Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 30.4.2024
sk
Anastázia
cz
Blahoslav

Nie je náhoda, že pravdepodobnosť narodiť sa na Vianoce je minimálna

Najmenej pôrodov je na Štedrý deň, najviac pri nástupe do školy.


Ak ťa niekto vyzve, aby si uhádol jeho narodeniny, šanca trafiť sa je 1 k 365 (+1). V skutočnosti je to o niečo jednoduchšie, pretože existujú dni s malou a vysokou pravdepodobnosťou. Najraritnejší je Štedrý deň – 24. december. Vtedy sa narodí o 30 až 40 % menej detí ako v deň najplodnejší.

Na Západe Štedrý deň pripadá na 25. december. V Anglicku, Walese a Írsku je druhý najmenej populárny deň pôrodu 26. december, tzv. Boxing Day. Tradične sa obdarúvajú zamestnanci, obchodníci či chudobní. V súčasnosti je spojený najmä s nákupmi a športovými podujatiami.

V lete sa nám a telu nechce

Pomocou záznamov o pôrodnosti boli zoradené dni podľa pravdepodobnosti narodenia. Z logických dôvodov 29. február v tomto výpočte ťahá za kratší koniec, do štatistiky zahrnutý nebol.

Napríklad novorodenci na konci leta a na jeseňbežnejší ako iné mesiace. Podľa hypotéz sú spermie najlenivejšie počas leta, vtedy sa vyskytujú sezónne výkyvy vo funkcii hypofýzy a vaječníkov, vplyv majú zmeny dĺžky denného svetla, modifikuje sa kvalita vajíčka a vnímavosť endometria. Zvýšená sexuálna aktivita spojená s koncoročnými sviatkami je príčinou týchto septembrových harantíkov.

Nie je náhoda, že pravdepodobnosť narodiť sa na Vianoce je minimálna
Shutterstock

Počas vianočných sviatkov majú ľudia najviac sexu

V predvianočnom týždni sa predá viac ako dvojnásobok kondómov než v týždni po Vianociach. Tento model naznačuje exponenciálny nárast sexuálnej vitality počas šťastných a veselých. Eskalácia sexuálnej agility na konci decembra je vo veľkej miere interpretovaná v kontexte veselia. Hedonistický týždeň medzi Vianocami a Silvestrom je spojený s vyššou príležitosťou socializácie a celkovo pôžitkárskejším prístupom k životu.

To vysvetľuje, prečo je okolo nás tak veľa septembrových detí, no nevysvetľuje nedostatok vianočných oslávencov. Vráťme sa deväť mesiacov pred Vianoce, na koniec marca. V tomto čase už nie je taká zima, ale teplo tiež neprichádza. Absentujú sviatky, dovolenky sú skôr výnimočné.

Nie je náhoda, že pravdepodobnosť narodiť sa na Vianoce je minimálna
Shutterstock

Kto by chcel pracovať na Štedrý večer

Aj keď sa dátum narodenia môže zdať nenaplánovateľný, nie je to tak. V súčasnosti sa najmä na Západe rodí každé tretie dieťa cisárskym rezom, ktorý si lekár plánuje. Pokiaľ nie je sado-masochista, a ak to situácia umožňuje, nepichne to na Štedrý deň či sviatky. Dokonca aj medzi deťmi narodenými vaginálne je viac ako štvrtina pôrodov cielene vyvolaná. Napokon, aj ženy radšej dostanú vianočný darček než oxytocín a epidurálku.

Nie je náhoda, že pravdepodobnosť narodiť sa na Vianoce je minimálna
Shutterstock

Koľko poznáš Panien?

September je globálne najčastejším mesiacom pôrodov. Najviac sa ich uskutoční 9. septembra, potom 19. septembra, 12. septembra, 17. septembra, 10. septembra a neseptembrový dátum v tomto mixe uzatvára 7. júl.

  • Nedeľa je najmenej obľúbený deň telesných rošád, naopak piatok a sobotao 18 % populárnejšie.
  • Homosexuáli majú v nedeľu o 10 % viac sexu ako v utorok.
  • 15 % až 17 % koitov mladých sa uskutoční medzi 15. a 18. hodinou.
  • Dvakrát viac ľudí odmietne pozvanie na kopuláciu pre vysokú teplotu, než nízku.
  • 11 % žien a 55 % mužov očakáva rozsamopašenie sa počas jarných prázdnin.
  • 83 % ľudí hodnotí daždivé dni a noci ako najlepší čas vhupnúť na to.

Kozorožcov ako šafranu

Takže, ak si jeden z mála, kto sviatky a narodky musí spojiť, môžeš sa utešovať aspoň vedomím, že si vzácne plemä. Až o 40 % vzácnejšie ako tuctové septembrové decko. Decembroví sú v dospelosti menej podráždenejší, obchádzajú ich zmeny nálad, sú odvážnejší, v akademických kruhoch uvedomelejší, takže aj keď bola pri tvojom životnom entrée zima, s pribúdajúcim vekom bude okolo teba horúco.


Tagy:

Monika Suchá
Píšem prstami, myslím hlučným vnútorným hlasom. Atakujem zaujímavými témami, ktoré musia prilákať najskôr mňa, kým ich vyzradím druhým. Konvenčne do nich badurkujem ironický a sarkastický tone of voice.Vo voľnom čase neznášam decká, obľubujem pondelky, bad days sú nedeľky. Rada si umývam zuby a šparchám sa vatovými tyčinkami v uškách. Také uspokojujúce.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.