Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 30.4.2024
sk
Anastázia
cz
Blahoslav
V spolupráci s Grada, Slovart
Zdroj: ©Shutterstock

Knižné Vianoce: Tieto tituly potešia pod stromčekom každého milovníka kníh

Týchto 15 kníh poteší každého chlapa, ktorý rád číta.

Vianoce sa blížia závratnou rýchlosťou – už len párkrát sa vyspíš a budeš si môcť rozbaliť darčeky pod stromčekom a následne si užívať vianočnú pohodu. Predtým sa ale uisti, že máš prichystané prekvapenie pre každého, a venuj malú chvíľku aj baleniu – rozbaľovanie je predsa tá najlepšia časť.

V prípade, že s darčekmi ešte nie si stopercentne hotový, nemusíš panikáriť. Prinášame ti záchranu v podobe malej inšpirácie na knihy, ktorými môžeš potešiť otca, dedka, kamaráta, kolegu, priateľa – každého chlapa v tvojom okolí. Tipy na knižné darčeky, ktoré viac oslovia ženské čitateľky, nájdeš v tomto článku. Ďalšie tipy na darčeky pre ženy nájdeš tu a pre mužov tu.

Tipy na knihy pre milovníkov napätia:

Dominik Dán – Dáma kontra strelec

Aké by boli Vianoce bez najnovšej dánovky? Jednoznačne tie najhoršie! Dominik Dán však svojich čitateľov nesklamal, a tak sa môžeme tešiť na novinku Dáma kontra strelec.

V polovici deväťdesiatych rokov sa v Našom Meste aktivizovalo podsvetie a chlapci z oddelenia vrážd mali plné ruky práce. No nie všetky vraždy z tohto obdobia súviseli s podsvetím. Našli sa aj také, ktoré na svoje vyriešenie čakali v Krauzovej skrini roky, a nakoniec sa dočkali.

Po troch rokoch vyšetrovania sa detektívom podarilo chytiť vraha sedemnásťročnej prostitútky Ruženky Róžovej, dopichanej v tráve na kraji sídliska. Napriek sľubu šéfa Alexandra Mayora si Krauz a celá partia z kancelárie stoštyridsaťjeden neužijú zaslúžené oslavy ani pár dní voľna, lebo nový prípad sa už blíži ‒ nenápadne ako tajomný strelec maskovaný podvečerným šerom pustého lesa.

Obeťou je bývalá športovkyňa, reprezentantka a zároveň modelka pôsobiaca na vychýrených mólach Paríža či Milána ‒ veľká dáma veľkého sveta. Lenže ako zistiť, kto je záhadný strelec, ktorý jej usiluje o život? Krauzovi nie je jasné ani to, či jej naozaj niekto usiluje o život, či to nebol len náhodný výstrel zákerného pytliaka. Detektívi z oddelenia vrážd majú pred sebou ďalší rébus, výsledok vyšetrovania môže priniesť prekvapujúce odpovede ako už mnohokrát predtým.

Knihu Dáma kontra strelec si môžeš objednať tu.

Slovart
tipy na vianočné darčeky, darčeky pre ňu, čo kúpiť frajerke na Vianoce, vianočné darčeky

Mohlo by ťa zaujímať:

Akým darčekom potešíš ženu na Vianoce? 7 tipov, vďaka ktorým ťa bude milovať ešte viac

Robert Bryndza – Osudné svedectvo

Fanúšikovia Roberta Bryndzu a jeho série s detektív šéfinšpektor Erikou Foster si tiež prídu na svoje vďaka novinke Osudné svedectvo.

Detektív šéfinšpektor Erika Fosterová sa počas večernej prechádzky v okolí svojho nového domu v Blackheath ocitne na mieste činu. Brutálne zavraždenou ženou je Vicky Clarkeová, ktorá mala svoj vlastný podcast o skutočných zločinoch. Po tom, čo sa Erika pripojí k vyšetrovaniu prípadu, zistí, že Vicky pracovala na novej epizóde podcastu o sexuálnom predátorovi. Jeho slabosťou boli mladé študentky v okolí južného Londýna, a než sa k nim uprostred noci vlámal, vždy ich najprv dlho sledoval.

Keď Erika zistí, že všetky Vickine poznámky a zvukové nahrávky z jej bytu v dobe jej vraždy záhadne zmizli, začína jej byť jasné, že Vicky musela byť len krok od zistenia totožnosti útočníka, ktorý ju zrejme zavraždil, aby ho neodhalila. Náhle však prichádza šok a Erika musí prehodnotiť všetko, čo si do tej doby o Vicky myslela a vedela. S obmedzeným množstvom indícií a len s minimom dôkazov potrebuje nájsť vraha skôr, než znovu udrie.

