Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 6.10.2024
sk
Natália
cz
Hanuš

Chuť na sklo mal už ako malý. Michela Lotita svet pozná ako muža, ktorý zjedol lietadlo

Francúzsky umelec fascinoval svet svojou schopnosťou zjesť rozmanité predmety.


Ak si sa ako malé decko náhodou pokúšal zjesť žiarovku alebo kľúče, rodičia zrejme neboli veľmi nadšení. Asi nevedeli, že konzumácia rozmanitých predmetov, ktoré nie sú jedlom, môže predstavovať prestížnu kariéru!

Francúz Michel Lotito (1950-2007) sa preslávil svojimi vystúpeniami, počas ktorých jedol rôzne nejedlé predmety ako napríklad kusy skla, televízor či bicykel. Jeho najznámejším výkonom sa stalo údajné zjedenie malého lietadla Cessna 150, čo mu trvalo dva roky.

Začiatky

Michel nutkanie konzumovať sklo a kov pocítil prvýkrát, keď mal asi 9 rokov. Hovorí sa, že pri pití mu praskol pohár a úlomky z neho mu akosi zachutili. Rodák z Grenoblu nasledujúce roky mnoho experimentoval a postupne dospel k poznaniu, že svoje nezvyčajné kúsky môže predvádzať na verejnosti.

Umelecká kariéra francúzskeho všežravca sa začala v roku 1966, keď mal 16 rokov. Počas vystúpení v kluboch, na oslavách či v televízii za desaťročia zjedol 18 bicyklov, televízory, počítač, postele, pár lyží, nákupné vozíky aj truhlu pre nebožtíka. Vďaka tejto nenapodobniteľnej šou si Lotito vyslúžil prezývku Monsieur Mangetout, ktorá by sa dala preložiť ako „Pán Zjevšetko“.

Shutterstock

Samozrejme, každý umelec musí mať svoju techniku. Talent nestačí. Na to, aby mu všetko krásne kĺzalo dole hrdlom, Monsieur Mangetout používal minerálny olej a vodu. Veľké množstvo minerálneho oleja a vody. Vďaka tomu do jeho vnútra všetko kĺzalo tak, ako malo, a zároveň sa tým znížilo riziko poranenia.

Opus magnum

Najväčším úspechom, ku ktorému sa Lotito hlásil, bolo zjedenie malého lietadla Cessna 150. Konzumácia malého lietadla nebola žiadnou drobnosťou a vyžadovala si rozumný časový rozvrh. Lotito Cessnu jedol po menších kúskoch, kvôli čomu sa táto aktivita predĺžila až na dva roky.

Novinár a spisovateľ Ben Sherwood, ktorý s Lotitom spravil rozhovor, tvrdí, že Francúz mu dopodrobna opísal, ako sa mu túto výzvu podarilo pokoriť (+dodal, že gumené pneumatiky chutili najhoršie). Hoci ide o umelcov najväčší počin, neexistujú žiadne exaktné dôkazy o tom, že Lotito lietadlo skutočne zjedol. Zostáva nám len veriť slovám majstra.

Medzinárodná hviezda

Odhaduje sa, že počas svojej kariéry medzi rokmi 1959 až 1997 Lotito skonzumoval asi deväť ton kovu, plus množstvo ďalších (zvyčajne) nejedlých materiálov. Umelec hovorieval, že tieto výkony nemali žiadny negatívny dopad na jeho organizmus.

Francúzov výnimočný talent, samozrejme, neunikol pozornosti Guinnessovej knihy rekordov. Lotito získal ocenenie za „najčudnejšiu stravu“, ktorého súčasťou bol nielen zápis v knihe rekordov, ale aj bronzová plaketa. Čo s plaketou spravil? Samozrejme, že ju zjedol!

Monsieur Mangetout zomrel v roku 2007 ako 57-ročný prirodzenou smrťou.

20 ľudí, ktorí trpko doplatili na vlastnú zábudlivosť

Odporúčame prečítať:

18 ľudí, ktorí trpko doplatili na vlastnú zábudlivosť

Čomu vďačil za takúto schopnosť?

Podľa lekárov sa u Lotita prejavovala psychologická porucha zvaná pica. Ľudia, ktorí ňou trpia, pociťujú nutkanie konzumovať predmety, ktoré by sa konzumovať naozaj nemali. Jeho žalúdok a ďalšie súčasti tráviaceho traktu boli údajne oveľa pevnejšie ako u bežného človeka. Ďalšiu tajnú zbraň predstavovali silné tráviace šťavy.

Unikátna kombinácia týchto troch faktorov umožnila Francúzovi maškrtiť na nezvyčajných veciach a stať sa uznávanou hviezdou na jedinečnom poli pôsobenia.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.