Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 30.4.2024
sk
Anastázia
cz
Blahoslav

Europoslanci schválili ďalšiu pomoc Moldavsku vo výške 145 miliónov eur

Európska rada 23. júna 2022 udelila Moldavsku štatút kandidátskej krajiny.


Európsky parlament (EP) v utorok schválil zvýšenie makrofinančnej pomoci Moldavsku o 145 miliónov eur s cieľom pomôcť krajine pokryť časť jej potrieb financovania v roku 2023.

Návrh Európskej komisie poskytnúť moldavskej vláde podporu na stabilizáciu hospodárskej situácie krajiny europoslanci schválili 561 hlasmi, pričom 43 členov EP bolo proti a 20 sa zdržalo hlasovania. Parlament o tom informuje v tlačovej správe.

Podporu v celkovej výške 45 miliónov eur vo forme grantov a v sume 100 miliónov eur vo forme úverov vyplatia v dvoch splátkach plánovaných na tretí a štvrtý štvrťrok 2023 za predpokladu, že Moldavsko splní určité politické podmienky. Patria medzi ne reformy justičného systému, zabezpečenie fungovania právneho štátu a boja proti korupcii a dobrý pokrok pri vykonávaní makroekonomického programu Medzinárodného menového fondu (MMF).

„Ruská agresia na Ukrajine neušetrila nikoho a určite nie Moldavsko. Nešťastná kombinácia vojny, energetickej krízy, obrovskej inflácie a poklesu spotreby domácností a investícií poškodzuje verejné financie a živobytie moldavských občanov. Okrem toho rastúci vplyv Ruska v tomto regióne vytvára ďalší tlak na moldavskú ekonomiku. V týchto ťažkých časoch hospodárskej a politickej zraniteľnosti musíme Moldavsku pomôcť a podporiť ho,“ uviedla spravodajkyňa návrhu na schválenie pomoci Moldavsku, česká europoslankyňa z frakcie Zelení/Európska slobodná aliancia Markéta Gregorová.

Vzťahy EÚ s Moldavskou republikou sú založené na dohode o pridružení medzi EÚ a Moldavskom vrátane prehĺbenej a komplexnej zóny voľného obchodu, ktorá zabezpečuje silnejšie politické pridruženie a hospodársku integráciu medzi EÚ a Moldavskom. Európska rada 23. júna 2022 udelila Moldavsku štatút kandidátskej krajiny.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.