Knihu Osudné svedectvo si môžeš objednať tu.

Grada
Jo Nesbo – Krvavý mesiac

Podobne, ako je to s knihami Dominika Dána, aj knihy od nórskeho autora Jo Nesba patria medzi obľúbené darčeky pre knihomoľa. Tieto Vianoce môžeš svojich blízkych potešiť ďalším prípadom Harryho Holeho, novinkou Krvavý mesiac.

Harrymu sa rozpadol celý život a jediný únik nachádza na dne pohárika. Odcestuje do Los Angeles, kde je odhodlaný upiť sa na smrť. Namiesto toho však pomôže staršej filmovej herečke Lucille uniknúť pomste drogového kartelu. Tá mu na oplátku poskytne prístrešie, spoločnosť a oblek na mieru.

Medzitým v Osle je známy realitný magnát podozrivý z vraždy dvoch dievčat. Katrine Brattová sa márne dožaduje spolupráce s Harrym, ktorého jej nadriadení považujú za skrachovaného alkoholika. Podozrivý magnát sám vyhľadá Harryho pomoc a on sa jeho ponuku rozhodne prijať. Ak prípad vyrieši, získa bonus, ktorým splatí Lucillin dlh Mexičanom.

Harry sa vracia do Nórska a vytvorí tím zo starých známych. Osloví priateľa z detstva, ktorý predáva kokaín, skorumpovaného policajta a psychológa chorého na rakovinu. Mexičania mu dali na splatenie dlhu desať dní. Hodiny tikajú a nad Oslom má vyjsť krvavý mesiac.

Dušan Taragel – Mafiánske balady

Mafiánske balady od autora Dušana Taragela sa odohrávajú na súčasnom Slovensku. Divoké deväťdesiate roky sú už dávno preč, a hoci názov naznačuje, že by malo ísť o prostredie organizovaného zločinu, takmer polovica románu sa zaoberá ľuďmi, ktorí s mafiánmi nemajú nič spoločné.

Aký rodinný život majú mafiánski vrahovia? Prečo bývalá Miss Humenné ušla z Londýna do Bystrice? Naozaj zomrie každý, koho odfotí mladík Tomy? Treba zodvihnúť telefón, keď vám po rokoch volá bývalá láska? Aké vybavenie používa odpratávač mŕtvol? Je dobrý nápad zatúžiť po žene, ktorej erotické fotky a telefónne číslo nájdete v cudzom mobile? Čo všetko urobí psík Harino pre svojho pána? Mafiánske balady sú akčný román o posledných dňoch a hodinách života siedmich ľudí, ktorí uverili, že ich práve postretlo šťastie.

Všetci zomrieme, nikto však nevie kedy, kde a ako. Nevedia to ani hlavné postavy románu Mafiánske balady. Osudovo ich spojí mŕtvola, zahrabaná v lese, a jej nález rozbehne reťazec udalostí, ktoré už nedokážu zastaviť. Sedem prekvapujúco spojených príbehov, nečakané dejové obraty, šokujúce pointy a zároveň intímny pohľad do života ľudí, ktorí si myslia, že páchať zlo sa im oplatí.

Knihu Mafiánske balady si môžeš objednať tu.

Slovart
vianočné darčeky pre mužov, darčeky preňho, čo kúpiť mužom na Vianoce

Mohlo by ťa zaujímať:

Akým darčekom potešíš muža na Vianoce? 7 tipov, vďaka ktorým ťa bude milovať ešte viac

Janelle Brown – Krásne veci

Poznáš milovníka strhujúcich trilerov? Prekvap ho knižnou novinkou Krásne veci od autorky Janelle Brown. Tá čitateľa presvedčí o tom, že bohatstvo je náplasť, nie liek, a že ak sa choroba do nás zažerie príliš hlboko, peniaze na jej vyliečenie stačiť nebudú.

Nina vyrastá v chudobných pomeroch, a hoci sa jej nakoniec podarí získať vysokoškolský titul, nepriazňou osudu skončí ako zlodejka. So svojím prefíkaným írskym priateľom Lachlanom okrádajú zbohatlícke losangelské detičky. Vanessa je zasa na prvý pohľad plytká privilegovaná mladá dedička, ktorá sa presadila ako instagramová influencerka.

