Snáď neexistuje človek, ktorý by nemiloval jedlo. Niekedy sa stačí len dobre najesť a zlá nálada je fuč. Jedlom vieme zahnať smútok, oslavujeme ním úspechy a delenie sa s ním znamená veľkú lásku. Dnešná gastronómia pozná chute a kombinácie od výmyslu sveta.
Snáď už ani neexistuje jedlo, ktoré by sa ešte niekto nesnažil speňažiť. (Áno, okrem ananásu dnes nájdeme na pizzi aj jahody či banány!) No my, takí bežní ľudia, máme od detstva svoje vlastné kombinácie, nad ktorými mnohí len krútia hlavou. Chlebík vo vajíčku, obľúbené raňajky malých, ale aj veľkých. Kto by už len ráno vstával skôr kvôli obaľovaniu a smaženiu?
Výnimočne sa nájde dobrá duša, ktorá zbombarduje kuchyňu a urobí ho. A potom si ho môžeme vychutnávať podľa rodinnej tradície s práškovým cukrom. Teraz možno krútiš obočie, no na sladko ho jedáva dosť veľa ľudí. A tí zas mraštia tvár nad chlebíkom vo vajci s kečupom. Syr, tatárska omáčka alebo cesnak tiež nie je výnimka. Žeby to bola nejaká iná verzia mastného langoša?
Medzi ďalšie vychytávky, ktoré si však obľúbilo už veľké množstvo ľudí, patria slané praclíky v čokoláde, melón so šunkou (ktorý je v ponuke predjedál už väčšiny reštík), popcorn s čokoládou, jablkom, alebo popcorn máčaný v mlieku. Syrové korbáčiky a nutella je zaujímavé kombo, no čo tak slané čipsy a nutella? Výnimočne môžete skúsiť aj paprikové alebo pikantné.
Ochutnajte hranolky so zmrzlinou. Je to vážne dobré, aj keď to neznie bohvieako chutne.
Chlebík s maslom a paštétou je obľúbený mix raňajko-večerného experimentovania. Ďalej sa nájdu jedinci, ktorí si ho dajú so syrom a medom alebo s maslom a tatárskou omáčkou.
Obzvlášť silné žalúdky konzumujú chlieb s džemom a údeným syrom či papriku s medom. Celkom chutne znie však chlieb so syríkom a jablkom a minimálne jeden člen rodiny určite jedáva párky s tatárskou omáčkou.
Praženica s tuniakom je pre obyčajných ľudí. Šampióni jedia omeletu, prosím pekne, s kyslou kapustou.
Veľa ľudí kombinuje sladké so slaným alebo kyslým. Akési pomyselné vyrovnávanie hladín v tele. Makovník so suchou salámkou, vianočka s maslom, horčicou a salámou, horalka s taveným syrečkom, paradajková polievka s vianočkou, rajčinové krekry s pikaom (vážne dobré)… no ako môžu niekomu chutiť banány s horčicou?
Ak sa bavíme o zvláštnom hlavnom jedle, východniari nikdy nepochopia, ako môže niekto jesť vyprážaný rezeň so suchou ryžou. No niekto si na ňu dá aj majonézu. K výnimočným špecialitám ešte môžeme zaradiť špagety s kokosom a pudingom alebo maslom a grankom, tvarohové rezance s oškvarkami alebo cestoviny s maggi korením.
Knedľa, hovädzie mäso a kečup či ryba v trojobale, špagety a paradajková omáčka? Chúťkam sa žiadne medze nekladú. Zaujíma nás, čo všetko čudné chutí práve vám. Dajte nám o tom vedieť v komentároch.