Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 30.4.2024
sk
Anastázia
cz
Blahoslav

Asi vieš, že v sociológii existuje model takzvaných „Generácií“. Stručne povedané, ide o skupiny ľudí, ktorí sa narodili približne v rovnakom čase. Sociológovia potom na ich prístupe k životu skúmajú, ako veľmi sa členovia tej-ktorej generácie líšia od tej predchádzajúcej.

Medzi tie najznámejšie generácie momentálne patria Mileniáli (alebo aj Generácia Y) a Generácia Z (alebo Post-Mileniáli). Tá zachytáva demografickú kohortu ľudí, ktorí sa narodili približne v rokoch 1996-2009. Ako však aj sám vidíš, sme na konci abecedy, čo ale neznamená, že ďalšie generácie nasledovať nebudú. Vývoj nezastavíme, takže sa musíme pripraviť na Generáciu Alfa.

Do nej sú zaraďovaní ľudia narodení v roku 2010 a neskôr (generácia bude ohraničená rokom 2025). Experti, pravdaže, ešte o tejto skupine nemajú úplne presné informácie, keďže je stále vo vývoji (a mnohé deti sa ešte len narodia).

Už teraz však natrafili na niekoľko pozoruhodných charakteristík, ktoré v priemere členovia Generácie Alfa vykazujú, či budú podľa doterajších trendov vykazovať v blízkej budúcnosti.

Lucélia Ribeiro/Wikimedia Commons (https://en.wikipedia.org/wiki/Generation_Z#/media/File:Children_at_school_(8720604364).jpg)

1. Vysoká inteligencia

Ľudia z Generácie Alfa budú podľa odborníkov najlepšie informačne vybavenou generáciou vôbec. Okrem toho však budú dávať dôraz aj na emocionálnu zložku inteligencie a nielen „chladné“ IQ. To by z nich práve v súvislosti s rozvojom umelej inteligencie (AI) mohlo robiť veľkých hráčov.

Stroje totiž nemajú emócie a všetky problémy vyhodnocujú chladne, mechanicky a bez emócií. V budúcnosti by však zamestnávatelia mohli práve preto klásť veľký dôraz na to, čo im stroje dať nemôžu – emocionálnu inteligenciu (EQ).

2. Lepšie vzťahy s rodičmi

Predpokladá sa tiež, že Generácia Alfa bude mať lepšie vzťahy so svojimi rodičmi. Už dnes sa ukazuje, že rodičia z predchádzajúcej generácie sa svojim deťom venujú viac ako v minulosti. Plusom tiež je, že v prípade Generácie Alfa budú s rodičmi často na jednej vlne – aj oni totiž budú veľmi zbehlí v nových technológiách.

Rodičia zrejme budú voči deťom menej dominantní a deti budú brať viac ako partnerov do diskusie. Takýmto spôsobom sa môže obohatiť vzťah jednak zo strán rodičov, ale aj detí, čo vo výsledku len posilní rodinné väzby.

https://www.instagram.com/p/B7qprfUj1n9/

3. Silný zmysel pre morálku

Už teraz môžeme sledovať, že členovia Generácie Alfa si veľmi cenia úprimnosť a majú vyvinutú citlivosť voči falošnosti. Vyrastajú vo svete, kde vďaka sociálnym sieťam a technológiám vyvstáva dojem, že nikto nemá žiadne tajomstvá. Na pravde si výrazne zakladajú.

Deti z Generácie Alfa tiež ukazujú vysoký zmysel pre morálku, odmalička sa angažujú napríklad v ochrane životného prostredia, keďže sú vychovávané v dobe klimatickej krízy. Uvedomujú si, že je dôležité správať sa k planéte zodpovedne.

