Poznáš ten pocit, keď si vytiahneš krásnu voňavú tabuľku čokolády, no po rozbalení vidíš, že sa na jej povrchu nachádza nejaká čudná biela vrstva. Čo to je? Čokoládka zrazu nevyzerá tak lákavo. Je vôbec možné ju zjesť? Neznamená to, že sa pokazila?
Napriek obavám mnohých (niekto je takúto čokoládu schopný vyhodiť) je konzumácia takejto čokolády úplne bezpečná a nie je dôvod na strach. Dá sa povedať, že biely povlak nie je znamením znehodnotenia čokolády, ale dôsledkom zmeny štruktúry jej obsahu.
Povlak v podobe bieleho prášku
Biely povlak na čokoláde môže byť spôsobený dvomi hlavnými príčinami. Pokiaľ je čokoláda vystavená príliš vysokej vlhkosti, povlak má podobu bieleho prášku. Je to znamením toho, že cukor pohltil vlhkosť a vystúpil na povrch. Biely prášok je teda v tomto prípade obyčajný cukor, ktorý sa len vybral na vandrovku.
Biele fľaky
Inú situáciu predstavuje stav, keď sa na čokoláde objavia akési biele „machule“. Príčinou takejto zmeny sú teplotné výkyvy, ktorým bola čokoláda vystavená. V tomto prípade je biely povlak tvorený tukom, ktorý vystúpil na povrch. Použitie nekvalitného kakaového masla či chyby pri výrobe môžu výrazne zvýšiť pravdepodobnosť, že sa tieto fľaky objavia.
Vedecký výskum
Dá sa povedať, že fyzikálne zmeny v čokoláde sú hotovou vedou – a nebude to žiadne zveličovanie! Nemeckí vedci totiž uskutočnili precízny vedecký experiment, ktorého cieľom bolo preskúmať pohyb tuku v čokoládovej zmesi, ktorú si sami vytvorili.
Vedci boli schopní sledovať, ako sa tuk zvnútra čokolády presúva na jej povrch a cestou ju zmäkčuje. Kakaový prášok počas tohto procesu vlhne a umožňuje tuku vystúpiť von. Zaujímavosťou je, že veľká časť kakaového masla z čokolády sa nachádza v tekutom stave už pri izbovej teplote.
Hoci biely povlak sám osebe neznamená, že čokoláda sa znehodnotila, môže byť dôkazom toho, že čokoláda je nesprávne skladovaná. Ideálne podmienky predstavuje teplota okolo 18 stupňov, tma a sucho. Svoju chuť a arómu si čokoláda udrží dlhšie, ak je uložená vo vzduchotesnej nádobe. Chladničke by sme sa radšej mali vyhnúť.