Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 18.10.2024
sk
Lukáš
cz
Lukáš

Chystáš sa cez víkend na túru? Slovenský odborník radí, na čo by si nemal zabudnúť

Na hory sa treba patrične vybaviť.


Pri pohybe na horách je vhodné mať so sebou turistické paličky a mačky, pri pohybe v lavínovom teréne aj lavínovú výstroj. Odporúča to Patrik Pajta z turistického klubu Hikemates s tým, že túra by sa mala začať skoro ráno. Pripomína, že nedostatočná výbava a podcenenie podmienok na horách sa môže pre turistov skončiť tragicky.

Na turistických chodníkoch vo Vysokých Tatrách a aj v ďalších lokalitách sa podľa jeho slov nachádza tvrdá, miestami až ľadová pokrývka. Práve zľadovatený povrch chodníkov a voľného terénu býva všeobecne najväčším problémom, v tienistých miestach a v dolinách tento stav pretrváva počas celého dňa. Podceňovať netreba ani sneh.

„Vplyvom silného oteplenia na prelome rokov je sneh v priebehu dňa mokrý a na strmých svahoch je možné si pri dodatočnom zaťažení uvoľniť lavínu, ojedinele sa môžu vyskytnúť aj menšie samovoľné lavíny z mokrého snehu,“ vysvetlil lavínový špecialista z Horskej záchrannej služby (HZS) Filip Kyzek.

Chystáš sa cez víkend na túru? Slovenský odborník radí, na čo by si nemal zabudnúť
Shutterstock

Odborníci odporúčajú oznámiť trasu plánovanej zimnej turistiky najbližšej rodine. V prípade komplikácií sa tak môže urýchliť záchrana. Využiť možno aj aplikáciu HZS. Radia tiež sledovať a byť pripravený na rýchlo sa meniace počasie na horách.

„Kým v meste, odkiaľ vyrážame, môže byť pomerne teplo, na horách býva chladnejšie. Treba mať preto na túre teplé oblečenie, dostatok tekutín a jedla, odporúčam aj čokoládu či tyčinku na doplnenie energie a netreba zabúdať ani na čelovku, keďže sa skoro stmieva,“ dodal Pajta.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.