Lenže život plný plytkých vzťahov a pozlátka ju v skutočnosti nebaví ani nenapĺňa, a tak sa utiahne do zdedeného horského sídla svojej rodiny, do Stonehavenu. Na mieste, kde to nikto nečaká, sa začínajú odkrývať temné tajomstvá z Vanessinej, ale aj Nininej minulosti. Ich cesty sa po rokoch znova pretínajú pri studenom brehu jazera Tahoe, a odkrývajú príbeh plný mrazivej túžby, dvojtvárnosti a pomsty.

Knihu Krásne veci si môžeš objednať tu.

Kolektív autorov – Darčekový set Slovensko KRIMI

Prešporské divadlo v spolupráci s vydavateľstvom SLOVART prináša v zbierke poviedok Slovensko KRIMI devätnásť originálnych textov slovenských aj dvoch českých renomovaných autorov.

Táto zbierka poteší aj tých najnáročnejších čitateľov – nájdeš v nej naozaj všetko: od príbehov klasického detektívneho vyšetrovania cez nebezpečné akčné cudzokrajné dobrodružstvá až po zločin z pohľadu psychopatického vraha s dovetkom súdneho znalca. Každú poviedku sprevádza ilustrácia významného slovenského výtvarníka. Všetky poviedky sú nahovorené známymi hereckými hlasmi sprevádzanými autorskou hudbou skomponovanou špeciálne pre tento projekt na troch CDUSB nosiči. Súčasťou setu je aj limitovaná zberateľská magnetka.

Darčekový set Slovensko KRIMI si môžeš objednať tu.
Slovart

Tipy na knihy pre milovníkov scifi:

William Gibson – Nulák

Milovníka sci-fi žánru s istotou potešíš pokračovaním série, ktorá zmenila dejiny vedeckej fantastiky – titulom Nulák od Williama Gibsona.

Nájomný samuraj, kunsthistorička zameraná na moderné umenie 20. storočia a mladý neskúsený Bobby Newmark, ktorý sníva o tom, že sa stane slávnym hackerom prezývaným Nulák, sa veľmi nezvyčajným spôsobom pohybujú po podivných cestách. Prejdú od Sonorskej púšte cez parížske predmestia po tajomné objekty na obežnej dráhe, až sa napokon každý po svojom stretnú so skupinou elektronických bohov, ktorí sa odrazu zjavili v kyberpriestore a riadia všetko od umeleckých diel cez biologické úpravy detí až po zmeny vo svetovej ekonomike.

Knihu Nulák si môžeš objednať tu.

Slovart
Dmitry Glukhovsky – Stanovište

Dmitry Glukhovsky, autor série o moskovskom metre, sa v knihe Stanovište naposledy vracia do svojho jedinečného postapokalyptického sveta a rozohráva príbeh o hriechu a jeho odčinení, o zodpovednosti a ľudskej bezohľadnosti.

Po krátkej a krutej občianskej vojne, v ktorej sa siahlo aj po zakázaných zbraniach, zostal z Ruska len zlomok jeho pôvodnej veľkosti. Hlavné mesto krajiny sa medzitým vrátilo k tomu, čo jeho vládcovia považujú za zlatý vek – k cárskemu impériu. Nefunguje internet ani žiadne elektronické médiá a Rusko je opäť monarchiou, ktorej vládne Imperátor, syn zakladateľa nového rodu.

Hranicu „Moskovskej ríše“ teraz tvorí rieka Volga znečistená rádioaktívnym spadom. Vedie cez ňu jediný most, ktorý stráži stanovište Jaroslavľ. Na moste zahalenom jedovatou hmlou však nie je čo chrániť. Roky z druhej strany rieky nikto neprišiel a nikoho to na opačný breh ani neťahá. Až na sedemnásťročného Jegora, nevlastného syna veliteľa základne, ktorý odmieta reči svojej matky o akomsi abstraktnom zle striehnucom tam vonku. Jegor chce spoznať svet, no zdá sa, že ten si nájde cestu k nim. Jednej noci sa z jedovatého oparu niečo predsa len vynorí…

Frank Herbert – Duna: grafický román

Fanúšikom sci-fi klasiky Duna by v zbierke nemala chýbať ani výnimočná a čitateľmi ospevovaná publikácia Duna: Grafický román.

Táto adaptácia žánrovej klasiky science fiction od Franka Herberta rozpráva príbeh Paula Atreida a jeho rodiny, ktorí na púštnej planéte Arrakis preberajú ťažbu mystickej drogy melanže, ktorá umožňuje cestovanie medzi hviezdami. Frank Herbert svojou Dunou a jej jedinečnou zmesou dobrodružstva, mystiky, ekológie a politických intríg spôsobil revolúciu v žánri science fiction.

