Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 29.9.2024
sk
Michal, Michaela
, Michael
cz
Michal
, Michael

ŠOP SR: Niektoré medializované prípady výskytu medveďa hnedého sú často neopodstatnené a zbytočne v spoločnosti šíria strach a paniku

Vstupom do lesa prekračujeme územie, kde prirodzene fungujú zákony prírody a je potrebné sa ich naučiť rešpektovať.


Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR (ŠOP SR) dostal počas víkendu niekoľko hlásení o výskyte medveďa v blízkosti ľudských obydlí, ktorým sa členovia tímu intenzívne venujú.

ŠOP SR však upozorňuje, že niektoré medializované prípady sú často neopodstatnené a zbytočne v spoločnosti šíria strach a paniku. „Jedným z víkendových hlásení bol prípad výskytu medveďa v intraviláne obce Sielnica v okrese Zvolen. V tomto prípade Zásahový tím ŠOP SR oslovil dotknutú samosprávu a navrhol nastavenie fotomonitoringu oblasti s cieľom sledovania prípadného pohybu medveďa v blízkosti obce a zvýšenia bezpečnosti jej obyvateľov,“ informovala v tlačovej správe Kristína Bocková. Zásahový tím zároveň vylúčil, že by mohlo ísť o nedávno postrelenú medvedicu zo Zvernice Bieň pri Kováčovej.

Shutterstock

ŠOP SR však zaznamenal aj prípad upozornenia o výskyte medveďa mimo intravilánu v lesnom prostredí. Takýto prípad počas víkendu zaregistrovala v súvislosti s medializovaným upozornením o výskyte medvedice s mláďatami nad obcou Turie v okrese Žilina. „Les je pre medvede prirodzený biotop a oblasť širšieho okolia obce Turie patrí dlhodobo medzi lokality s ich výskytom. Vstupom do lesa prekračujeme územie, kde prirodzene fungujú zákony prírody a je potrebné sa ich naučiť rešpektovať,“ upozornila Bocková.

ŠOP SR preto odporúča návštevníkom lesa pre minimalizáciu rizika stretu s medveďom upozorniť na svoju prítomnosť akustickým prejavom a držať sa turistických chodníkov. Taktiež je potrebné vyhýbať sa miestam s obmedzeným rozhľadom a hustou vegetáciou, kde medvede často odpočívajú.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.