Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 30.4.2024
sk
Anastázia
cz
Blahoslav

Mnohí mladí sa budia uprostred noci, aby skontrolovali sociálne siete. Trpí tým ich psychika

Závislosťou od sociálnych sietí trpí veľa mladých.


Sociálne siete nám v mnohom uľahčujú život, o tom niet sporu. Z dobrého sluhu sa ale rýchlo môže stať zlý pán. Závislosť od rôznych sociálnych platforiem dokáže poriadne znepríjemniť život. Ohrozený je ňou každý, ale najviac postihuje mladšiu generáciu.

Ako píše portál LADbible, podľa novej štúdie sú deti sociálnym sieťam dokonca ochotné obetovať aj spánok. Výsledky hovoria, že sa úmyselne zvyknú budiť uprostred noci a kontrolovať novinky na TikToku či Instagrame. Odborníci z univerzity v Leicesteri skúmali celkom 60 detí vo veku 10 rokov.

Shutterstock

Strach, že niečo zmeškajú

12,5 % z nich sa počas noci úmyselne budí, aby si skontrolovali svoj mobil. Stojí za zmienku, že deti by si mali dopriať 11 hodín spánku. Zo štúdie ale vyplýva, že v priemere spia len 8,7 hodiny. „Deti základných škôl by mali mať 9 až 11 hodín spánku za noc,“ uviedol doktor John Shaw, ktorý sa na štúdii podieľal. „Aj keď majú len o hodinu menej, je to ekvivalent jednej stratenej noci za týždeň.“

Deti podľa neho nedokážu odolať a musia si mobily často kontrolovať. Môže za to fenomén, ktorý sa nazýva „fear of missing out“ (FOMO), teda „strach z toho, že niečo zmeškám“. Deti majú úzkosť z toho, že keď sú offline, premeškajú nejakú zásadnú udalosť.

„Strach z toho, že niečo zmeškajú, poháňa sociálne siete a priamo ovplyvňuje ich spánok,“ dodal Shaw. „Chcú vedieť, čo robia ich priatelia, a ak nie sú online, keď sa niečo deje, znamená to, že sa toho nezúčastňujú.

Shutterstock

Až príliš veľké využívanie sociálnych sietí ale môže viesť k silnej úzkosti či depresívnym stavom. Podľa doktora Shawa je dôležité vytvoriť si presnú spánkovú rutinu. Doktor Max Davie zase odporúča, aby deti odložili svoje mobily a boli offline asi hodinu predtým, než zaľahnú do postele. Mozog tak má možnosť sa upokojiť.

„Nedostatok spánku môže mať významne negatívny vplyv nielen na pohodu mladých ľudí, ale aj na ich vzťahy s rodinou a priateľmi a ich školský výkon,zdôraznil Davie.


Dušan Šutarík
Na EMEFKA píšem hlavne o filmoch a seriáloch.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.