Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 30.4.2024
sk
Anastázia
cz
Blahoslav

• Dnes boli vládou oznámené ďalšie nové prípady výskytu koronavírusu medzi občanmi Slovenska. Potvrdených je 22 nových nakazených, čo znamená, že celkový počet pacientov s COVID-19 na Slovensku je 336.

• Ústredný krízový štáb povolil od dnešného dňa spustenie rôznych druhov prevádzok, avšak za veľmi prísnych hygienických opatrení. Ministerstvo vnútra pripomína, že na ich dodržiavanie musia dohliadať samotní prevádzkovatelia.

https://www.facebook.com/ministerstvovnutraSR/photos/a.1849244721797427/2725233630865194/?type=3

• Biskupi Slovenska rozhodli, že tento rok sa Veľká noc bude sláviť bez prítomnosti veriacich. Prvoradá je ochrana zdravia. Katolícki kňazi si zároveň dali záväzok neopúšťať svojich veriacich a budú sa snažiť udržiavať s nimi kontakt prostredníctvom telekomunikačných prostriedkov a médií.

Bojnická nemocnica svoje pľúcne oddelenie musela uzavrieť do karantény. Opatrenie súvisí so smrťou 60-ročného muža, ktorý sa tam liečil a v pondelok v domácej liečbe zomrel. Muž bol pozitívne testovaný na COVID-19, no bez pitvy nie je možné určiť primárny dôvod jeho úmrtia.

https://www.facebook.com/255404251995025/photos/a.282048765997240/565109454357835/?type=3&theater

Ministerstvo vnútra upozorňuje, že jeho úrady fungujú v skrátenom režime. Vstup bude umožnený len osobám s dohodnutým termínom na konkrétny úkon alebo osobám, ktoré žiadajú o vydanie dokladov z dôvodov uvedených na webe MV SR. Aby sa zamedzilo hromadeniu ľudí, nemá sa prichádzať s väčším ako päťminútovým predstihom.

• Z povinne nariadenej karantény by si ľudia nemali robiť dobrý deň. Pokiaľ niekto ignoruje apely na zodpovednosť voči spoluobčanom, presvedčiť by ho mohla poriadna pokuta. Žiaľ, pokuty nezostávajú len hrozbou, ale niekoľko ich muselo byť rozdaných – napríklad mesto Lučenec trom osobám udelilo pokutu vo výške 250€.

• Slovenské ministerstvá dávajú do pozornosti praktickú infografiku, ktorá obyvateľom pripomína ako sa správať v momentálnom stave epidémie. Dôležitý je dvojmetrový odstup od ostatných osôb, nulový fyzický kontakt a časté umývanie rúk.

https://www.facebook.com/notes/ministerstvo-vn%C3%BAtra-sr/ako-sa-spr%C3%A1va%C5%A5-vonku/2725911007464123/?__tn__=-R

 

V Česku je známych 2942 prípadov COVID-19. Nákaze podľahlo 23 ľudí, vyliečilo sa ich 25. Vyzerá to tak, že náš sused zavádza veľmi podobné opatrenia ako máme na Slovensku: platí napríklad povinnosť nosiť rúško mimo domova a každý, kto sa vráti zo zahraničia musí do dvojtýždňovej karantény.

Počet nakazených v Španielsku prekonal Čínu a Španielsko je momentálne treťou najviac postihnutou krajinou. Nakazených je 85195 a mŕtvych 7340. Ako ostatné vlády sveta, aj španielska ľavicová vláda si láme hlavu nad tým, ako chrániť životy občanov a zároveň úplne nevypnúť ekonomiku.

!function(e,i,n,s){var t=“InfogramEmbeds“,d=e.getElementsByTagName(„script“)[0];if(window[t]&&window[t].initialized)window[t].process&&window[t].process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement(„script“);o.async=1,o.id=n,o.src=“https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js“,d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,“infogram-async“);

• Dánska vláda sa cíti optimisticky. Premiérka Mette Frederiksenová oznámila, že pokiaľ sa situácia v krajine nebude zhoršovať, po Veľkej noci sa obmedzenia budú uvoľňovať. Znamenalo by to napríklad otvorenie škôl a väčšiny pracovísk, avšak navštíviť by ich bolo možné len striedaním sa v šichtách.

• Kriminálne živly dokážu využiť akékoľvek nešťastie. Holandské múzeum Singer Laren sa o tom žiaľ presvedčilo na vlastnej koži, keď jeho zamestnanci dnes ráno zistili, že im bol ukradnutý obraz majstra Vincenta van Gogha.

• Ani malé ostrovné štáty nie sú imúnne voči epidémii. Cyprus zavádza obmedzenia voľného pohybu občanovmedzi 21. a 6. hodinou platí celoplošný zákaz vychádzania. Krajina v Stredozemnom mori eviduje 214 prípadov nákazy koronavírusom a 7 obetí.

• Spojené štáty americké sú momentálne najviac postihnutou krajinou na svete. V tejto situácii najlepšie vyniká rozmanitosť veľkej krajiny – kým niektoré štáty ako New York, Kalifornia a Washington nariaďujú prísne opatrenia a očakávajú veľký počet mŕtvych, inde život plynie takmer ako normálne. Príkladom môže byť Oklahoma.

profimedia

• Izraelskému štátu robia problém jeho ultraortodoxní veriaci. Extrémne konzervatívni židia neuznávajú autoritu štátu a ignorujú dôležité nariadenia. Odmietajú sa testovať a nech je situácia akákoľvek, trikrát denne sa zídu pri spoločnej modlitbe. Židovský štát eviduje 4347 prípadov koronavírusu a 15 obetí.

• India identifikovala asi tisícku ľudí chorých na koronavírus. Hoci je to relatívne malé číslo, očakáva sa masívne rozšírenie ochorenia, ktoré môže ľahko položiť na lopatky beztak slabý zdravotnícky systém. V krajine nastávajú zrážky medzi policajtmi a najchudobnejšími obyvateľmi bez práce, ktorí si nedokážu nájsť obživu. Mnohí Indovia sú odkázaní na dochádzanie za prácou a kvôli karanténe prišli o všetko.

Viac zaujímavostí a noviniek o koronavíruse nájdeš tu.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.