Jeho syn Brian Herbert spolu s autorom bestsellerov Kevinom J. Andersonom adaptuje toto dielo v troch zväzkoch ako grafický román, aby inšpiroval novú generáciu čitateľov. Spolu s Raúlom Allénom sa o grafickú realizáciu Herbertovej vízie postarala jedna z najvýznamnejších výtvarníčok na komiksovej scéne Patricia Martín a ilustrácie na obálke od legendy Billa Sienkiewicza pozdvihli projekt na úroveň, ktorú si táto výnimočná predloha zasluhuje.

Premedia

Tipy na knihy pre milovníkov zaujímavých publikácií:

Joe Navarro – Tajná reč tela

Nie je lepší spôsob, ako porozumieť svojim priateľom, partnerom či kolegom, než sa zoznámiť s najdôležitejším prostriedkom našej komunikácie – s rečou tela. Jej znalosťou dokážeš odhaliť skutočné zámery a pocity druhých ľudí – nielen také, ktoré pred tebou úmyselne skrývajú, ale dokonca i tie, ktorých si sami nie sú vedomí.

Joe Navarro je bývalý agent FBI na neverbálnu komunikáciu v oddelení kontrarozviedky a boja s terorizmom a autor svetového bestselleru Ako prekuknúť druhých ľudí. Prostredníctvom praktickej príručky s názvom Tajná reč tela sa ti naskytne pohľad do zákulisia ľudského správania. V kapitolách rozdelených podľa jednotlivých častí ľudského tela – od hlavy až po chodidlá – odhalíš skryté významy viac ako štyristo vedomých a nevedomých prejavov reči tela.

Knihu Tajná reč tela si môžeš objednať tu.

Grada

Mohlo by ťa zaujímať:

Knižné Vianoce: Tieto tituly potešia pod stromčekom každú milovníčku kníh

Stephen Fry – Trója

Stephen Fry oživil klasický príbeh o Tróji vtipom, ľahkosťou a emóciami a vložil doň odvahu a nenávisť, lásku a stratu, pomstu a ľútosť, túžbu i zúfalstvo, ktoré sa navždy zapísali krvou do piesočnej pláže na ďalekom pobreží Malej Ázie. Kniha Trója je ideálnym darčekom pre každého milovníka histórie.

Pôvodcom vojny je sám Zeus – požiadal totiž trójskeho princa Parida, aby rozhodol, ktorá z troch olympských bohýň – Héry, Atény a Afrodity – je najkrajšia. Afrodita Parida podplatila, sľúbila mu lásku najočarujúcejšej ženy sveta Heleny. Paris neváhal a svoju odmenu smelo uniesol priamo zo sídla jej manžela, spartského kráľa Menelaa. Po tejto neslýchanej urážke nabrali udalosti rýchly spád.

Rozpúta sa nekonečná surová vojna, počas ktorej obe strany utrpia ťažké straty. Grékom sa nedarí poraziť Trójanov, lebo ich najodvážnejšieho bojovníka Achilla spaľuje hnev na spojenca, ktorý si prisvojil jeho otrokyňu Briseidu, a preto sa odmieta zapojiť do boja…

Tatran
Jamie Oliver – V jednom

Ako sa hovorí – láska ide cez žalúdok. Alebo – krása pominie, ale hlad zostane. Aj to je jeden z dôvodov, prečo nie je nič viac dokonalé ako chlap, ktorý dokáže navariť a robí to rád. A s publikáciou V jednom od známeho Jamieho Olivera to pôjde každému chlapovi o čosi jednoduchšie.

Jamie Oliver ponúka vyše 120 receptov, podľa ktorých pripravíš jednoduché, lahodné pokrmy v jednom hrnci, pekáči alebo panvici. Na každý recept budeš potrebovať menej než osem surovín, čo znamená minimum námahy (a umývania riadu) a maximum pohodlia. V knihe nájdeš návody na rýchle a cenovo dostupné obedy a večere, ktoré si zamiluje celá rodina, napríklad lákavé cestoviny z jednej panvice či neodolateľné zeleninové pochúťky.

Dozvieš sa, ako najlepšie pripraviť jednotlivé druhy mäsa vrátane obľúbeného kurčaťa a rýb, a získaš nápady na fantastické burgery a toasty. Viac než polovica pokrmov je buď bezmäsitých, alebo so zredukovaným obsahom mäsa, k ďalším receptom autor zaradil vegánske zámeny mäsových jedál. Nechýbajú ani praktické rady, ktoré uľahčia prácu v kuchyni.

