Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 30.4.2024
sk
Anastázia
cz
Blahoslav

Už málokto v dnešnej dobe zastáva názor, že psy sú hlúpe zvieratá. Všetci milovníci zvierat sa zhodnú na tom, že psíky sú inteligentné a vnímavé tvory. Aj vedci už neraz preukázali, že sú to zložité bytosti s rôznymi myšlienkami, pocitmi i emóciami.

To, že sú k ľuďom mimoriadne priateľské a verné, už asi všetci dobre vieme, no existuje mnoho iných zaujímavých faktov, o ktorých si možno ani netušil. Napríklad, že majú dva nosy a dokážu ti pomôcť aj s hanblivosťou či vysokým krvným tlakom. Toto sú zaujímavé skutočnosti o psíkoch, ktoré ťa možno prekvapia.

Shutterstock

1) Pociťujú viacero emócií. Je dokázané, že psy vyjadrujú oveľa viac emócií ako iné zvieratá. Niektorí ľudia si myslia, že psy pociťujú iba šťastie, no nie je to tak. Dokážu cítiť napríklad aj lásku či zármutok. Prežívajú aj smútok nad stratou, či už majiteľa, alebo domáceho miláčika, s ktorým žili v spoločnej domácnosti.

2) S nimi aj lepšie počítame. Vedecká štúdia dokázala, že blízkosť psa pri študentoch priaznivo ovplyvnila ich výsledky v matematických testoch. S najväčšou pravdepodobnosťou to však súvisí so zníženou hladinou stresu, ktorú spôsobila prítomnosť domácich miláčikov.

3) Necítia vinu. Niektorí majitelia si myslia, že keď svojho psa vyhrešia, trápi sa výčitkami svedomia. Nie je to ale pravda. Ich kajúcny vzhľad, tzv. fakt, že sklopia uši a majú smutný alebo previnilý pohľad, je len reakcia na ľudské gestá potom, čo niečo vyvedú. Pocit viny je pre ne príliš zložitá emócia a konkrétne ten nemajú.

4) Pomáhajú pri znížení krvného tlaku. Štúdia z roku 1988 dokázala, že práve interakcia so psom a maznanie sa s ním môže znížiť krvný tlak. Dokonca prihováranie sa ku psom znižuje tlak viac, ako to bolo zaznamenané pri komunikácii s osobou.

Shutterstock

5) Pomáhajú bojovať s hanblivosťou. Rozprávanie sa so psom (či jeho samotná spoločnosť) môže byť nápomocné aj nesmelým ľuďom. Prechádzať sa so psom pomáha zvyšovať sebavedomie. Totižto, mať pri sebe psíka zvyšuje celkový pocit bezpečia.

6) Porozumejú viacerým jazykom i posunkovej reči. schopné reagovať na pokyny vo viacerých jazykoch súčasne. Taktiež sa vedia naučiť poslúchať na gestá i v posunkovej reči.

7) Môžu sa usmievať. No nemusí to byť z dôvodu, z akého to robíme my. Psí úsmev môže naznačovať, že zviera je nervózne. Robia to aj keď sú šťastné, no aj v prípade, že sú vystresované.

Shutterstock

8) Dokážu cítiť úzkosť. Pes môže mať depku rovnako ako človek. Podľa odborníkov takéto pocity občas prežíva každý pes, no ak to pretrváva až príliš dlho, psík môže dokonca trpieť úzkostnou poruchou.

Najčastejšie príčiny úzkosti bývajú strach, odlúčenie a starnutie. Podľa veterinárnej príručky môže byť úzkosť súvisiaca so strachom spôsobená hlasnými zvukmi, cudzími ľuďmi či zvieratami alebo dokonca aj stimulmi, ako napríklad klobúky či dáždniky.

9) Majú dva nosy. Druhý psí nos je známy aj ako Jacobsonov orgán. Je to receptor čuchu, ktorý v skutočnosti nie je vnímavý k zápachom, ktoré cítia ľudia.

10) Odtlačok psieho ňufáka je jedinečný. Dá sa použiť na jeho presnú identifikáciu. Neexistujú dva psy s rovnakým odtlačkom nosa. Je to niečo ako naše odtlačky prstov a kanadský klub psíkov ich používa na overovanie už od roku 1938.

Shutterstock

11) Hore bruchom spia iba na miestach, kde sa cítia bezpečne. Pes nikdy nebude spať v tejto polohe, ak sa na danom mieste necíti dobre. Ak ho nikdy nevídaš v tejto polohe, môže to znamenať, že u vás nemá pocit bezpečia. A treba prísť na to prečo.

12) Znižujú riziko vzniku depresií. Čas strávený so psom zmierňuje pocity osamelosti či izolácie. Najmä slobodní majitelia majú vďaka nim menšie riziko vzniku depresií. Kombinácia bezpodmienečnej lásky a „akcie“, ktorú život so psom prináša, je dobrá pre hladinu hormónu šťastia – serotonínu.

13) Povzbudzujú deti k spolupatričnosti. Ukázalo sa, že psy, ako aj iné domáce zvieratá, dokážu viesť deti k tomu, aby viac spolupracovali a k boli k sebe empatickejšie.

14) Boja sa ostať samy. Výnimočný vzťah medzi psom a človekom existuje už od nepamäti. Psíky majú tendenciu sa už odmalička upnúť na majiteľa, pretože je to pre ne spôsob, ako ostať v bezpečí.

A práve preto sú také nešťastné, keď ich nechávame doma samých. Neznášajú totiž samotu, a to aj z dôvodu, že keď ich necháš samých, nadobudnú pocit, že už budú opustené a prestaneš sa o ne starať.

Shutterstock

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.