Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 2.5.2024
sk
Žigmund
cz
Zikmund
Zdroj: ©Bold Films / MovieStillsDB

Za málo peňazí veľa muziky. 10 skvelých filmov, ktoré vznikli s minimálnym rozpočtom (2. časť)

Filmy, ktoré vznikli za skromné peniaze a slávili veľké úspechy.

Na to, aby vznikol parádny film, ktorý sa stane kultom, netreba obrovské rozpočty. Dôkazom sú aj filmy v tomto článku, ktoré vznikli za mimoriadne skromný peniaz.

Vďaka talentu tvorcov sa z nich však stali obrovské pecky, ktoré získali mnoho ocenení a kultový status. Poďme si ich predstaviť trochu bližšie.

1. X

Výborný slasher horor X natočil Ti West a rozpovedal nám v ňom príbeh filmárskeho štábu, ktorý sa chystá nakrútiť film pre dospelých. Vycestujú na texaský vidiek a ubytujú sa u postarších manželov. Tí však zrejme majú niečo za lubom… Film ponúkol kvalitných hercov, atmosféru a funkčné napätie.

West ho navyše zvládol natočiť len za milión dolárov. Na box office sa X následne podarilo trhnúť 14,5 milióna a odštartoval aj vlastnú sériu. Prequel s názvom Pearl si odbil premiéru len nedávno a v blízkej budúcnosti sa dočkáme aj ďalšieho dielu MaXXXine.

2. Whiplash

Famózna hudobná dráma Whiplash od Damiena Chazellea sa točí okolo bubeníka Andrewa (Miles Teller), ktorý začína študovať na prestížnej hudobnej akadémii. Dostane sa do triedy nekompromisného Terencea Fletchera (J. K. Simmons), ktorého brutálne metódy ho prinútia, aby si siahol na dno svojich možností. Whiplash sa právom stal hitom.

Ponúkol strhujúci príbeh, bezchybné herecký výkony (Simmons si za svoj výkon odniesol Oscara) a, ako inak, parádnu hudbu. Chazelle snímku natočil za 3,3 milióna dolárov, tržby sa však vyšplhali až na 49 miliónov. Okrem toho si odniesol nadšené recenzie a celkovo päť nominácií na Oscara (okrem herca vo vedľajšej úlohe film zvíťazil aj v kategóriách najlepších strih a mix zvuku).

3. Uteč

Výborný horor Uteč natočil Jordan Peele ako svoj celovečerný debut. Chris (Daniel Kaluuya) sa so svojou priateľkou Rose (Allison Williams) chystá prvýkrát navštíviť jej rodičov. Je z toho ale trochu nervózny, keďže jej rodičia nevedia, že Chris je Afroameričan. Privítanie však prebehne bez problémov, ale… vlastne je až príliš vrelé. A postupne sa začnú množiť náznaky, že tento výlet možno nebude úplne bezpečný.

Peele zvládol film natočiť za 4,5 milióna a na box office utŕžil famóznych 255,4 milióna dolárov! Okrem toho si Uteč odniesol nadšené ohlasy kritikov aj divákov a mnoho cien, vrátane štyroch nominácií na Oscara (sošku si odniesol Peele za najlepší originálny scenár).

5 situácií, po ktorých ľudia zvyknú radikálne zmeniť svoje životy

Odporúčame prečítať:

5 situácií, po ktorých ľudia zvyknú radikálne zmeniť svoje životy

4. Juno

Dnes už kultová dramédia Juno od Jasona Reitmana rozpráva o tínedžerke Juno (Elliot Page), ktorá sa musí vyrovnať s neplánovaným tehotenstvom. Film ponúkol sympatických hercov, kvalitný scenár a solídnu porciu humoru, ale aj emócií. Rozpočet snímky sa pohyboval v intervale 6,5 až 7,5 milióna dolárov, čo je vo filmovom biznise stále nízka suma.

Snímka obdržala nadšené recenzie a stala sa komerčným hitom. Tržby sa vyšplhali na viac ako 231 miliónov dolárov. Okrem toho má film na konte aj štyri nominácie na Oscara, pričom zvíťazil v kategórii najlepší originálny scenár.

5. Halloween

Legendárny horor Halloween od Johna Carpentera tiež vznikal v mimoriadne skromných podmienkach. Režisér nám v ňom predstavil brutálneho vraha Michaela Myersa (Nick Castle), ktorý už ako chlapec zavraždil svoju sestru Judith (Sandy Johnson). Po pätnástich rokoch utečie zo sanatória a začne za sebou nechávať mŕtvych.

Halloween bol natočený za približne 300-tisíc dolárov, stal sa však obrovským hitom. Na box office utŕžil 70 miliónov a odštartoval sériu viac či menej podarených sequelov. Najčerstvejší diel Halloween končí dorazil do našich kín len nedávno. Dnes je Halloween cenený ako základný kameň slasherového žánru a nesmrteľná hororová klasika.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Dušan Šutarík
Na EMEFKA píšem hlavne o filmoch a seriáloch.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.