Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 22.11.2024
sk
Cecília
cz
Cecílie

Pre niekoho nechutné, no pre niekoho lahôdka. Jedlá z krvi, z ktorých sa ti obráti žalúdok

Konzumácia jedál z krvi môže byť pre niektorých ľudí kontroverzná, avšak pre iných je to súčasť kultúry a tradičnej kuchyne.


Niektoré kultúry používajú krv ako surovinu pri príprave rôznych jedál. Aj keď môže byť pre mnohých ľudí jesť niečo z krvi nechutné, v mnohých kultúrach je to bežná súčasť kuchyne. Pozri sa na niektoré jedlá z krvi, ktoré sú vo svete obľúbené.

Spojené kráľovstvo

Jedným z najznámejších jedál, ktoré sa pripravujú z krvi, je čierny puding. Podáva sa hlavne v Spojenom kráľovstve a Írsku. Táto klobása je vyrobená zo sušenej bravčovej krvi, do ktorej sa pridá plnka z ovsených vločiek a jačmeňa. Okrem toho sa používa aj pri príprave karí v niektorých ázijských krajinách. V Thajsku a v Kambodži sa používa krv do omáčok a polievok.

Shutterstock

Afrika

V afrických krajinách sa krv používa na prípravu jedla zvaného biltong. Ide o druh sušeného mäsa, ktoré sa nakrája na tenké plátky a potom sa ponorí do krvavého roztoku, kde sa nechá niekoľko hodín marinovať, aby sa mäso napilo krvi. Potom sa biltong suší na slnku a konzumuje sa ako občerstvenie.

Shutterstock

Japonsko

V Japonsku sa používa krv ako prísada do miso polievky. Biele miso sa mieša s krvou z hydiny, hovädzieho mäsa alebo rýb, čo dodáva polievke výraznejšiu chuť. V niektorých častiach južnej Číny a Hongkongu sa používa krv ako základ pre jedlo zvané „congee“. Ide o druh ryžovej kaše, ktorá sa varí v krvi.

Shutterstock
Ľudia sa podelili o svoje malé špinavé kuchynské tajomstvá

Určite si prečítaj:

Ľudia sa podelili o svoje malé špinavé kuchynské tajomstvá

Európa

Krv sa používa aj v niektorých kuchyniach v Európe. V Nórsku sa krv používa na prípravu jedla zvaného blodpølse, čo znamená „krvavé párky“. Toto jedlo sa vyrába z krvi, jahňacieho mäsa a ovsených vločiek. V Škótsku sa krv používa na prípravu jedla zvaného haggis, ktoré je vyrobené z vnútorností oviec, cibule a jačmenných vločiek. U nás sú to už známe krvavnice.

Shutterstock

Dezerty

V niektorých kultúrach sa používa krv aj na prípravu dezertov. V Kambodži sa používa krv na výrobu zmrzliny, ktorá má jemnú karamelovú chuť a hladkú konzistenciu. V Číne sa pripravuje sladká ryžová kaša, do ktorej sa mieša krv, čím získava zemitú chuť a farbu. V Indonézii sa používa krv na prípravu dezertov zvaných „dadar gulung“, ktoré sú vyrobené z kokosovej múky, palmového cukru a krvi.

Shutterstock

Konzumácia jedál z krvi môže byť pre niektorých ľudí kontroverzná, avšak pre iných je to súčasť kultúry a tradičnej kuchyne. Okrem toho, krv obsahuje mnoho živín, vrátane železa a bielkovín, a preto niektorí ľudia vidia konzumáciu jedál z krvi ako zdroj nutričných hodnôt. Je dôležité však poznamenať, že konzumácia krvi sa nesmie brať na ľahkú váhu, pretože krv môže obsahovať patogény a choroby, a preto by mala byť vždy spracovaná a podávaná v súlade s hygienickými normami.


Tagy:

Nikola Kulová
Aktuálne dianie mám pod palcom, novinky tu nájdeš každý deň. Okrem toho sa venujem PR článkom a rozhovorom s inšpiratívnymi ľuďmi.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.