Kuchárka, ktorá je v Taliansku veľmi uznávaná, prezradila najčastejšiu chybu pri varení cestovín. Robí ju nielen veľa Slovákov, no dokonca aj množstvo ľudí v iných krajinách, uvádza Mirror. Ide o ingredienciu, ktorú pridávajú do špagiet takmer všetci, no vôbec tam nemá byť. Dokonca ju tam dáva aj väčšina slovenských reštaurácií.
Konkrétne ide o špagety carbonara
Priznaj sa, koľkokrát si do receptu pridal smotanu? Pridávať smotanu do špagiet carbonara má tendenciu veľa z nás. V skutočnosti tam vôbec nemá byť. Roberta d’Eliová považuje tento čin za hriech: „Ak plánujete pri varení pridať do carbonara omáčky smotanu, rozmyslite si to a radšej z nej spravte koláč.“
Ako ich teda pripravť?
Šéfkuchárka namiesto smotany odporúča pripraviť si omáčku zo syra pecorino, vaječných žĺtkov a čierneho korenia. Počet žĺtkov by mal kopírovať počet ľudí, ktorí budú špagety konzumovať. Na jednu osobu tak pripadá jeden žĺtok. „Pridajte čierne korenie a vidličkou všetko spolu zmiešajte. Jemnejšiu chuť vytvoríte tak, že pridáte dve alebo tri čajové lyžičky výpeku z guanciale,“ povedala kuchárka d’Eliová pre portál Mirror Online.
Slaninu treba nakrájať na malé kúsky a opražiť na panvici, nie však príliš rozpálenej, pretože tá by slaninu okamžite spálila. Taliani namiesto klasickej slaniny volia slaninu z bravčových líčok, tzv. guanciale.
Pri varení špagiet si určite nechaj trochu vody, ktorú budeš potrebovať na zahustenie omáčky. Špagety pri varení do vody totiž pustia trochu škrobu, ktorý ti omáčku zahustí bez potreby smotany. Pridaj ju do panvice k výpeku zo slaniny a následne to vmiešaj do omáčky. Teraz si môžeš užívať špagety carbonara ako v talianskej reštaurácii.