Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 30.4.2024
sk
Anastázia
cz
Blahoslav

Poslanci Európskeho parlamentu kritizujú slovenské návrhy zákonov týkajúce sa transrodových osôb

V liste sa uvádza, že namiesto navrhovania zákonov, ktoré by účinne zaručovali práva a ochranu osôb LGBTQI+, uvedený návrh predstavuje regresiu v oblasti ľudských práv.


Skupina poslancov z rôznych politických skupín v Európskom parlamente (EP) zaslala list Národnej rade SR, v ktorom kritizuje návrhy zákonov ohrozujúce práva transrodových osôb na Slovensku. Informuje o tom spravodajca TASR.

Skupina Europoslanci za sexuálne a reprodukčné práva (MEPs for SRR) tieto práva vníma ako základ pre trvalo udržateľný sociálny a ľudský rozvoj a dosiahnutie rodovej rovnosti. List, ktorý má TASR k dispozícii, bol koncipovaný 27. apríla a je adresovaný predsedovi NR SR a poslancom.

„Vyjadrujeme hlboké znepokojenie nad niekoľkými návrhmi zákonov, o ktorých práve rokujete v Národnej rade,“ uvádza sa v liste. Zmieňuje zákon o rodnom čísle, návrh zákona na pomoc tehotným ženám či zákon o pohrebníctve.

MEPs for SRR upozornila, že zákony a opatrenia, ktoré priamo alebo nepriamo obmedzujú základné ľudské práva, sú v rozpore s hodnotami a zásadami uvedenými v zmluvách o EÚ aj v Charte základných práv EÚ.

„Sme znepokojení návrhom zákona o rodnom čísle, ktorý prešiel v prvom čítaní 87 hlasmi. De facto zakazuje zákonnú premenu transrodových osôb a bude mať negatívny dopad na ich životy,“ zdôraznili europoslanci. Pripomenuli, že tento „urážlivý“ návrh prichádza iba šesť mesiacov po teroristickom útoku na Zámockej ulici v Bratislave.

V liste sa uvádza, že namiesto navrhovania zákonov, ktoré by účinne zaručovali práva a ochranu osôb LGBTQI+, uvedený návrh predstavuje regresiu v oblasti ľudských práv. Skupinu europoslancov znepokojujú aj návrhy na obmedzenie práva na legálny a bezpečný potrat.

„Opakovane sme vyzývali Slovensko, aby odstránilo všetky prekážky v prístupe k bezpečným a legálnym interrupciám … . Namiesto toho musia ženy na Slovensku každých šesť mesiacov čeliť hrozbe straty svojich práv,“ uvádza sa v liste.

List podpísalo 11 europoslancov z troch politických frakcií a siedmych krajín: Olivier Chastel (Belgicko), Karen Melchiorová (Dánsko), Gwendoline Delbosová-Corfieldová, Irene Tolleretová (Francúzsko), Sophie in ‘t Veldová, Samira Rafaelová (Holandsko), Fred Matič (Chorvátsko), Martin Hojsík, Michal Šimečka, Michal Wiezik (Slovensko) a Malin Björková (Švédsko).


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.