Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 26.10.2024
sk
Demeter
cz
Erik
, Ervín

Zasiahla Poľsko ruská raketa? Pýta sa Jaromír Nohavica v novej kontroverznej piesni

Český spevák čaká na odpoveď amerického prezidenta.


Speváka Jaromíra Nohavicu netreba príliš dlho predstavovať, pretože s jeho piesňami si sa už určite stretol. Medzi najznámejšie patrí napríklad tá o futbale, o nádejnom súťažiacom, ktorý vyhral tisíc korún, alebo o jeho jazve na pere.

V decembri má naplánované štyri koncerty v našom hlavnom meste, pričom tri z nich sú vypredané a lístky na ten posledný sa rýchlo míňajú. A čo viac svedčí o interpretovej popularite, ak nie sála plná ľudí, ktorí s radosťou spievajú jeho texty?

Zamiešal sa do politiky

Aj Jaromír Nohavica patrí medzí spevákov, čo si občas kopnú do politiky, či už českej alebo zahraničnej. Na YouTube kanáli českej redaktorky a bývalej političky Jany Bobošíkovej uverejnil pred niekoľkými dňami pieseň. Apeluje v nej na raketu, ktorá zasiahla Poľsko. Pravdepodobne ju vystrelili z ukrajinského obranného systému, výsledkom boli dvaja mŕtvi.

Ako uvádza český portál Echo24.cz, jej text je mierený na „pána prezidenta USA“ a jeho rozhodnutie. V jednej pasáži sa spieva: „Ta raketa byla Ukrajince, nebo Rusa, počkáme, co řekne pan prezident USA.“ Po viac ako týždni má táto skladba 313-tisíc videní, čo rozhodne nie je málo. Navyše ju stihli okomentovať takmer dve tisícky ľudí a veľká väčšina sa s ňou stotožňuje.

Odmietol vrátiť medailu

Nie je žiadnym tajomstvom, že Jaromír Nohavica odmietol vrátiť Puškinovu medailu. Dostal ju v roku 2018 od Vladimira Putina. Reakciou na jeho postoj boli viaceré zrušené koncerty, a to aj v susednom Poľsku. Spevák však vojnu na Ukrajine odsudzuje. Počas živého koncertu, ktorý sa vysielal na internete, spieval po ukrajinsky a rusky a vyhlásil, že nesúhlasí ruským prezidentom.

V posledných rokoch stratil určitú časť svojho publika práve preto, že sa vyjadruje k veciam, ktoré sa netýkajú hudby. Ako príklad môžeme uviesť jeho postoj k spolupráci s komunistickou Štátnou bezpečnosťou v 80. rokoch minulého storočia. Hoci Nohavica styky s ŠtB pripustil, jednoznačne vylúčil, že by udával ľudí. Tajná polícia ho mala v minulosti vydierať pod hrozbou väzenia za poburovanie. Keď sa tieto informácie dostali na verejnosť, na istý čas sa stránil médií a rozhovory dával len výnimočne.


Tagy:

Matej Mičík
Hudba, rozhovory, zaujímavosti. Nič z toho mi nie je cudzie. Rovnako som fanúšikom krimi a záhad. Ak sa z mojich článkov dozvieš niečo, čo si nevedel, tak ich pre EMEFKA píšem správne.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.