Produkcia nealkoholického piva vlani na Slovensku medziročne vzrástla až takmer o tri pätiny. Mierny pokles zaznamenal segment radlerov, pričom produkcia alkoholického piva stúpla medziročne o 1,4 percenta. V tlačovej správe o tom informoval výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Vladimír Machalík.
„V roku 2022 pivovary na Slovensku pokračovali v miernom náraste produkcie. Celková výroba alkoholického, nealkoholického piva a radlerov dosiahla 3,175 mil. hektolitrov. Produkcia alkoholického piva pritom stúpla na 2,449 mil. hektolitrov, čo znamená najúspešnejší rok od 2013, kedy dosiahla 2,87 mil. hektolitrov,“ povedal Machalík. U spotrebiteľov prevažovali spodne kvasené ležiaky. Zákazníci objavujú aj nové pivné štýly a medzi slovenskými pivovarmi nastal trend varenia pivných špeciálov. Prekvapením sú podľa Machalíka vrchne kvasené pivá s ovocnou zložkou určené do letnej sezóny.
Nealkoholické pivo v roku 2022 malo výrazný nárast produkcie. Zo 76-tisíc hektolitrov v roku 2021 stúpla jeho produkcia na 121-tisíc hektolitrov. Produkcia radlerov v minulom roku zaznamenala pokles o sedem percent na 605-tisíc hektolitrov.
Machalík upresnil, že rok 2022 bol pre pivovary na Slovensku veľmi náročný. Najprv doliehala pandémia, pokračoval konflikt na Ukrajine, spoločnosti zaznamenali aj obrovské nárasty cien surovín i energií. „Následne začal významný rast inflácie, čo ovplyvnilo disponibilné príjmy spotrebiteľov. Napriek tomu sme zaznamenali vznik viacerých remeselných pivovarov, čo znamená, že pivo stále patrí medzi obľúbený nápoj Slovákov. V gastre je pivo stále s výrazným náskokom najvýznamnejším nápojom z pohľadu podielu na tržbách,“ uzavrel.