Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 26.5.2024
sk
Dušan
cz
Filip

V Skalici mu zlomili sánku kvôli dúhovej vlajke. V Košiciach mu za to isté fanúšikovia zatlieskali

Spevák z kapely Berlin Manson si najskôr zaspieval so Slobodnou Európou.


Pred niekoľkými týždňami napadli členov kapely Berlin Manson v Skalici po tom, ako vyvesili dúhovú vlajku pred koncertom na pódium. Incident sa odohral 10. decembra v klube Orlovňa. Vystupovala v ňom známa rocková skupina Slobodná Európa, ktorá tento rok oslavuje 33. výročie od svojho založenia a v rámci turné sa zastavila aj v Skalici. Po nich mala v ten večer vystúpiť aj skupina Berlin Manson.

Keď sa však chystala na svoje vystúpenie a pripravovala si nástroje, napadli ich niekoľkí ľudia z publika. Pobúrilo ich, že hudobníci na pódium vytiahli dúhovú vlajku. Prvotnému fyzickému napadnutiu predchádzalo ústne vyhrážanie, že ak dúhovú vlajku neschovajú, dostanú. Nasledoval fyzický útok. Aj napriek všetkému odohrali zakrvavení hudobníci svoj set. Až potom išli do nemocnice, kde sa zistilo, že jeden z nich má zlomenú sánku.

Kruh sa symbolicky uzavrel

Slobodná Európa sa v rámci turné zastavila aj v Košiciach. V piatok v klube Collosseum odohrali predposledný koncert v tomto roku a prišiel naň Adam Dragun, spevák kapely Berlin Manson. Práve on bol ten, komu útočník zlomil sánku.

So Slobodnou Európou si počas večera zaspieval na pódiu skladbu Podvod. O niekoľko minút neskôr za bubeníka prilepil páskou dúhovú vlajku. Gitarista Sveťo Korbeľ podotkol, že hrajú v klube a pred publikom, ktoré je tolerantné, čo ich veľmi teší.

EMEFKA

Útok v Skalici

Reakcia zainteresovaných strán Slobodná Európa odsúdila útok na svojom facebookovom profile: „Radi by sme sa vyjadrili k napadnutiu našich hostí – skupiny Berlin Manson, na našom koncerte v Skalici. Ako je o nás všeobecne známe z našich postojov a vyjadrení, sme skupina, ktorá sa výrazne vymedzuje voči akýmkoľvek prejavom nacizmu, rasizmu, xenofóbie a homofóbie.

Z toho dôvodu máme na našich koncertoch už dlhodobo pokoj od podobných prejavov. Až do sobotného koncertu v Skalici, na ktorý zavítalo aj pár homofóbnych primitívov, ktorí fyzicky napadli skupinu Berlín Manson a spevákovi spôsobil ťažké zranenie.“

Ná záver sa razantne dištancovali od ľudí, ktorí nie sú tolerantní voči iným: „Je nám to veľmi ľúto, chlapcom z Berlin Manson sa veľmi ospravedlňujeme, prajeme všetko dobré a skoré uzdravenie. Zároveň by sme radi odkázali všetkým náckom, ktorí stále nepochopili, že naša skupina patrí na opačnú stranu barikády, aby na naše koncerty nechodili. Nie ste u nás vítaní.“

Pridal sa k nim aj spoluorganizátor koncertu: „Chceli by sme sa ospravedlniť za včerajší nešťastný incident pred vystúpením skupiny BERLIN MANSON, veľmi nás to mrzí. Vzniknutú situáciu riešime,“ uvádza podnik vo svojom príspevku. „Z našej strany ako organizátora je nám to veľmi ľúto a do budúcnosti spravíme všetko preto, aby sa podobné incidenty už neopakovali a spoločne sme sa v Orlovňa Skalica cítili kultúrne a užili si každý jeden koncert, každej jednej skupiny.“

Následky napadnutia

K činu sa vyjadrilo niekoľko známych osobností a novinárov, ktorí tento incident a útok na slobodu prejavu jasne odsudzujú. Obzvlášť po tom, čo sa nedávno odohralo na Zámockej. Z ublíženia na zdraví a výtržníctva počas víkendového koncertu v klube v meste Skalica obvinil vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) jednu osobu.

Obvinený Roman Hílek sa k útoku priznal, no bránil sa tým, že dôvodom jeho vyčíňania nebolo vyvesenie dúhovej vlajky, ale to, že sa domnieval, že spevák hodil do publika fľašku. Kladie si otázku, prečo znáša následky svojho konania sám, keď údajne útočili šiesti muži. Argumentuje, že pokiaľ by bol vo väzbe, nemal by sa kto starať o jeho hospodárske zvieratá, uvádza portál Startitup.

Muž, ktorý sa angažuje v politike a v minulosti kandidoval do europarlamentu, čelí závažnému obvineniu zo strany elitných vyšetrovateľov. Roman Hílek bol už v minulosti pre násilie trestne stíhaný. Obvinený bol totiž v roku 1993 odsúdený pre násilný trestný čin. V roku 2021 musel v priestupkovom konaní zaplatiť 10 eur za to, že dal niekomu facku.

„Mňa mrzí, že som ho napadol, ale ja som reagoval na úplne inakší podnet. Ja nemám s nimi problém, akurát mám výhrady voči takým extrémnym formám, že som v telke videl, ako sa tam vodia na vodítku. To je pre mňa trošku, že sa takto sami dehonestujú, ale že je niekto takýto, to je mi úplne jedno. Ja som reagoval na to, že mi niekto hodil fľašku do hlavy,“ uviedol vo svoje záverečnej reči.


Tagy:

Matej Mičík
Hudba, rozhovory, zaujímavosti. Nič z toho mi nie je cudzie. Rovnako som fanúšikom krimi a záhad. Ak sa z mojich článkov dozvieš niečo, čo si nevedel, tak ich pre EMEFKA píšem správne.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.