Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 22.10.2024
sk
Sergej
cz
Sabina

Vedci zistili prvé dlhodobé následky COVID-19. Týkajú sa tejto skupiny ľudí

Týka sa to aj tých, ktorí mali mierny priebeh ochorenia.


Európska spoločnosť pre ľudskú reprodukciu a embryológiu (ESHRE) prišla s novými zisteniami týkajúcimi sa mužov, ktoré súvisia s následkami ochorenia COVID-19. Ide o prekonanie ochorenia po viac ako troch mesiacoch. Týkať sa to má aj tých, ktorí mali mierny priebeh.

Podľa portálu EurekAlert! bola u mužov zistená nižšia koncentrácia a menej pohybujúcich sa spermií. Profesorka Rocio Núñez Calongeová, vedecká poradkyňa Medzinárodnej skupiny UR na oddelení vedeckej reprodukcie v Madride, pre portál uviedla, že ani v priemere po sto dňoch od prekonania infekcie sa mužom nezlepšila kvalita spermií, a to aj napriek tomu, že sa im vytvorili nové.

„V minulosti sa uskutočnili štúdie, ktoré naznačili, že kvalita spermií je po infekcii covidu ovplyvnená krátkodobo, ale pokiaľ je nám známe, žiadna z nich nesledovala mužov dlhšie obdobie. Predpokladali sme, že kvalita spermií sa zlepší, keď sa začnú tvoriť nové, ale nestalo sa to. Nevieme, ako dlho môže trvať, kým sa ich kvalita obnoví. Môže sa stať, že toto ochorenie spôsobilo trvalé následky aj u mužov, ktorí mali iba jeho mierny priebeh,“ uvádza profesorka.

Až polovica mužov

Calongeová a jej kolegovia zistili, že po prekonaní nákazy mala skupina mužov, ktorí navštevovali kliniky asistovanej reprodukcie v Španielsku, horšiu kvalitu spermií než pred nákazou, hoci sa uzdravili. Preto sa rozhodli preskúmať, či ochorenie ovplyvnilo aj kvalitu spermií. U 50 % mužov sa zistilo, že celkový počet spermií po prekonaní COVID-19 bol o 57 % nižší v porovnaní so vzorkami pred nákazou.

Mohlo by ťa zaujímať:

Slovenská herečka podstúpila asistovanú samovraždu. Za svoj zlý zdravotný stav vinila očkovanie

„Pretrvávajúci vplyv covidovej infekcie na kvalitu spermií v neskoršom období môže byť spôsobený trvalým poškodením vírusom, a to aj pri miernom priebehu. Domnievame sa, že lekári by si mali uvedomiť škodlivý vplyv vírusu SARS-CoV-2 na mužskú plodnosť,“ tvrdia vedci.

Podľa výskumníkov je zvlášť pôsobivé, že aj u pacientov s miernym priebehom ochorenia je pozorované zníženie kvality spermií. To naznačuje, že vírus môže ovplyvniť plodnosť u mužov, aj keď nevykazujú žiadne klinické príznaky ochorenia.

Vedci plánujú skúmať problém aj naďalej, aby zistili, či je plodnosť mužov ovplyvnená iba dočasne, alebo natrvalo.

Shutterstock

Tagy:

Nikola Kulová
Aktuálne dianie mám pod palcom, novinky tu nájdeš každý deň. Okrem toho sa venujem PR článkom a rozhovorom s inšpiratívnymi ľuďmi.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.