Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 30.4.2024
sk
Anastázia
cz
Blahoslav

We Will Rock You, We Are the Champions, Bohemian Rhapsody... to je len zlomok z neuveriteľného množstva hitov, ktoré kapela Queen za niekoľko rokov svojho pôsobenia vyprodukovala. Aj po takmer pol storočí sa ich piesne stále hrajú v rádiách a získavajú si fanúšikov naprieč generáciami. Každý jeden člen kapely oplýval neskutočným talentom, no nemožno poprieť, že svetlá reflektorov sa najčastejšie upínali na jej frontmana ­– Freddieho Mercuryho.

O Freddiem a kapele Queen vyšlo už mnoho kníh, no jedna vždy mimoriadne pútala pozornosť. My vám ju dnes predstavíme v tomto článku.

EMEFKA/Tess Slašťanová

Hoci sa Freddie na pódiu prezentoval ako nespútaný a excentrický umelec, v súkromí bol presný opak a jeho pravé ja nepoznalo veľa ľudí. Medzi ľudí, ktorí mu boli najbližší, patril jeho priateľ Jim Hutton. Práve on sa rozhodol niekoľko rokov po Freddieho smrti napísať knihu o ich vzťahu a o tom, čo preňho Freddie znamenal.

Kniha Mercury & Me prvýkrát uzrela svetlo sveta už v roku 1994 a odvtedy vyšla v niekoľkých ďalších vydaniach. Vďaka vydavateľstvu Slovart budeme mať možnosť prečítať si túto biografiu aj v českom jazyku, a to už začiatkom novembra.

Čo ponúka kniha Mercury a já?

Na stránkach tejto biografie nájdete jedinečný a dojímavý príbeh vzťahu Freddieho Mercuryho a jeho dlhoročného priateľa Jima Huttona, ktorý bol pre Freddieho v posledných rokoch jeho života najväčšou oporou. Jim spomína na ich prvé stretnutie, keď ešte netušil, že Freddie je rocková hviezda, na roky, ktoré spolu prežili, a ťažké obdobie po tom, ako bola Freddiemu diagnostikovaná choroba AIDS, ktorej napokon podľahol.

Táto kniha ponúka náhľad do súkromného života jedného z najtalentovanejších spevákov sveta, a to jedinečným spôsobom. Nikto by totiž nedokázal opísať posledné roky Mercuryho súkromného života presnejšie a úprimnejšie – so všetkými radosťami a strasťami – ako Jim Hutton.

Kniha okrem iného obsahuje aj niekoľko desiatok fotografií z Jimovej osobnej zbierky. Zachytáva na nich Freddieho v každodenných situáciách, nespočetné párty vo Freddieho dome, spoločné výlety a oslavy, stretnutia s inými slávnymi osobnosťami… Niektoré fotografie sú naozaj jedinečné a osobné a je z nich cítiť, ako Jimovi na Freddiem záležalo. Nájdete tam dokonca aj úplne posledný záber zachytávajúci Freddieho, keďže pár mesiacov nato zomrel.

Knihu Mercury a já si môžeš objednať tu.
EMEFKA/Tess Slašťanová
Zopár zaujímavostí o Freddiem Mercurym:

1. Freddie navrhol a nakreslil slávne logo kapely Queen

Okrem toho, že bol Freddie talentovaný spevák, vynikal aj vo výtvarnom umení. Predtým, než sa pridal k ostatným členom kapely a stal sa svetovou hviezdou, vychodil vysokú školu umenia a dizajnu. Preto sa chopil tvorenia jedinečného loga, ktoré charakterizuje všetkých členov kapely. Môžete na ňom vidieť dva levy, kraba a víly, ktoré symbolizujú znamenia zverokruhu všetkých členov. Nad všetkým ešte vystiera svoje krídla fénix a uprostred je veľké písmeno Q a koruna, ktoré odkazujú na meno kapely.

2. Bol obrovským milovníkom mačiek

Freddie miloval mačky, o čom svedčí aj to, že ich mal počas svojho života asi 10 a niektoré z nich mali v jeho dome dokonca vlastné izby. Keď bola kapela na cestách, často sa stalo, že Freddiemu začali jeho miláčikovia chýbať, a tak zvykol telefonovať do svojho domu a pýtal si ich k telefónu. Svojej najobľúbenejšej mačke dokonca venoval pieseň a aj ju po nej nazval – volá sa ,,Delilah“.

3. Jeden z najväčších hitov kapely napísal vo vani za pár minút

Queen je ako kapela jedinečná aj v tom, že každý jeden z členov napísal pre skupinu niekoľko piesní, ktoré sa umiestnili na prvom mieste v rebríčku najväčších hitov. Freddie bol v skladaní piesní naozaj ako doma, o čom svedčí aj fakt, že jeden z najznámejších hitov kapely – pieseň Crazy Little Thing Called Love – napísal za 10 minút vo vani hotelovej izby vo Švajčiarsku. Freddie ju písal ako poctu Elvisovi Presleymu a bola to prvá pieseň, ktorú hral na koncerte na gitare, keďže väčšinou sprevádzal kapelu na klavíri.

Profimedia

4. V súkromí bol úplne iný než na pódiu

Freddie patrí medzi najväčších showmanov v histórii a jeho schopnosť ovládať publikum bola nenapodobiteľná. Rád sa obliekal do extravagantných kostýmov a nebál sa byť sám sebou. Preto by sa mohlo zdať, že jeho osobnosť je rovnaká vo všetkých aspektoch jeho života. Jeho najbližší priatelia však tvrdia, že v súkromí bol Freddie veľmi hanblivý. Vraj mu trvalo, kým si niekoho pripustil k telu, a sám sa opisoval ako introvert. Keď však vyšiel na pódium, stala sa z neho neriadená strela a každý jeho koncert sa zapísal do histórie.

5. Verejnosti oficiálne oznámil, že je chorý, len deň predtým, než zomrel

Freddie si svoje súkromie naozaj chránil, a keď mu diagnostikovali AIDS, dlhý čas o tom nikto z verejnosti nevedel. Čoskoro sa však choroba začala prejavovať aj na Freddieho vzhľade a už nemohol ďalej zapierať, že je chorý. No aj keď sa postupne stiahol z verejného života a prerušil koncerty, nikdy nevydal oficiálne vyhlásenie o tom, čo mu je. To, že umiera na AIDS, verejne oznámil až 23. novembra 1991, čo bolo len jeden deň pred jeho smrťou.

Profimedia

Ak sa chcete dozvedieť ďalšie zaujímavosti o Freddiem Mercurym, kniha Mercury a já opisuje život tejto rockovej legendy v takom svetle, ktoré by nedokázal poskytnúť nik iný než Jim Hutton. Spolu s autentickými fotografiami a zaujímavými historkami prináša toto rozprávanie netradičný pohľad na jedného z najtalentovanejších spevákov všetkých čias.

Viac knižných noviniek a zaujímavostí zo sveta kníh nájdeš tu.


Tagy:

Terézia Slašťanová
Mojou najväčšou vášňou sú knihy a práve tie sú inšpiráciou pre moje články na EMEFKA. Najradšej si vychutnávam klasiku, fantasy a dystopické príbehy. Dávam prednosť čaju pred kávou, psom pred mačkami a večer ma pravdepodobne nájdete v posteli s notebookom pozerať seriály.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.