Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 29.3.2024
sk
Miroslav
cz
Taťána, Táňa
, Tatiana

Môže to znieť ako klišé, ale v minulosti naozaj prevládal duchovný charakter Vianoc. Ľudia sa tešili, že po ťažkej každodennej práci (pracovalo sa aj v sobotu, mnohí robili aj v nedeľu), budú môcť stráviť pár dní oddychom a rozjímaním v kruhu najbližších.

Kedysi toho Slováci fakt nemali veľa a naši predkovia sa v detskom veku jedinému cukríku dokázali potešiť viac, ako sa súčasné deti tešia z nového telefónu. Darčeky boli prevažne len symbolické a každý z rodiny bol rád, ak sa mu podarilo akýmkoľvek spôsobom prispieť k príprave výzdoby či sviatočných jedál.

Zvyky sa menia, ale aj zostávajú

Zároveň platí, že vianočné sviatky sa prísnejšie riadili tradíciami. Každá domácnosť alebo obec si dala záležať na tom, aby Vianoce prebehli podľa dlhoročných zvyklostí. Dokonca aj na našom malom Slovensku sa v každom kraji objavili iné zvyky a vďaka tomu má naša krajina naozaj bohatý repertoár tradícií.

Tatratea

Časy sa menia a niekedy sa objavujú nepredvídateľné situácie. Pandémia koronavírusu neobišla ani Slovensko sa pripravila nás o mnohé, čo máme radi. Možno toto je ten správny podnet na to, aby sme sa zamysleli nad tým, čo je pre nás skutočne dôležité a či potrebujeme drahé darčeky, dokonalú výzdobu a kopy jedla.

Vianočný stromček visel zo stropu

Ako sme už spomenuli, väčšina bežných obyvateľov dnešného Slovenska žila v skromných pomeroch. Dôsledkom toho bolo napríklad to, že vianočný stromček bol zavesený na strope. V malých domovoch, ktoré veľakrát tvorila len jedna miestnosť na všetko, sa takýmto spôsobom dal ušetriť vzácny priestor.

Tatratea

Výzdoba bola takmer výhradne tvorená podomácky vyrobenými ozdobami – sušenými jabĺčkami, klinčekmi, ozdobenými medovníkmi, ozdobami vystrihnutými z papiera alebo jednoduchými salónkami. Výroba domácich ozdôb môže byť aj v dnešnej dobe veľká zábava a skvelá psychohygiena. Prečo to so svojimi blízkymi neskúsiť?

YouTube video

Ako má vyzerať poriadna večera?

Veľká časť vianočných zvyklostí vychádza z náboženských predpisov. Zaujímavosťou je napríklad to, že kým katolíci nesmeli pred polnocou jesť mäso, evanjelici si na ňom pochutnať už mohli.

Jedným z najrozšírenejších zvykov je dodržiavanie pôstu. Hovorilo sa, že ak dieťa vydrží do večera bez jedla, tak uvidí zlaté prasiatko alebo zlatú podkovu.

Tatratea

Samozrejme, každá rodina na stôl priniesla len to, k čomu sa dalo dostať. Na Slovensku dobre vidieť regionálne rozdiely v pestovaných plodinách. Okrem kapustnice sa na Slovensku varila šošovica, fazuľa či bôb.

Tatratea

Napriek veľkej obľube štedrovečerného kapra toto jedlo vôbec nemá dlhoročnú tradíciu a na našich stoloch sa objavilo pomerne nedávno. Hlavným chodom boli kedysi múčne jedlá ako pirohy, opekance či rezance.

Tatratea

Rovnako ako dnes, ani v minulosti nesmeli chýbať na Vianoce oblátky s medom. Ďalším pretrvávajúcim rituálom sa stal vianočný prípitok. Pripíjalo sa tým, čo bolo poruke a občas to bolo napríklad víno, inokedy hriate.

Tatratea

Symbolické zvyky

Doteraz sa dochovali viaceré symbolické zvyky, ktoré mali rodine zabezpečiť zdravie a šťastie. Sem patria napríklad peniaze ukryté pod obrusom v rohu stola alebo nohy stola previazané reťazou, ktoré mali držať rodinu pohromade po celý rok. Krájanie jabĺčka zasa malo prezradiť, či rodina bude zdravá.

Tatratea

Tento obsah vznikol v spolupráci s KARLOFF s.r.o.

 

 


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.