrany Juraj Liška na hudobnom festivale Pohoda v Trenčíne 15. júla 2005. Konkrétne povedal, že armáda od 1. augusta 2005 nebude povolávať mladíkov na výkon povinnej vojenskej služby.

TASR

Akú históriu má povinná vojenčina u nás? Písal sa rok 1868 a do platnosti vstúpil branný zákon. Vďaka nemu sa zaviedla všeobecná branná povinnosť pre takmer všetkých mužov v Uhorsku od 21 rokov. V časoch cisára Františka Jozefa museli muži slúžiť 3 roky a námorníci až 4 roky.

Keď vzniklo Česko-Slovensko, vojenská služba mala trvať 14 mesiacov. Časom sa predĺžila až na 2 roky. Nastali aj prípady, keď branci slúžili kratšie, najmä kvôli štúdiu na vysokej škole. Rovnako niektorí muži zo sociálnych dôvodov dostali výnimku odslúžiť len 5 mesiacov.

V roku 1938 nastala mobilizácia československej brannej moci. Naša armáda sa skladala z 1,3 milióna vojakov, čo bol náš najväčší počet v dovtedajšej histórii. Po vojne sa číslo upravilo na 200-tisíc, pričom štvrtina boli profesionáli a ostatní boli branci.

Armáda Slovenskej republiky vznikla v roku 1993 a zastrešovala 53-tisíc vojakov. Profesionálna armáda by mala v súčasnosti mať viac než 22-tisíc členov, ktorú okrem vojakov tvoria administratívni a pomocní pracovníci.

TASR

Tagy:

Matej Mičík
Hudba, rozhovory, zaujímavosti. Nič z toho mi nie je cudzie. Rovnako som fanúšikom krimi a záhad. Ak sa z mojich článkov dozvieš niečo, čo si nevedel, tak ich pre EMEFKA píšem správne.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.