4. Vážia si slobodu voľby

Generácia Alfa si zakladá na slobode a možnosti vlastnej voľby. To sa v dnešnom svete prejavuje najmä v internetovom priestore, kde sa deti z Alfy pohybujú ešte skôr, než sa naučia čítať a písať. Možnosť výberu a sloboda, ktorú im internet poskytuje, sú pre nich teda ohromne dôležité a inak to nebude, ani keď členovia tejto generácie vyrastú.

https://www.instagram.com/p/B7pgAoWj-Xh/

5. Menej rozlišujú reálny svet a virtuálnu realitu

Virtuálny a reálny svet je pre členov Generácie Alfa takmer nerozlíšiteľný. Stačí pár kliknutí a môžu prakticky naživo sledovať príbehy zo života svojej obľúbenej celebrity či zoznamovať sa so zvyklosťami krajiny na druhom konci sveta.

Prípadne pridávajú na internet vlastný obsah. Sem patria najrôznejšie blogy, video blogy a mnohé videá, v ktorých dokumentujú svoj život a svoj pohľad na svet. Zároveň im dosť záleží na obraze, aký si vo virtuálnom priestore pestujú.

https://www.instagram.com/p/B7nfLS9n9ok/

6. Nedokážu sa dlho koncentrovať

Problémy so sústredením majú v dnešnom hektickom svete aj viacerí Mileniáli. Generácia Alfa na tom bude v tomto ohľade ešte horšie. Počet informácií, ktoré budú spracúvať, bude obrovský, najväčší za celú históriu ľudstva. Nasávať ich budú menej cez text a viac cez obraz. Predpokladá sa, že sa nebudú vôbec zdržiavať vecami, ktoré ich nezaujímajú.

Na rozhodnutie, či sa danej téme venovať alebo nie, im pritom postačí jediná sekunda.

7. Budú sa dožívať vysokého veku

Medicína robí obrovské pokroky a už dnes sa pacienti dožívajú výrazne vyššieho veku než v minulosti. Je to, pravdaže, dané lepšou lekárskou starostlivosťou, lepším chápaním chorôb či vývinom účinnejších liekov. Odborníci preto predpokladajú, že priemerný vek dožitia bude stále rásť.

Členovia Generácie Alfa by sa tak pokojne mohli v priemere dožívať 100 rokov, možno aj viac.

https://www.instagram.com/p/B7oZhCmp86r/

8. Budú najvzdelanejšou a najbohatšou generáciou

O Mileniáloch sa zvykne hovoriť, že sú najchudobnejšou generáciou vôbec. V prípade Generácie Alfa to tak zrejme nebude. Sociológ Mark McCrindle totiž odhaduje, že pôjde o najlepšie vybavenú generáciu, čo sa týka informácií, technológií a bohatstva, za celú históriu ľudstva.

9. S technikou sú jedna ruka

Nadhodili sme to už aj vyššie, ale v prípade Generácie Alfa budú moderné technológie hrať veľmi výraznú úlohu v ich každodenných životoch. Vyrastajú totiž vo svete sociálnych sietí, YouTubu, Netflixu a podobných fenoménov. Budú tiež možno svoje životy viesť viac online ako v reáli (čo súvisí aj s tým, že členovia tejto generácie menej rozlišujú medzi virtuálnym a reálnym svetom).

Internet a moderné technológie budú hrať významnú úlohu aj pri ich vzdelávaní.

https://www.instagram.com/p/B4xPd5lhJ2F/

10. Budú hlavnou progresívnou silou v ďalších rokoch

Generácia Alfa bude klásť veľký dôraz na humanizmus, morálku a progresívne hodnoty. Práve z tejto generácie sa zrodia významní vedci, myslitelia či umelci, ktorí sa výraznou mierou pričinia o zlepšenie sveta a spoločnosti. V kombinácii so silnými morálnymi hodnotami Generácie Alfa budú títo ľudia oveľa viac otvorenejší, tolerantnejší a nebudú zväzovaní predsudkami.

Budú sa skôr venovať riešeniu podstatných problémov, akými sú ekológia, míňanie zdrojov či terorizmus.

https://www.instagram.com/p/B3Fewdmh7Ka/


Dušan Šutarík
Na EMEFKA píšem hlavne o filmoch a seriáloch.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.