Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 20.9.2024
sk
Ľuboslav, Ľuboslava
cz
Oleg

Medzi najlepšie české jedlá zaradili bryndzové halušky. Kto chce Slovákom vziať toto tradičné jedlo?

Takto vyzerá výkladná skriňa českej gastronómie.


Známy portál Taste Atlas, ktorý sa zaoberá svetom gastronómie, vydal opäť nový rebríček. Tentokrát sa týka našich susedov – Českej republiky a ich najlepších jedál. Možno už tušíš, čo by sa mohlo nachádzať v TOP 10, ale uhádneš, ktorý pokrm je na prvom mieste?

Taktiež mnohých ľudí zaskočilo, že v spomenutom zozname výstavnej skrine českej kuchyne sa nachádza aj naše najtradičnejšie jedlo. Zaradili doň totiž bryndzové halušky, ktoré sú pre väčšinu Slovákov srdcovou záležitosťou. V rebríčku nájdeme aj ďalšie jedlo, ktoré si turisti s veľkou obľubou kupujú najmä v Prahe, no domáci ho za svoje nepokladajú.

Mohlo by ťa zaujímať:

Najhoršie jedlá zo slovenských a českých školských jedální

Víťazom sa stala kačka

Áno, je to tak. Na prvom mieste sa umiestnila „legendárna“ pečená kačka, ktorá patrí medzi najväčšie klenoty českých jedál. Za ňou nasleduje koláč, ktorý sa nazýva valašský frgál. TOP 3 uzatvára sviečková, ktorú si rozhodne musíš dať pri každej návšteve tejto krajiny.

Do najlepšej desiatky sa zmestila aj cesnačka, sladké „vdolky“, nechýba ani „zelňačka“ s klobásou a moravské koláče. Ak správne počítaš, vymenovali sme zatiaľ osem jedál. Zvyšné dve sú bryndzové halušky a guláš.

kačka, jedlo, kapusta, Česko, rebríček
Profimedia

Prečo nám vzali halušky?

Kým guláš má svoje korene v Maďarsku, bryndzové halušky sa zase tiahnu cez nás až do Rumunska. Ako uvádzajú viaceré zdroje, naše národné jedlo k nám priniesli rumunskí roľníci a Slovákom zachutilo natoľko, že sa doň zamiloval celý národ. Dôležitým faktorom bola ľahká dostupnosť potrebných surovín a vysoká miera zasýtenia.

Na 21. mieste nájdeme aj trdelník, na ktorý si posvietilo viacero českých youtuberov a influencerov. V centre Prahy totiž nájdeš viac prevádzok s touto sladkou pochúťkou než tradičných reštaurácií. Korene jedla však opäť tiahnu do Maďarska, pretože pripomína tamojší „komínový“ koláč, ktorý sa vyrába z mierne hutnejšieho cesta, ako je napríklad skalický trdelník.


Tagy:

Matej Mičík
Hudba, rozhovory, zaujímavosti. Nič z toho mi nie je cudzie. Rovnako som fanúšikom krimi a záhad. Ak sa z mojich článkov dozvieš niečo, čo si nevedel, tak ich pre EMEFKA píšem správne.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.