Knihu V jednom si môžeš objednať tu.

Slovart
D. Warden, M. Fitzgerald – Triatlon

V prípade, že máš medzi priateľmi nejakého milovníka športu, môžeš ho prekvapiť publikáciou Triatlon z pera autorskej dvojice Matt Fitzgerald a David Warden.

V komplexnom tréningovom programe 80/20 experti Matt Fitzgerald a David Warden predkladajú overené vedecké dôkazy, ponúkajú konkrétne tipy a tréningové stratégie spolu s kompletnými tréningovými plánmi pre všetky výkonnostné úrovne športovcov a na každú vzdialenosť – šprint, olympijskú vzdialenosť, polovičného Ironmana a Ironmana.

Poznanie a praktizovanie tréningu 80/20 zmení tvoje triatlonové skúsenosti. Tréningy budú pohodlnejšie a príjemnejšie, zlepší sa regenerácia, zníži sa riziko zranenia, urýchli sa rozvoj tvojej kondície a tvoje výkony na pretekoch sa dostanú na úplne novú úroveň. Možno sa nikdy nestaneš profesionálnym triatlonistom, ale nie je dôvod, prečo by si tak nemohol trénovať.

Knihu Triatlon si môžeš objednať tu.

Grada
Andrew Cohan, Brian Cox – Vesmír

Po neskutočne premakanej encyklopédii Planéty prichádza dvojica Andrew Cohan a Brian Cox s ďalšou luxusnou publikáciou – knihou Vesmír.

Andrew Cohen pozýva na nevšednú a objavnú cestu tajuplným vesmírom. Jeho zámer bližšie objasňuje predslov profesora Briana Coxa a najnovšie fotografie NASA, ktoré ti doslova vyrazia dych. Vďaka sondám a teleskopom preskúmaš aj okrajové časti galaxie a odhalíš, ako vznikla aj ako pôsobením záhadnej čiernej diery v jej srdci raz neodvratne zanikne.

Dnes už vieme o prvých okamihoch existencie vesmíru viac, ako sme si mysleli, že raz bude vôbec možné. Príbeh počiatku však ukrýva aj náznaky o jeho osude, teda aj o osude všetkého v ňom. Za hranicami našej galaxie leží rozpínajúci sa vesmír s indíciami vedúcimi k objasneniu najväčšej záhady života – ako sa to všetko začalo?

Tatran
Michio Kaku – Božská rovnica

Všetkých zvedavcov potešíš knihou Božská rovnica, ktorú napísal jeden z najznámejších svetových fyzikov Michio Kakuom a v ktorej nájdeš pokusy o odpovede na nasledujúce otázky:

Čo sa stalo pred veľkým treskom? Čo leží na druhej strane čiernej diery? Existujú iné vesmíry a dimenzie? A ak áno, v akej dimenzii žijeme? Dá sa cestovať v čase? Má existencia nášho vesmíru zmysel?

Autor knihy jednoduchým a zrozumiteľným spôsobom vysvetľuje, ako objavy fyziky zmenili dejiny ľudstva, a je presvedčený, že čoskoro môžeme byť svedkami ďalšej revolúcie. Pusti sa spolu s Michio Kakuom do pátrania po Božskej rovnici a nájdi viac než len odpovede.

Knihu Božská rovnica si môžeš objednať tu.

Grada

Dúfame, že ti náš výber uľahčí rozhodovanie a zabezpečí ti viac času na príjemnejšie záležitosti, než je bezduché prehľadávanie ľuďmi preplnených obchodných centier.

A nezabúdaj – darovaním knihy nedávaš iba vytlačený popísaný papier, ktorý zabaví človeka na pár hodín, ale aj nezabudnuteľný čitateľský zážitok, na ktorý bude obdarovaná osoba v prípade správneho výberu ešte dlho spomínať.

Viac knižných noviniek a zaujímavostí zo sveta kníh nájdeš tu


Tagy:

Viktória Veresová
Som introvertná duša, ktorá si povinnosť rozprávať sa s cudzími ľuďmi v práci kompenzuje dokonalým pokojom na gauči v spoločnosti napínavých knižných príbehov, o ktorých aj píšem pre EMEFKA. Na prvý pohľad som síce možno "trochu nudná a odmeraná", ale v skutočnosti vraj tak "správne trafená" knihomoľka, ktorá sa bez kávy nepohne ani na krok, miluje trilery, dokumenty o sériových vrahoch, sarkazmus a podnetné rozhovory s ľuďmi, pri ktorých si nemusí dávať pozor na to, čo povie.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.