Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 28.9.2024
sk
Václav
cz
Den české státnosti | Václav
, Václava

Na južnom Slovensku označili šesť mláďat vzácneho sokola rároha satelitnými vysielačkami

Ide o výsledok projektu Vysielačky na pomoc vzácnym sokolom.


Na južnom Slovensku tento rok označili šesť mláďat vzácneho sokola rároha satelitnými vysielačkami, ktoré budú poskytovať aktuálne informácie o mieste ich výskytu.

Občianske združenie Ochrana dravcov na Slovensku o tom informovalo v tlačovej správe s tým, že takéto sledovanie jedincov rôznych vtáčích druhov prinieslo mnoho vzácnych poznatkov, ako napríklad dáta o pohybe, lovn‎ých teritóriách, migračných trasách, ale aj nebezpečenstvách, ktorým musia zväčša mladé jedince čeliť. Projekt Vysielačky na pomoc vzácnym sokolom podporil Nadačný fond SEPS v Nadácii Pontis.

TASR

Predseda združenia Jozef Chavko vysvetlil, že inštalácia vysielačiek sa uskutočňuje za špecifických podmienok, pričom prvoradá je bezpečnosť mladých jedincov. „Dôležité je monitorovať stav hniezdenia a čas vyliahnutia mláďat, aby sme vedeli čo najpresnejšie odhadnúť ich vek, a tým pádom určiť najvhodnejší čas na osadenie vysielačiek. Spravidla to býva pár dní pred vyletením z hniezda, keď sú už mláďatá dostatočne veľké a zároveň majú vyvinuté operenie. Pri inštalácii vysielačiek na sokola rároha sa používa čiapočka odskúšaná sokoliarmi, ktorá slúži na zatienenie, a tým pádom upokojenie jedinca, ktorý je tak počas osadenia vysielačky pokojný,“ informoval Chavko.

Člen projektového tímu Life Danube Free Sky z Ochrany dravcov na Slovensku Roman Slobodník doplnil, že práve pri ohrozených druhoch, akým je aj sokol rároh, majú dáta získané prostredníctvom vysielačiek nenahraditeľnú hodnotu.

„Na Slovensku sme sa dva roky po sebe (2021,2022) tešili rekordnému počtu vyvedených mláďat. Údaje z vysielačiek inštalovaných na šesť jedincov v roku 2021 nám však potvrdili vysokú úmrtnosť mláďat v prvých mesiacoch života a priniesli zaujímavé informácie o disperzn‎ých pohyboch mladých sokolov,“ doplnil Slobodník a vysvetlil, že zatiaľ čo dospelé sokoly sa na Slovensku zdržiavajú celoročne, pre mladé jedince to neplatí a vydávajú sa rôznymi smermi.

„Nanešťastie sme v tomto prípade zaznamenali úhyny mladých jedincov či stratu signálu vysielačky, vo všetkých prípadoch do pol roka od vyletenia z hniezda. Príčiny úmrtia boli rôzne, zaznamenali sme napríklad úhyn v dôsledku zásahu elektrickým prúdom, jeden jedinec bol pravdepodobne obeťou tornáda na Sicílii a ďalší bol ulovený v Kosove,“ dodal Slobodník.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.